Dziesmu "Happy Birthday" turpmāk varēs brīvi izmantot bez maksas
Dziesmas teksts bieži mainīts, pielāgojot to dažādiem svētkiem, tostarp dzimšanas dienas svinībām.
Kultūra
2016. gada 28. jūnijs, 13:14

Dziesmu "Happy Birthday" turpmāk varēs brīvi izmantot bez maksas

Jauns.lv

No pirmdienas populāro apsveikuma dziesmu "Happy Birthday to You" drīkst brīvi izmantot bez maksas.

"Dziediet to skaļi, dziediet to lepni un par brīvu," paziņoja advokātu birojs "Donahue Fitzgerald", kas Losandželosas tiesā izskatītajā lietā pārstāvēja apsūdzības pusi.

Lieta aizsākās 2013.gadā, kad ierakstu kompānija no mazbudžeta filmas par "Happy Birthday to You" vēsturi veidotājiem pieprasīja 1500 dolārus (1363 eiro) par apsveikuma dziesmas atskaņošanu kinolentē. Filmas veidotāji ierosināja pret kompāniju lietu to cilvēku vārdā, kas maksājuši ierakstu kompānijai par dziesmas izmantošanu.

Septembrī Losandželosas tiesas tiesnesis lēma, ka ierakstu kompānijai "Warner/Chappell Music" nepienākas autortiesības uz dziesmu. Tiesāšanās noslēdzās ar to, ka ierakstu kompānija piekrita atmaksāt 14 miljonus ASV dolāru (12,7 miljonus eiro) un vairs neiekasēt autoratlīdzību par dziesmas izpildīšanu.

"Donahue Fitzgerald" lietas atrisinājumu nodēvēja par "milzu uzvaru", no kuras iegūšot sabiedrība un mākslinieki, kuri dziesmu vēlas izmantot savos darbos.

Līdz šim par dziesmas izpildīšanu privāti nekāds sods nedraudēja. Taču "Warner/Chappell Music" pieprasīja atlīdzību no filmu veidotājiem, restorāniem un elektronisko apsveikuma kartīšu ražotājiem, kuri izmantoja apsveikuma dziesmiņu.

Par dziesmas rašanās laiku tiek uzskatīts 1893.gads, kad vācu emigrantes Mildreda Hilla un Petija Hilla sacerēja īsu dzīvespriecīgu dziesmiņu "Good Morning to All" bērnudārza audzēkņiem. Dziesmas teksts bieži mainīts, pielāgojot to dažādiem svētkiem, tostarp dzimšanas dienas svinībām.

LETA / Foto: Shutterstock

Tēmas