Latvietis Renārs aicina apšaut gejus un nonāk policijas redzeslokā
Policija sākusi izvērtēt Renāra Zvaigznes interneta komentāru, kurā viņš uzteic Orlando geju šāvēju Omāru Matīnu un ierosina Eiropas finansējumu piešķirt geju un lesbiešu šāvējiem.
112
2016. gada 20. jūnijs, 06:10

Latvietis Renārs aicina apšaut gejus un nonāk policijas redzeslokā

Jauns.lv

Renārs Zvaigzne mikroblogošanas vietnē „Twitter” ierakstījis komentāru, kurā uzteic Omāru Matīnu, kurš aizpagājušajā svētdienā sarīkoja asinspirti geju naktsklubā Orlando (ASV) un viņam piešķīris „cepumu”. Tāpat Zvaigzne ierosina Eiropas finansējumu islāma teroristiem, kuri apšauj gejus un lesbietes.

Zvaigznes izteikumus tagad vērtē Valsts policija, un, ja viņu atzīs par vainojamu sociālā naida un nesaticības izraisīšanu pēc Krimināllikuma 150. panta, puisim draud līdz pat četriem gadiem ilgs cietumsods.

Interneta lietotāji jau pauduši sašutumu par Zvaigznes izteikumiem un pieprasa viņa saukšanu pie kriminālatbildības. Piemēram, Gints Knoks ir sašutis, ka tādi cilvēki, kā Zvaigzne dzīvo mums līdzās.

Savukārt Jānis Liksts raksta: „Pie esošās sabiedriskās kārtības Renārs Zvaigzne ir bīstams nevis uzskatu dēļ, bet tāpēc, ka ir neiedomājami stulbs”. Anna Ulla Rone piebilst: „Cerams, ka Drošības policija pievērsīs uzmanību. Lai cilvēkiem nav ilūziju par mūsu sabiedrību”.

 

 

Uz Kasjauns.lv jautājumu, vai Drošības policija (DP) izvērtēs Zvaigznes komentāru internetā, DP preses sekretāre Līga Pētersone atbildēja: „Drošības policija vērtē naida runas gadījumus, kas ir sodāmi pēc Krimināllikuma 78. panta „Par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu”. Konkrētajā gadījumā persona savos izteikumos izsakās par seksuālajām minoritātēm, kas, savukārt, ir vērtējams pēc Valsts policijas piekritībā esošā Krimināllikuma 150. panta”.

Savukārt Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Lūkina Kasjauns.lv atbildēja, ka „Valsts policija par konkrēto gadījumu ir saņēmusi informāciju un tā tiks izvērtēta”. Tā kā pagaidām vēl nav konkrēti zināms, vai pret Zvaigzni tiks ierosināts kriminālprocess, bet, ja to policija jau „izvērtē”, tas varētu nozīmēt, ka viņam varētu tikt izvirzītas apsūdzības pēc Krimināllikuma 150. panta par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu. Tā 3. daļa par darbību, kas vērsta uz naida vai nesaticības izraisīšanu atkarībā no personas dzimuma, vecuma, invaliditātes vai jebkuru citu pazīmju dēļ, ja tā saistīta ar vardarbību vai draudiem paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Zvaigzne ar īpašu intelektu neizceļas

Jāteic, ka līdz šim Renārs Zvaigzne publiski ar savu darbību nav izcēlies. Vienīgā kaut cik ievērojamā viņa publiskā uzstāšanās bija „TV24 Rīga” diskusijā ar Latvijas Ārstu biedrības prezidentu Pēteri Apini. Zvaigzne iestājās par marihuānas legalizāciju, bet Apinis, protams, bija pret. Taisnības labad gan jāsaka, ka Zvaigzne diskusijā ar Ārstu biedrības vadītāju pat tā īsti nepiedalījās, viņš pārsvarā vien uzklausīja pārmetumus par savu stulbību.

Arī sociālajos tīklos Zvaigzne ar īpašu intelektu nav izcēlies. Piemēram, ir publicēts kāds video, kur viņš uzrāpies baznīcas tornī izkliedz sātana vārdu. Tāpat viņš lepojies ar fotogrāfijām, kurās redzams tērpies armijnieka formā ar ieroci rokās. Īstenībā viņš ar militārām struktūrām nav saistīts, vien reiz piedalījies kā statists kādas filmas uzņemšanā un tēlojis armijnieku un policistu.

Tagad Zvaigznes viens no pēdējiem komentāriem internetā izraisījis sašutumu pēc tam, kad pasaulē piemin asinspirti geju naktsklubā Orlando, ASV Floridas pavalstī, kur islāma fundamentālists, afgāņu izcelsmes amerikānis Omārs Matīns, atsaucoties uz džihādu, nogalināja 49 cilvēkus.

Renārs Zvaigzne iestājas par marihuānas legalizāciju Elmārs Barkāns/ Foto: ekrānuzņēmums no Twitter un draugiem.lv/Video: TV24 Rīga