Sauļoties kļuvis īpaši bīstami. Ultravioletās radiācijas indekss sasniedzis jaunu rekordu
Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt desmit minūtēs.
Sabiedrība
2016. gada 22. jūnijs, 19:07

Sauļoties kļuvis īpaši bīstami. Ultravioletās radiācijas indekss sasniedzis jaunu rekordu

Jauns.lv

Trešdien Rucavā, izklīstot mākoņiem un spoži spīdot saulei, ultravioletās radiācijas indekss pakāpās līdz 8,4 punktiem, kas ir augstākā atzīme novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējais rekords bija 7,9 punkti pērnā gada 2.jūlijā. Ultravioletā starojuma mērījumus valsts veic tikai vienā vietā – Rucavā – kopš 2008.gada.

Jau ziņots, ka Jāņu brīvdienās saistībā ar ozona slāņa samazināšanos zemi sasniegs ļoti intensīvs ultravioletais starojums. Iespējams jauns rekords.

Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt desmit minūtēs. No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams uzturēties saulē. Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu vai lietot aizsargkrēmu.

Uzturoties saulē, jāuzmanās ne tikai no ultravioletā starojuma izraisītiem apdegumiem, bet arī no pārkaršanas.

Ultravioletais starojums, ko cilvēks saņem, atrodoties saulē vai apmeklējot solāriju, ir būtisks ādas vēža riska faktors. No melanomas, kas ir īpaši agresīvs un bīstams audzējs, Latvijā katru gadu mirst 60-90 cilvēku.

BNS/Foto: Shutterstock