Sinoptiķi brīdina: Jāņu brīvdienās sauļoties būs īpaši bīstami
Saules ultravioletais starojums Jāņu brīvdienās var sasniegt augstāko līmeni novērojumu vēsturē.
Sabiedrība
2016. gada 21. jūnijs, 10:31

Sinoptiķi brīdina: Jāņu brīvdienās sauļoties būs īpaši bīstami

Jauns.lv

Saules ultravioletais starojums pēdējās dienās bijis liels un Jāņu brīvdienās kļūs vēl lielāks, tas var sasniegt augstāko līmeni novērojumu vēsturē, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmdien, 20.jūnijā, ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās līdz 7,3 punktiem, kas ir pagaidām augstākā šogad reģistrētā atzīme; tikpat liels starojums bija šā gada 26.maijā.

Tuvākajās dienās saistībā ar ozona slāņa samazināšanos zemi sasniegs vēl nedaudz intensīvāks ultravioletais starojums, tas būs gada augtākajā līmenī. Nav izslēgta iespēja, ka tiks pārspēts pagājušajā gadā uzstādītais rekords, kad ultravioletās radiācijas indekss Rucavā 2.jūlijā pakāpās līdz 7,9 punktiem.

Rucava ir vienīgā vieta Latvijā, kur valsts veic šādus mērījumus.

Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt desmit minūtēs. No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu vai lietot aizsargkrēmu.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Jau ziņots, ka šīs nedēļas nogalē Latvijā būs karstuma vilnis, pārsvarā gaidāms sauss un saulains laiks. Uzturoties saulē, jāuzmanās ne tikai no ultravioletā starojuma izraisītiem apdegumiem, bet arī no pārkaršanas.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA