Obligāto suņu čipošanu plāno pārcelt uz nākamā gada 1.janvāri
Obligāto suņu čipošanas ieviešanas termiņu plānots pārcelt no šā gada 1.jūlija uz nākamā gada 1.janvāri.
Sabiedrība
2016. gada 19. jūnijs, 15:27

Obligāto suņu čipošanu plāno pārcelt uz nākamā gada 1.janvāri

Jauns.lv

Obligāto suņu čipošanas ieviešanas termiņu plānots pārcelt no šā gada 1.jūlija uz nākamā gada 1.janvāri, liecina Ministru kabineta komitejā pirmdien, 20.jūnijā, skatāmais likumprojekts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekta anotācijā teikts, ka šobrīd ir spēkā noteikumi, kuros noteikts, ka sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem līdz 2016.gada 1.jūlijam jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Vienlaikus, tuvojoties noteiktajam reģistrācijas termiņam, tiek saņemta informācija par to, ka daudziem suņu īpašniekiem nav iespējams izpildīt noteikumu prasības, jo finanšu līdzekļu trūkuma dēļ tie nevar samaksāt par mikroshēmas ievadīšanu un segt reģistrācijas maksu. Tāpēc pastāv iespēja, ka noteikumos noteiktā prasība reģistrēt suni netiks pildīta, kā arī palielināsies pamesto dzīvnieku skaits.

Lai atvieglotu finansiālo slogu suņu īpašniekiem, kuru finansiālās iespējas ir ierobežotas, ir sagatavots Ministru kabineta noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumos Nr.491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība", kas termiņu obligātajai suņu apzīmēšanai ar mikroshēmu un reģistrācijai datu centra datubāzē paredz pārcelt no 2016.gada 1.jūlija uz 2017.gada 1.janvāri.

Turklāt, lai paplašinātu to personu loku, kurām atļauta suņu apzīmēšana un reģistrācija, un samazinātu ar suņu apzīmēšanu un reģistrāciju saistītās izmaksas, tiks izdarīti grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, nosakot, ka Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori vai pilnvaroti veterinārārsti, kā arī apmācītas personas, kurām ir līgums ar dzīvnieku patversmi, varēs nodarboties ar suņu apzīmēšanu un reģistrāciju datu centra datubāzē.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA