Baltijas jūrā sākušās naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības "Balex Delta"
Starptautiskās piesārņojuma seku likvidēšanas mācības "Balex Delta" Baltijas jūrā notiek ik gadu kopš 1980.gada.
Sabiedrība
2016. gada 20. jūnijs, 21:51

Baltijas jūrā sākušās naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības "Balex Delta"

Jauns.lv

Baltijas jūrā pirmdien sākušās starptautiskās naftas piesārņojuma seku likvidēšanas mācības "Balex Delta", kuru mērķis ir pārbaudīt Eiropas Civilās aizsardzības sistēmas darbību, Baltijas jūras reģiona avāriju sistēmas darbību un katras Baltijas jūras valsts gatavību piedalīties kopīgā naftas piesārņojuma seku likvidācijas operācijā jūrā un piekrastē.

Mācības, kas turpināsies līdz trešdienai, norisinās Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un piekrastē uz ziemeļrietumiem no Klaipēdas, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Mācību scenārijā paredzēts izspēlēt liela mēroga naftas produktu noplūdi jūrā, kas radusies tankkuģa un zvejas kuģa sadursmes rezultātā. Vienlaikus scenārijs paredz, ka daļu naftas neizdosies savākt ar kuģiem jūrā un tā tiks izskalota krastā, kur plānoti vērienīgi naftas savākšanas darbi, tostarp liela mēroga putnu glābšanas un tīrīšanas operācijas. Naftas plankuma dreifa imitēšanai tiks izmantots kukurūzas nūjiņu pusfabrikāts.

Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas (HELCOM) rosinātās mācības rīko Lietuvas Jūras kara spēku Jūras glābšanas koordinācijas centrs. Tajās piedalās 15 specializēti kuģi no astoņām HELCOM valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Dānijas, Somijas, Zviedrijas un Vācijas. Lietuvas Gaisa kara spēki mācībās piedalās ar meklēšanas un glābšanas helikopteru "Eurocopter Dauphin".

Latviju otrdien un trešdien mācībās pārstāvēs Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis A-90 "Varonis", pastāstījusi Latvijas Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Veita.

Mācības uz sauszemes, Karkles pludmalē, koordinēs Klaipēdas apriņķa ugunsdzēsības un glābšanas pārvalde, bet naftas savākšanā saskaņā ar mācību scenāriju piedalīsies gan Lietuvas, gan Latvijas ugunsdzēsēji un citu operatīvo dienestu darbinieki.

Mācībās piedalīsies aptuveni 120 speciālisti no dažādām Latvijas un Lietuvas institūcijām, kas atbild par piesārņojuma likvidēšanu. Mācību gaitai sekos 47 dažādu valstu un organizāciju novērotāji.

Baltijas jūras reģiona valstis 1994.gadā ir parakstījušas Helsinku konvenciju, kas paredz valstu sadarbību naftas produktu noplūdes riska novēršanas un piesārņojuma seku samazināšanas pasākumos.

Starptautiskās piesārņojuma seku likvidēšanas mācības "Balex Delta" Baltijas jūrā notiek ik gadu kopš 1980.gada.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA