Izbraukušo latviešu kopienu īpaši neietekmēs britu izstāšanās no ES, uzskata vēstnieks Teikmanis
Vēstnieks: "Lielbritānijas izstāšanās no ES drīzāk ietekmētu nākotnes imigrantus".
Viedokļi
2016. gada 20. jūnijs, 08:42

Izbraukušo latviešu kopienu īpaši neietekmēs britu izstāšanās no ES, uzskata vēstnieks Teikmanis

Jauns.lv

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) drīzāk varētu ietekmēt nākotnes imigrantus, vērtējot šāda iespējamā lēmuma ietekmi uz Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešu imigrantiem un citiem iebraucējiem, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" prognozē Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis.

"Pieņemu, ka ir jau kāds, kas baidās, bet šādas bažas vēstniecībā nav izteiktas," norāda Teikmanis, piebilstot, ka var novērot, ka ir kāda cilvēku daļa, kas vēlas pieņemt britu pilsonību vai saņemt rezidenta statusu. Tomēr tā ir salīdzinoši neliela daļa, un par šīs vēlmes eksistenci var spriest pēc tā, ka cilvēki lūdz vēstniecībā izziņas par savu nesodāmību. Tātad šīs izziņas viņi vēlas kaut kur tālāk izmantot, uzsver vēstnieks.

"Man ir grūti pateikt, kas varētu notikt un kā mūsu lielo imigrantu kopienu varētu ietekmēt Lielbritānijas izstāšanās no ES. Domāju, ka lielu ietekmi tas neatstātu. Tas vairāk varētu attiekties uz nākotnes imigrantiem, nevis tiem, kuri šeit ir jau tagad," viņš prognozē.

Lūgts precizēt, vai tādā gadījumā tie, kas jau atrodas Lielbritānijā, var justies samērā droši, Teikmanis uzsver, ka viņu statuss būs atkarīgs no sarunu rezultāta. Viņš skaidro, ka Lisabonas līguma 50.pants ir vienīgais legālais pamats, kas tālāk var noteikt sarunas starp Lielbritāniju un ES par izstāšanos noteikumiem. Kādi tie būs, ja Lielbritānija nobalsos par izstāšanos, to šobrīd neviens nevar pateikt, viņš akcentē.

Vaicāts, kāds Latvijai būtu vēlamākais referenduma rezultāts, vēstnieks uzsver, ka tas būtu, ja "spēcīga Lielbritānija arī turpmāk atrastos spēcīgā ES, un arī reformas, kas ES spēcinātu un padarītu to efektīgāku, būtu Latvijas interesēs."

Viņš atzīst, ka paredzētais referendums zināmā mērā ir par to, vai nepieciešams ierobežot migrāciju. "Tas ir viens no centrālajiem jautājumiem referenduma diskusijās," uzsver vēstnieks, piebilstot, ka izstāšanās kampaņas organizatori un vadītāji to tā pozicionē, un viņu atbalstītājiem tas pilnīgi noteikti ir viens no centrālajiem jautājumiem. Cits populārs jautājums ir britu iemaksas ES. Abi šie jautājumi ir ļoti svarīgi, skaidro Teikmanis.

Referendums par Lielbritānijas dalību ES notiks 23.jūnijā. Sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka pirms referenduma Lielbritānijā turpina nostiprināties izstāšanās no ES atbalstītāju pārsvars.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA