Mazinājies iedzīvotāju pesimisms par iespējām atrast labu darbu
Darba izredžu vērtējuma indekss maijā bija negatīvs - mīnus 36, taču tas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada oktobra, kad indekss bija mīnus 35.
Sabiedrība
2016. gada 19. jūnijs, 10:45

Mazinājies iedzīvotāju pesimisms par iespējām atrast labu darbu

Jauns.lv

Maijā mazinājies Latvijas iedzīvotāju pesimisms par iespējām atrast labu darbu, liecina "Baltic International Bank Latvijas barometra" jaunākā aptauja.

Darba izredžu vērtējuma indekss maijā bija negatīvs - mīnus 36, taču tas ir augstākais rādītājs kopš 2008.gada oktobra, kad indekss bija mīnus 35. Vēl augstāks rādītājs bija tikai 2008.gada vasarā.

Sociālo pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš pastāstīja, ka barometra vērtējums par iespējām atrast labu darbu ilgstoši ir visnegatīvākais barometra indikators. Indekss bija negatīvs arī 2008.gada vasarā, kad vēl bija vērojama ekonomikas pārkaršanas laika aste un darbu varēja atrast jebkurš, ja to vēlējās.

Kaktiņš atzīmēja, ka kopš 2010.gada darba izredžu vērtējuma indekss pamazām iet uz augšu. Šogad maijā indekss bija par četriem punktiem augstāks nekā aprīlī, tāpēc Kaktiņš pieļāva, ka vēl aizvien novērojams progress šī indikatora izaugsmē. SKDS vadītājs vērsa uzmanību, ka arī statistika apliecina reģistrētā bezdarba līmeņa samazināšanos Latvijā un Rīgā darba devēji jau sastopas ar grūtībām atrast darba rokas.

Saskaņā ar "Baltic International Bank Latvijas barometra" aptauju maijā 8% izvaicāto iespējas Latvijā atrast labu darbu vērtēja kā labas, bet 1% kā ļoti labas. 28% iespējas atrast labu darbu vērtēja kā viduvējas, 37% kā drīzāk sliktas, bet 22% kā ļoti sliktas. No aptaujātajiem 5% nevarēja noformulēt savu viedokli šajā jautājumā.

Jaunāko aptauja veica SKDS no 21.maija līdz 1.jūnijam visā Latvijas teritorijā, izvaicājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlase ir reprezentatīva pret ģenerālo kopumu.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir ikmēneša Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma, viedokļu un attieksmes pētījums par dažādiem sociāliem, ekonomiskiem un citiem jautājumiem.

Šomēnes pirmo reizi pētījumu atbalsta "Baltic International Bank", pirms tam kopš 2008.gada pētījumu atbalstīja "DNB banka".

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA