Esiet gaidīti tradicionālajās Jāņu nakts svinībās Dzegužkalnā
Ieeja pasākumā ir bez maksas.
Runā Rīga
2016. gada 21. jūnijs, 11:15

Esiet gaidīti tradicionālajās Jāņu nakts svinībās Dzegužkalnā

Jauns.lv

Jau vairākus gadus līgotāji, kuriem tuvāka ir tradicionālā Jāņu svinēšana, pulcējas Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā, kur arī šogad iedzīvotājus gaida Jāņu nakts svinībās, aicinot kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu iepazīt latviešu tautas tradīcijas ar vainagu pīšanu, uguns pūdeles iedegšanas rituālu, līgošanu, dziesmām, dančiem un rotaļām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Svinības Dzegužkalnā sāksies plkst. 20.00, kad līgotājus sagaidīs pasākuma vadītāji Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors, lai aicinātu svētku dalībniekus uz apdziedāšanos un Jāņu tradīciju iepazīšanu kopā ar Liepājas aktrišu folkloras kopu „Atštaukas”. Plkst. 22.30 pasākuma apmeklētāji varēs dziedāt Jāņu dziesmas kopā ar Ilgu Reiznieci un postfolkloras grupu “Iļģi” , bet plkst. 22.00 būs iespēja vērot īpašu jāņuguns iedegšanas rituālu. Pēc tā ikviens, liels vai mazs, aicināts uz Jāņu rotaļām un dančiem. Rotaļas un dančus vadīs Ilga Reizniece, Valdis Putniņš, Rīgas Danču klubs un grupa „Iļģi”.

Tieši pusnaktī Dzegužkalnā notiks Jāņu godināšana, pēc kuras varēs lustēties kopā ar Juri Kaukuli un “Jauno Jāņu orķestri”, kā arī dancot Ērika Zepa un postfolkloras grupas “Rikši” pavadībā. Izturīgākie līgotāji aicināti sagaidīt rīta ausmu un pirmos saules starus kopā ar atraktīvo dūdu un bungu grupu “Auļi”.

Visas nakts garumā Dzegužkalnā skanēs dziesmas, dimdēs deju soļi, būs jautras rotaļas, varēs iegādāties arī Jāņu svinībām raksturīgos ēdienus un dzērienus, kā arī būs iespēja mieloties ar līdzatnesto cienastu pie svētkiem rotātiem galdiem.

Ieeja pasākumā ir bez maksas. Pasākuma programma atrodama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv.  

Līgo svinības Rīgā atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. 23. un 24. jūnijā sabiedriskais transports Rīgā pieejams bez maksas.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Aldis Jonikāns