Jāņos "Sprīdītis" skatāms arī viedtālrunī
Kultūra
2016. gada 22. jūnijs, 21:50

Jāņos "Sprīdītis" skatāms arī viedtālrunī

Jauns.lv

Tuvojoties Līgo svētkiem, Nacionālais Kino centrs atgādina, ka portālā filmas.lv darbojas sadaļa Latvijas filmas tiešsaistē, un šogad tieši uz svētkiem sarūpēta jauna iespēja – filmas var skatīties arī planšetdatorā un viedtālrunī! “Repertuāra” jaunums – restaurēta spēlfilma “Sprīdītis” (1985), kas portālā ievietota, svinot režisora Gunāra Pieša 85. jubileju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz šim portālā www.filmas.lv , ko Nacionālais Kino centrs (NKC) ciešā un veiksmīgā sadarbībā ar Kultūras informācijas sistēmu centru (KISC) izveidojis, lai veicinātu Latvijas filmu pieejamību skatītājiem, filmas sadaļā Latvijas filmas tiešsaistē bija iespējams skatīties jebkurā laikā uz datora jebkur Latvijas teritorijā. Jaunās tehniskās iespējas paredz, ka portāla video saturs tagad pieejams ne tikai datora pārlūkprogrammās, bet arī izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus ar jaunākajām iOS un Android operētājsistēmu versijām.

Tiešsaistē noskatāmo filmu skaits portālā pakāpeniski aug, ar laiku tās būs pieejamas arī ārpus Latvijas teritorijas – pagaidām ierobežojumi saistīti ar filmu izplatīšanas tiesībām.

Viens no filmām, ko turpmāk portālā varēs skatīties gan datorā, gan citās mobilajās ierīcēs, ir režisora Gunāra Pieša 1985. gadā uzņemtā spēlfilma Sprīdītis, ko Nacionālais Kino centrs restaurējis 2011. gadā. Filma ir pirmais Rīgas kinostudijas kopražojums ar citvalsts studiju – slaveno tālaika Čehoslovākijas Barrandov -, tāpēc Annas Brigaderes klasiskā luga ieguvusi internacionālus vaibstus, filmā iesaistīti vairāki slaveni čehu aktieri un karalis ar princesi dzīvo skaistā gotiskā stila pilī Čehijā.

Režisors Gunārs Piesis ir viens no talantīgākajiem, bet arī emocionāli sarežģītākajiem meistariem Latvijas kino vēsturē, kuras zelta fondā uz palikšanu ierakstītas arī viņa spēlfilmas Nāves ēnā (1971) un Pūt, vējiņi! (1973) un vairākas dokumentālās filmas. Gunārs Piesis uzņēmis kopā septiņas spēlfilmas, bet dokumentālā kino jomā nozīmīgs ir viņa ieguldījums kinožurnālu Māksla attīstībā (kopš 1965).

Portāls www.filmas.lv ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze, kas kopš 2006. gada veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju, - tur pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu.

Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais Kino centrs  un  Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.


Regīna Zommere/Publicitātes foto, Jānis Pilskalns