Rīgā notiks vērienīgas Līgo svinības 11. novembra krastmalā un Dzegužkalnā
Runā Rīga
2016. gada 22. jūnijs, 11:08

Rīgā notiks vērienīgas Līgo svinības 11. novembra krastmalā un Dzegužkalnā

Jauns.lv

Jau tradicionāli Rīgā Līgo svētkus svin 11. novembra krastmalā un Dzegužkalnā. Šogad pasākumā „Līgosim krastmalā!” apmeklētāji varēs noskatīties gan muzikālu uzvedumu „Reiz Jāņu naktī”, gan vērot un līdzi dzīvot dejotājiem uzvedumā „Īsa bija Jāņu nakts”, kā arī lustēties zaļumballē kopā ar grupu „Apvedceļš”, baudot svētku mielastu, omulību pie ugunskuriem un izzinot Līgo nakts tradīcijas. Savukārt Dzegužkalnā viss notiks, balstoties tradicionālajās Jāņu nakts tradīcijās ar vainagu pīšanu, uguns pūdeles iedegšanas rituālu, līgošanu, dziesmām, dančiem un rotaļām kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pasākums “Līgosim krastamalā!” 23. jūnijā sāksies plkst. 17.00 un kopā ar svinību vadītājiem Ketiju Šēnberga, Intaru Rešetinu un dīdžeju Kasparu Zaviļeiski risināsies līdz pat rīta ausmai.

Krastmalā svinību apmeklētāji varēs līdzi dzīvot Tautas deju ansambļa “Līgo” dejotājiem uzvedumā “Īsa bija Jāņu nakts”, piedalīties Rīgas ielīgošanā kopā ar muzikālo apvienību “Pērkonvīri” un  ugunskuru iedegšanas rituālā.

Pasākuma galvenais notikums būs muzikālais uzvedums “Reiz Jāņu naktī”, kurā populāri skatuves mākslinieki dziedās maestro Raimonda Paula dziesmas. Uzvedumā piedalīsies Agnese Rakovska, Daumants Kalniņš, Ieva Kerēvica, Kristaps Rasims, Olga Rajecka, Normunds Rutulis, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa un Mārtiņš Ruskis, sieviešu un vīriešu vokālie ansambļi. Solistus pavadīs instrumentālā grupa Kristapa Krievkalna vadībā.

Svētku naktī līgotāji aicināti dejot latviešu estrādes zelta klasikas ritmos un, protams, arī zaļumballē kopā ar grupu “Apvedceļš”, pavadot laiku pie ugunskuriem, pie balti klātiem galdiem baudot Jāņu tradicionālo mielastu, kuru būs iespēja gan līdzi atnest, gan iegādāties uz vietas vairāk nekā 30 tirdzniecības vietās.

Dzegužkalnā svētku vakars sāksies plkst. 20.00, kad visus kopā pulcinās Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Tautas tradīcijas būs iespēja apgūt kopā ar Liepājas aktrišu kopu “Atštaukas”, bet Jāņu dziesmas varēs dziedāt līdz ar postfolkloras grupu “Iļģi”. Pēc jāņuguns iedegšanas sāksies Jāņu rotaļas un danči kopā ar Ilgu Reiznieci, Valdi Putniņu un Rīgas Danču klubu un grupu “Iļģi”. Tieši pusnaktī notiks Jāņu godināšana, bet pēc tās varēs lustēties kopā ar Juri Kaukuli un “Jauno Jāņu orķestri”, Ēriku Zepu un postfolkloras grupu “Rikši”. Izturīgākie līgotāji aicināti sauli sagaidīt kopā ar atraktīvo dūdu un bungu grupu “Auļi”.

Līgos svētku pasākumos ieeja ir bez maksas, arī sabiedriskais transports Rīgā 23. un 24. jūnijā būs pieejams bez maksas.

Līgo svētku pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD). Pasākumu programma pieejama tīmekļa vietnē

www.kultura.riga.lv

Video par Līgo svinībām Rīgā Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību