Nākamgad iedzīvotājus ar jauniem nodokļiem nesatricināšot, sola Kučinskis
Valdība sola pakāpeniskas un rūpīgi izvērtētas pārmaiņas. Cilvēkiem jostu strauji ciešāk, iespējams, nebūs jāsavelk.
Politika
2016. gada 22. jūnijs, 09:51

Nākamgad iedzīvotājus ar jauniem nodokļiem nesatricināšot, sola Kučinskis

Jauns.lv

Valdība ir apņēmusies nākamgad neveikt nodokļu izmaiņas, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinkis (ZZS).

Premjers norādīja, ka nākamgad ieviest jaunus nodokļus vai palielināt esošos nav paredzēts. "Ļoti strauji neko netaisāmies mainīt, nevaram satricināt uzņēmējdarbības vidi," uzsvēra Kučinskis.

Vērtējot Pasaules Bankas priekšlikumu ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti, Kučinskis uzsvēra, ka par priekšlikumiem ir sākušās diskusijas un līdz rudenim varētu būt skaidri tālākie soļi. Viņš akcentēja, ka progresivitāti var veidot arī ar neapliekamā minimuma celšanu. Vienlaikus ar strauju progresivitāti var "aizdzīt aplokšņu algās" daļu strādājošo, atzina premjers.

Viņš personīgi atbalstītu "minimumu pacelšanu", lai savos makos vairāk naudas sajustu mazo algu saņēmēji. Viņš atzina, ka diskusijas būs arī par lielo algu iekasēšanu, bet vēl atklāts ir jautājums - kas ir lielā alga.

Premjers arī informēja, ka vakar Demogrāfijas lietu padomē bijusi vienprātība, ka šajās izmaiņās ir jāņem vērā demogrāfija un bērnu skaits.

Jau ziņots, ka Pasaules Banka iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) izteikusies, ka PB pēc Latvijas nodokļu politikas sākotnējā izvērtējuma piedāvā ieviest progresivitāti darbaspēka nodokļos, pārskatīt atvieglojumus uzņēmumu ienākuma nodoklī (UIN), kā arī pārskatīt mikrouzņēmumu regulējumu.

Runājot par progresivitātes ieviešanu darbaspēka nodokļos, PB iesaka progresivitāti gradēt no 19% līdz 29% atkarībā no iedzīvotāju atalgojuma, proti, zemāku algu saņēmējiem zemāka procentu likme, turpretī lielāku algu saņēmējiem - augstāka.

PB ekspertu piedāvātais zemākais slieksnis progresivitātes ieviešanai ir 360 eiro, bet augstākais - 1300 eiro.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA