Lems, vai aizliegt tautā tik iecienītos divlitrīgos tilpumus alum
Apšaubāmas kvalitātes alu un dažādus kokteiļus ražotāji piedāvā divu litru plastmasas pudelēs, un parasti šis klāsts atrodas veikalu zemākajos plauktos. Spriedīs par aizliegumu tirgot šos dzērienus tik lielos tilpumos.
Sabiedrība
2016. gada 16. jūnijs, 08:29

Lems, vai aizliegt tautā tik iecienītos divlitrīgos tilpumus alum

Jauns.lv

Saeima ceturtdien lems vai izskatīšanai Saeimas komisijās nodot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem paredzēts aizliegt tirgot plastmasas iepakojuma divu litru alus pudeles un alkoholiskos kokteiļus, kuru tilpums pārsniedz 0,5 litrus, liecina parlamenta darba kārtība.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas rosinātajos grozījumos teikts, ka Alu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus, ko ražo, sajaucot kopā vairākus alkoholiskos dzērienus, aizliegts pārdot iepakojuma vienībā, kuras tilpums pārsniedz 0,5 litrus, ja absolūtā spirta daudzums minētajos alkoholiskajos dzērienos pārsniedz 7,5 tilpumprocentus, savukārt 1 litru, ja absolūtā spirta daudzums minētajos alkoholiskajos dzērienos nepārsniedz 7,5 tilpumprocentus.

Likuma grozījumus paredzēts nepiemērot, ja iepakojuma vienība ir izgatavota no stikla, keramikas, koka vai metāla vai arī ja šos dzērienus tirgo tā ražošanas vietā.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka plastmasas pudeļu zemākas cenas dēļ 2-2,5 litru tilpuma plastmasas pudelēs pildīti alus un sidrs ir lētāki nekā alus un sidrs, kas pildīti mazāka tilpuma stikla pudelēs vai skārdenēs. Tā kā liela plastmasas iepakojumā pildīts alkoholiskais dzēriens ir lētāks, stipru alu visbiežāk pērk personas, kas lieto alkoholu pārmērīgi, jo īpaši laukos, bet sidru – jaunieši.

Tāpat norādīts, ka alkoholisko dzērienu lietošana rada papildu izmaksas veselības aprūpē un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī materiālus zaudējumus darbavietās, tādejādi negatīvi ietekmē tautsaimniecības ekonomisko attīstību un sabiedrību kopumā un alkohola patēriņš Latvijā ir augstā līmenī.

BNS/Foto: Diāna Lozko/LETA

Tēmas