Mūrniece: "Latvijas prioritāte ir neatkarīgo mediju stiprināšana"
Mūrniece uzsvēra, ka mediju izplatītā informācija var apdraudēt brīvu sabiedrību, un tie var tikt ļaunprātīgi izmantoti populismam, ekstrēmismam, dezinformācijai un propagandai.
Politika
2016. gada 27. jūnijs, 22:52

Mūrniece: "Latvijas prioritāte ir neatkarīgo mediju stiprināšana"

Jauns.lv

Latvijas prioritāte ir neatkarīgo mediju stiprināšana, atklājot Otro Eiropas mediju un informācijas pratības forumu pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

"Valdība drīz noslēgs darbu pie jaunām mediju politikas vadlīnijām, kurās ir izcelta mediju pratība. Esmu gandarīta, ka Baltijas Mediju izcilības centrs Rīgā dod ieguldījumu žurnālistu apmācībā," teica politiķe, piebilstot, ka arī skolās būtu jācenšas mācīt kritiskās domāšanas prasmes.

Mūrniece norādīja, ka mediju un informācijas pratība ir izšķiroša ikvienai demokrātiskai sabiedrībai, bet kritiskā domāšana ir nepieciešama, lai sabiedrība būtu spējīga atšķirt patiesu informāciju no maldīgas.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka mediju izplatītā informācija var apdraudēt brīvu sabiedrību, un tie var tikt ļaunprātīgi izmantoti populismam, ekstrēmismam, dezinformācijai un propagandai. It īpaši bīstami tas esot pašlaik, kad saskaramies ar jaunu drošības situāciju Eiropā.

Mūrniece arī norādīja, ka ir jāstiprina mediju lietotprasme, jo manipulācija ar faktiem rada apjukumu.

Otrais Eiropas mediju un informācijas pratības forums notiek līdz 29.jūnijam. To rīko UNESCO sekretariāts, Eiropas Komisija un Globālā alianse sadarbībai mediju un informācijas pratības jomā sadarbībā ar Latvijas valdību. Forumā piedalās mediju jomas profesionāļi, pētnieki, pedagogi, valdības un politikas veidotāji, bibliotēkas un citas iestādes.

Pasākuma mērķis ir veicināt vienotas mediju un informācijas pratības politikas īstenošanu un ieviešanu Eiropā un pasaulē, stiprinot institūciju, organizāciju, korporāciju, profesionāļu, sabiedrības iesaisti un sadarbību.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA