Ultravioletā starojuma līmenis Latvijā – augstākais pēdējos gados
No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams uzturēties saulē.
Sabiedrība
2016. gada 24. jūnijs, 21:50

Ultravioletā starojuma līmenis Latvijā – augstākais pēdējos gados

Jauns.lv

Jāņu dienā ultravioletā starojuma intensitāte Latvijā sasniedza augstāko līmeni pēdējo gadu laikā, liecina Somijas Meteoroloģijas institūta publicētie satelītu mērījumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Samazinoties ozona slānim stratosfērā, ultravioletās radiācijas indekss dienas vidū Latvijā sasniedza astoņus punktus, vietām valsts dienvidos – nepilnus deviņus punktus.

Ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība Rucavā, kur atrodas vienīgā novērojumu stacija Latvijā, kas veic šos mērījumus, piektdien pakāpās līdz 8,3 punktiem, nedaudz atpaliekot no divas dienas iepriekš sasniegtā rekorda – 8,4 punktiem. Tomēr arī Rucavā summārais starojums piektdien bija nedaudz lielāks nekā trešdien.

Līdz šim gadam ultravioletās radiācijas indeksa maksimālā vērtība Rucavā bija 7,9 punkti 2015.gada 2.jūlijā. Mērījumi tiek veikti kopš 2008.gada.

Īpaši intensīvs ultravioletais starojums šonedēļ ir ne tikai tādēļ, ka būtiski samazinājies ozona daudzums stratosfērā, bet arī tādēļ, ka vasaras saulgriežos saule atrodas visaugstākajā punktā.

Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt pat desmit minūtēs. No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams uzturēties saulē.

Atrodoties saulē, jāuzmanās ne tikai no ultravioletā starojuma izraisītiem apdegumiem, bet arī no pārkaršanas.

Ilgstoša atrašanās saulē, kad ultravioletā radiācija ir augsta, palielina risku saslimt ar ādas un acu slimībām, tostarp ādas vēzi un kataraktu.

Nākamnedēļ līdz ar vēsāku laiku ozona slānis kļūs biezāks un zemi sasniegs mazāka ultravioletā radiācija, liecina prognozes.

BNS/Foto: Zane Bitere/LETA