Sadragātas ēkas, nestrādājoši luksofori. Spēcīgais vējš Latvijā radījis daudz problēmu
VUGD darbinieki kopš vakardienas vakara vairāk nekā 120 reizes devušies novērst stiprā vēja radītos postījumus.
112
2016. gada 18. jūnijs, 10:38

Sadragātas ēkas, nestrādājoši luksofori. Spēcīgais vējš Latvijā radījis daudz problēmu

Jauns.lv

(Papildināta 21:30) Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki nepilnu 24 stundu laikā jau vairāk nekā 350 reizes devušies novērst stiprā vēja radītos postījumus. Visvairāk šādu izsaukumu - 220 - saņemts tieši uz Rīgu un tās apkārtni, kam seko Vidzeme ar vairāk nekā 60 izsaukumiem.

Līdz ar to aizvadītās vēja brāzmas glābējiem sagādājušas rekordlielu vienā diennaktī saņemto izsaukumu skaitu pēdējo gadu laikā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Inta Šaboha, pirmais izsaukums par vējā nolauztu un uz ceļa nokritušu koku tika saņemts vakar plkst.20.01, savukārt tagad, kad cilvēki mostas, izsaukumu skaits palielinās.

Plkst.18 VUGD darbinieki vienlaicīgi bija izbraukuši uz vairāk nekā 15 vietām, kur palīdzēja novērst stiprā vēja radītos postījumus. Šaboha uzsvēra, ka lauvas tiesa izsaukumu ir uz vietām, kur vēja lauzti koki vai zari sakrituši uz ceļiem, taču bijuši arī vairāki izsaukumi par kokiem, kas uzkrituši uz ēkām vai to daļām, par kokiem, kas uzkrituši uz automašīnām, kā arī par vējā atrautām ēku jumtu konstrukcijām. Pagaidām nav informācijas par to, ka šajos negadījumos būtu cietuši cilvēki.

Šorīt Rīgas centrā, uz Dzirnavu ielas braucamās daļas, mētājās no kādas mājas jumta atrauts skārda gabals, savukārt Ķengaragā, kādā Lokomotīves ielas dzīvojamo māju iekšpagalmā vējš nolauzis bērzu, kas uzkritis uz balkoniem.

Sociālajos tīklos cilvēki ziņo, ka pie Līgatnes uz Vidzemes šosejas uzgāzušies divi koki. Vējš esot lauzis kokus arī Jelgavas šosejas malā. Savukārt mikroblogošanas vietnē "Twitter" ievietotajos attēlos redzams, ka vairākās vietās Rīgā koki nogāzušies tieši blakus automašīnām, tomēr neaizskarot tās.

Norauta elektrības vada dēļ patlaban Rīgā ir slēgta satiksme Ilūkstes ielā pie 13.nama, informēja Valsts policijā. Satiksme minētajā Ilūkstes ielas posmā ir slēgta abos virzienos. Kamēr šajā vietā notiek remontdarbi, autovadītāji tiek aicināti izvēlēties citus ceļus

Sestdien plkst.10 avārijas atslēgumi elektrolīnijās reģistrēti 1500 vietās Latvijā. Bez elektrības tobrīd bija aptuveni 23 000 elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" klientu, liecina dati elektroapgādes atslēgumu kartē. Astoņos rītā elektroapgādes tīklos bija fiksēti 943 avārijas atslēgumi, bez elektrības atstājot 15 000 klientu, savukārt sestdienas rītausmā elektrības nebija aptuveni desmit tūkstošiem lietotāju. Līdz sestdienas vakaram bez elektrības joprojām bija palikuši vēl aptuveni 3 000 saimniecību.

Bojājumi konstatēti galvenokārt valsts centrālajā un austrumu daļā. Neviens atslēgums nav reģistrēts Ziemeļkurzemē. Lielākie elektroapgādes traucējumi bija Smiltenes novadā un pilsētā, Rugāju novadā, Valkas novadā, Balvu novadā, Madonas novadā un Cēsu novadā.

Tāpat stiprā vēja radīto elektroenerģijas tīklu bojājumu dēļ sestdienas rītā dažviet Rīgā var nedarboties luksofori, brīdina Rīgas domes Satiksmes departaments. Pirms plkst.9 luksofors nedarbojās Hipokrāta un Biķernieku ielas krustojumā, taču, iespējams, luksoforu darbība ir traucēta arī citviet Rīgā.

Pamanot vēja nolauztus objektus, kā arī kokus vai to zarus, kas apdraud apkārtējo drošību, VUGD aicina iedzīvotājus nekavējoties zvanīt uz tālruni 112 un ziņot par notikušo, lai bīstamo situāciju iespējami ātrāk varētu novērst.

Šīs brīvdienas Latvijā sākušās ar vētras stipruma vēju un pērkona lietusgāzēm, kas vietām būs stipras, taču jau rīt laika apstākļi būtiski mainīsies. Stiprākās vēja brāzmas – līdz 20-23 metriem sekundē – naktī un agrā rītā fiksētas Zemgalē un Liepājas pusē, vēlāk no rīta arī Rīgā un citviet Vidzemē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

LETA, BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA