Sabiedrība
2016. gada 23. jūnijs, 07:11

Kāpēc televīzijas skatītājiem bija jāklausās Žirinovska muļķībās? Komentē eksperti un LTV šefs

Jauns.lv

Sabiedrības rezonansi izraisījusi Latvijas Televīzijas raidījuma „1:1” sagatavotā intervija, kurā odiozajam Krievijas politiķim Vladimiram Žirinovskim tika dota iespēja izgāzt dusmas pār Rietumiem, īpašu uzmanību veltot Baltijas valstīm. Latvijas melnajā sarakstā iekļautā politiķa pateiktais gan nepārsteidz, taču šoreiz viņa publiska runāšana tika finansēta par valsts budžeta līdzekļiem. Faktiski persona, kura Latvijā ir „non grata” statusā, runāja sabiedriskajā medijā raidlaikā, kad pie TV ekrāniem pulcējas lielākā auditorija.

„Mēdz teikt - kas Krievijas varai padomā, tas viņam uz mēles,” tviterī  interviju ar skandalozo krievu politiķi, Liberāldemokrātiskās partijas vadītāju Vladimiru Žirinovski pieteica raidījuma moderators Gundars Rēders. 24 minūšu garajā sarunā abas puses pieturējās pie politisku tematu apspriešanas, taču ik pa laikam Žirinovskim tika uzdoti jautājumi, kuros principā šim politiķim šobrīd ir maza teikšana. Tā, piemēram, Rēders Žirinovskim vaicāja, kāda būs Krievijas atbildes rīcība saistībā ar rietumvalstu sankcijām; sakarīgas atbildes vietā Žirinovskis aizmuldējās pat līdz Napoleona laikiem. No politiķa arīdzan izskanēja paziņojums, ka pasaule ir Krievijas parādniece un ka Krievija Baltijai dāvājusi brīvību. Vai tiešām šīs personas sarunātais vienmēr atspoguļo reālās Krievijas varas domāšanu? Viņa glupības ir tikai viņa paša. Un kāpēc Žirinovska muļķības bija jāklausās Latvijas iedzīvotājiem, par šo „šovu” maksājot no savas kabatas?

Sabiedrības apmaksāta Latvijas nomelnošana

Žirinovska piesaiste raidījuma veidošanai beigās izvērtās par draudu un noniecinājumu lavīnu Latvijai, turklāt diez vai atradīsies daudz tādu, kuri pēc šī raidījuma noskatīšanās kļuvuši par vienu, iepriekš nedzirdētu viedokli bagātāki. "No Latvijas nekas pāri nepaliks, tā tiks iznīcināta," sacīja krievu deputāts. Citiem vārdiem – Žirinovskis dziedāja savu veco dziesmu un neko jaunu nepateica, taču šajā gadījumā viņa naidpilnā un Latviju aizskarošā nostāja tika translēta sabiedriskajā medijā par nodokļu maksātāju naudu. Viņš tomēr nav ieklausīšanās vērta augsta kaimiņvalsts amatpersona. Šāds viedoklis pēc intervijas ar  vienu no Krievijas skaļākajiem mutes brūķētājiem parādījies arī sociālajos tīklos:

Cita starpā ir arī viedokļi, kuros raidījuma veidotājiem izteikts atbalsts:

 

Šādi uz sociālo tīklu vidē izskanējušajiem pārmetumiem saistībā ar raidījuma saturu atbild žurnālists Gundars Rēders:

 

Baiba Strautmane: „Žurnālistam jāmāk savaldīt intervējamie”

Pazīstamā žurnāliste Baiba Strautmane uzsver, ka konkrēto 21.jūnija raidījumu nav redzējusi, tāpēc viņas viedoklis ir vispārīgs: „Intervēt var visus, taču žurnālistam, kurš to dara, ir jāmāk savaldīt intervējamie. Tā kā šī intervija nenotika tiešraidē, bet gan tika ierakstīta iepriekš, manuprāt, bija lieliska iespēja kontrolēt saturu.”

Viedoklis par Žirinovska intervijas translāciju ir arī žurnālistam, TV raidījumu vadītājam Kārlim Streipam: „Sabiedriskie mediji neatšķiras no komerciālajiem medijiem. Protams, okupācijas noliegšana ir aplams viedoklis, taču medijiem ir jāatspoguļo dažādi skatījumi. Ja saturs nepatīk, televizoru var izslēgt.”

LTV priekšsēdētājs atbalsta

Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte sarunā ar Kasjauns.lv norāda, ka lēmumu raidījuma ietvaros intervēt Vladimiru Žirinovski pieņēmis LTV Ziņu dienests, taču viņš personīgi atbalstot šādu izvēli: „Gundars Rēders lieliski pamatoja šādas intervijas nepieciešamību. Mums ir pienākums atspoguļot visus viedokļus, un sabiedrībai ir jāzina arī šī politiķa nostāja.”

Jāpiemin, ka LTV pārraidītais Žirinovska viedoklis gan atsevišķos momentos nonāca visai tuvu okupācijas režīma ietvaros veikto noziegumu noniecināšanu, par ko Latvijā noteikta kriminālatbildība. Uz jautājumu, vai gan Vladimira Žirinovska naidīgie uzskati attiecībā uz Rietumiem un Latviju nav sen skaidri un vairumam labi zināmi, Belte atbildēja izvairīgi, piebilstot, ka sabiedriskajā medijā vieta ir dažādiem viedokļiem.

Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņš no video, Edijs Pālens/Ieva Lūka/Gatis Dieziņš/LETA