KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret "Latvijas Dzelzceļa" bijušo vadītāju Magoni
Magonis pērn oktobra pirmajā pusē apmaiņā pret 400 tūkstošu eiro drošības naudu tika atbrīvots no Rīgas centrālcietuma.
112
2016. gada 28. jūnijs, 14:13

KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret "Latvijas Dzelzceļa" bijušo vadītāju Magoni

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālu, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušo valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni par kukuļa lielā apmērā (aptuveni 500 tūkstoši eiro) pieņemšanu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka valsts amatpersona pieņēma kukuli no privātpersonas saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) iepirkumu, teikts biroja paziņojumā.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības LDz bijušo valdes priekšsēdētāju par kukuļa lielā apmērā pieņemšanu, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat rosināts saukt pie kriminālatbildības privātpersonu par kukuļa došanu valsts amatpersonai par lēmuma pieņemšanu uzņēmuma interesēs, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

"Tā kā izmeklēšanas laikā konstatēts, ka kukuļdošana, iespējams, izdarīta juridiskās personas interesēs, šī kriminālprocesa ietvaros tika uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai," pauž KNAB.

Vienlaikus KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai BNS pauda, ka patlaban gaida kādu no ziņu no prokuratūras - tai 10 dienu laikā jāizlemj, vai celt apsūdzību vai sūtīt lietu atpakaļ izmeklēšanas turpināšanai.

Taujāts, vai privātpersona, kuru rosināts saukt pie kriminālatbildības, ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis, Rozenbergs atbildēja, ka, visticamāk, tā ir.

KNAB pārstāve Laura Dūša aģentūrai BNS kriminālprocesā iesaistīto personu identitāti neatklāja, vien apstiprināja, ka aizdomās turētā valsts amatpersona ir LDz bijušais valdes priekšsēdētājs.

Taujāta par sākto procesu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai, Dūša norādīja, ka atbilstoši krimināllikumam uzņēmumam tiesa vai likumā paredzētajos gadījumos prokurors var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, ja nodarījumu juridiskās personas interesēs izdarījusi fiziskā persona, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis. Likumā paredzēti četri piespiedu ietekmēšanas līdzekļi - likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

Ģenerālprokuratūrā aģentūrai BNS apstiprināja, ka attiecīgās krimināllietas materiāli ir saņemti pirmdien, 27.jūnijā. Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore 10 dienu laikā pieņems lēmumu, vai sākt kriminālvajāšanu pret minētajām personām.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija patlaban netiks sniegta, piebilda Ģenerālprokuratūrā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Magonis pērn oktobra pirmajā pusē apmaiņā pret 400 tūkstošu eiro drošības naudu tika atbrīvots no Rīgas centrālcietuma. LDz bijušajam vadītājam noteikts aizliegums izbraukt no valsts, tikties ar vairākiem cilvēkiem, kā arī ieņemt kādreizējo amatu uzņēmumā.

KNAB Magoni tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu. Biroja pārstāve Laura Dūša iepriekš aģentūru BNS informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta daļas par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja pārkāpums izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

KNAB norāda, ka kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma LDz RSS iepirkumu. Lietas ietvaros veiktas vairāk nekā 10 kratīšanas un nopratinātas vairākas personas. Aizdomās turētā statuss ir noteikts vienam no Igaunijā bagātākajiem cilvēkiem Oļegam Osinovskim.

Ziņots arī, ka KNAB pagājušā gada 6.augusta vakarā veica kratīšanu Magoņa darba vietā un viņš aizturēts, ar automašīnu, atgriežoties no Igaunijas. LDz vadītājs no amata 7.augustā tika atbrīvots.

"Lursoft" informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003.līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

BNS / Foto: Ieva Čīka/LETA