Ārlietu ministrs Rinkēvičs "Brexit" iznākumu nosauc par trauksmes zvanu
Taču jārespektē pilsoņu griba, viņš sacīja.
Politika
2016. gada 24. jūnijs, 08:38

Ārlietu ministrs Rinkēvičs "Brexit" iznākumu nosauc par trauksmes zvanu

Jauns.lv

Lielbritānijas lēmums izstāties no Eiropas Savienības (ES) ir trauksmes zvans visiem Eiropiešiem Eiropā, tā tviterī norādījis Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs atzīst, ka respektē, taču nožēlo Lielbritānijas pilsoņu lēmumu notikušajā referendumā pamest ES.

"Mums priekšā gaidāms sarežģīts šķiršanās process. Tas ir trauksmes zvans Eiropiešiem Eiropā," norādījis ministrs.

Rinkēvičs skaidroja, ka gaidāms garš un sarežģīts sarunu process, taču jārespektē vairākuma pilsoņu griba.

"Tas radīs iekšpolitiskus satricinājumus pašā Lielbritānijā, taču šobrīd jākoncentrējas uz sarunu procesu. Lielbritānijai formāli jāpaziņo par 50.panta procedūras sākšanu, par izstāšanos," norādīja ministrs, kurš vairākkārt uzsvēra, ka Latvijas prioritāte ir mūsu tautieši un to statuss.

Ministrs arī pauda, ka Lielbritānijas sadarbības modelim ar ES jābūt līdzsvarotam, ņemot vērā vienoto tirgu un to principus. "Tas būs sarežģīts un, iespējams, ilgāks nekā līgumos noteiktais divu gadu periods," prognozēja ministrs.

Viņš arī atgāja, ka šodien notiekošajā ES Vispārējo lietu padomē diskusijas sāksies par Lielbritānijas referenduma iznākumiem. "Tāpat gatavojamies nākamās nedēļas Eiropadomes sanāksmei. Pirmās diskusijas jau notiks," viņš zināja sacīt.

Savukārt premjers Māris Kučinskis atzina, ka cerējis uz pretēju rezultātu. Ministru prezidents norāda, ka pašlaik ir priekšlaicīgi prognozēt, kādas būs šī lēmuma sekas. Viņaprāt, ekonomiskās sadarbības līgumi tiks pārslēgti, uzņēmēju intereses tiks ievērotas. Lielākais izaicinājums tas būšot pašai Lielbritānijai.

Jau ziņots: pēc provizoriskajiem rezultātiem, ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

LETA/Foto: Zane Bitere/LETA