Latvijā reģistrētas 73 politiskās partijas vai apvienības
Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa partija "KPV LV" kļuvusi par 73. Latvijā reģistrēto politisko partiju.
Sabiedrība
2016. gada 25. jūnijs, 10:21

Latvijā reģistrētas 73 politiskās partijas vai apvienības

Jauns.lv

Līdz ar Uzņēmumu reģistra (UR) lēmumu reģistrēt Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa politisko partiju "KPV LV", Latvijā kopumā ir reģistrētas 73 politiskās partijas un to apvienības, liecina UR pieejamā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopumā Latvijā pastāv astoņas politisko partiju apvienības (to starpā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Latvijas Reģionu Apvienība), kā arī 65 politiskās partijas.

Pati pirmā reģistrā iekļautā politiskā partija ir ZZS ietilpstošā centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība (LZS), kura dibināta 1991. gadā. LZS priekšsēdētājs ir ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Šogad Latvijā piereģistrētas divas politiskās partijas - jau minētā "KPV LV" un "Jaunā konservatīvā partija", kuras valdes priekšsēdētājs ir bijušais Nacionālās apvienības tieslietu ministrs Jānis Bordāns. "Jaunās konservatīvās partijas" sastāvā ir četri pašvaldību deputāti - Kocēnu novada domes deputāte Lāsma Žagota, Dundagas novada domes deputāts Ansis Roderts, Ķeguma novada domes deputāts Kristaps Rūde, kā arī Kandavas novada domes deputāti Dainis Rozenfelds un Romeks Fabjančiks.

Pērn netika reģistrēta neviena politiskā partija vai to apvienība, savukārt 2014.gadā tika reģistrēti četri politiskie veidojumi - politiskās partijas "Latvijas attīstībai" un "No sirds Latvijai" un Nacionālā apvienība, kā arī politisko partiju apvienība "Latvijas Reģionu Apvienība".

Tāpat 15 politiskās partijas vai to apvienības šobrīd ir likvidācijas procesā. Pārsvarā šo procesu liedz beigt partijas finansiālie parādi vai nevēlēšanās dokumentāli pabeigt procesu. Šo partiju starpā ir tādi politiskie veidojumi kā "Sporta un veselības partija", "Republikas Atbalstīšanas Apvienība", "Latvijas Kalve", "Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" vēlēšanu apvienība" un citi.

Politisko partiju likums nosaka, ka partija ir organizācija, kas tiek izveidota, lai veiktu politisko darbību, piedalītos vēlēšanu kampaņā, izvirzītu deputātu kandidātus, piedalītos Saeimas vai pašvaldību domju (padomju), Eiropas Parlamenta darbā, ar deputātu starpniecību īstenotu partijas programmu, kā arī iesaistītos publiskās pārvaldes institūciju izveidē. Par partijas dibinātājiem var būt 18 gadu vecumu sasnieguši Latvijas pilsoņi. Dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200. Partija iegūst juridiskās personas statusu ar tās ierakstīšanu politisko partiju reģistrā (turpmāk — Partiju reģistrs). Politisko partiju reģistru ved Uzņēmumu reģistrs.

Jaunas partijas reģistrācija UR izmaksā 54,06 eiro. Politiskajām partijām katru gadu līdz 1.martam ir jāiesniedz partijas biedru reģistrs. Par partiju biedru var kļūt jebkurš Latvijas pilsonis, partijas Statūtos noteiktajā kārtā.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA