Vēstniece: "ASV lepojas ar to, ka ir Latvijas sabiedrotais"
ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita.
Politika
2016. gada 17. jūnijs, 22:50

Vēstniece: "ASV lepojas ar to, ka ir Latvijas sabiedrotais"

Jauns.lv

Latvija ar savu darbību NATO ir pierādījusi savu atbalstu kopējai drošībai un ASV lepojas ar to, ka ir mūsu valsts sabiedrotais, radiolokatoru "Sentinel" dāvināšanas pasākumā piektdien Lielvārdē pauda ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita.

Bikofa Petita norādīja Latvija ir daudz darījusi, strādājot NATO, lai palielinātu Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) prasmes. Latvija ir sniedz atbalstu NATO Ātrās reaģēšanas vienībai, kā arī nodrošina NATO karaspēka apmācības, tādā veidā pierādot atbalstu kopējai drošībai.

"ASV valdība, vēstniecība un ASV Eiropas bruņoto spēku vadība ir lepni būt Latvijas sabiedrotie un draugi. Mēs paliekam uzticīgi Latvijas un ASV cilvēku drošībai un aizsardzībai," pauda Bikofa Petita.

Vēstniece norādāija, ka Jauniegūtie radiolokatori ir nozīmīgs ieguvums NBS un kļūs par būtisku sastāvdaļu Latvijas pretgaisa aizsardzības programmā. Tāpat Bikota Petita pauda, ka radiolokatori sūta skaidru vēstījumu par ASV ieinteresētību Latvijas un visa reģiona drošībā. ASV pūles šajā procesā palielina NBS spējas un drošību visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka NBS Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē notiek svinīgā taktisko radiolokatoru "Sentinel" dāvināšanas ceremonija, kurā bruņotie spēki saņēma pirmos divus pretgaisa aizsardzības radiolokatorus no ASV. Kopumā Latvija saņems četrus šādus radiolokatorus.

Svinīgajā radiolokatoru dāvināšanas ceremonijā piedalījās NBS komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Bikofa Petita. "Sentinel" ir pārvietojams taktiskais pretgaisa aizsardzības un ieroču vadības radiolokators, kurš spēj identificēt helikopterus, liela ātruma uzbrukuma lidmašīnas, raķetes un bezpilota lidaparātus.

Pērn ASV Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar uzņēmumu "Thales Raytheon Systems" par radiolokatoru "AN/MPQ-64F1 Sentinel" piegādi NBS. Līgums ietver četru radiolokatoru un četru bruņotu automašīnu HMMWV piegādi, kas paredzētas radiolokatoru pārvietošanai. Tāpat tas paredz rezerves daļu, papildu aprīkojuma un ar to saistītās dokumentācijas piegādi, kā arī personālsastāva apmācību.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA