Latvijas ceļotāja par teroraktu Stambulas lidostā: "Tās šausmas, kas virmoja gaisā, ir neizsakāmas"
Atstājot lidostu, cilvēkos joprojām valdīja satraukums, jo viņi nezināja, ko uzbrukuma vietā ieraudzīs.
Sabiedrība
2016. gada 29. jūnijs, 12:25

Latvijas ceļotāja par teroraktu Stambulas lidostā: "Tās šausmas, kas virmoja gaisā, ir neizsakāmas"

Jauns.lv

Stambulas lidostā pēc terorakta valdījis milzīgs satraukums, haoss un informācijas trūkums par notikušo, pastāstīja kāda Latvijas iedzīvotāja, kuras lidmašīna Stambulas lidostā nolaidās īsi pēc uzbrukuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aculieciniece, kura nevēlējās atklāt savu vārdu, pastāstīja, ka Ataturka lidostā ap plkst.21.30 pēc vietējā laika nolaidusies viņas lidmašīna no Rīgas. Pēc ielidošanas viņa devusies lidostas ēkā, un tobrīd cilvēki sākuši skriet pretējā virzienā, mēģinājuši paslēpties, taču oficiāla informācija par uzbrukumu lidostai nav sekojusi. Vairāki simti cilvēku šāda haosa rezultātā bijuši iesprostoti lidostas koridorā, līdz vēlāk viņiem atļauts pamest lidostu.

"Kad ielidojām, devāmies izejas virzienā un laimīgas sagadīšanās pēc nedaudz piestājām, lai pārkārtotu lietas un nomazgātu rokas, tāpēc nepiegājām tik tuvu sprādziena vietai. Lai arī lidosta ir ļoti liela, vienā brīdī cilvēki sāka skriet pretējā virzienā, kliedza un raudāja, apkārtējos valdīja šausmas. Cilvēki sauca: "Bumba, bumba." Daudzi bija ar invalīdu ratiņiem un maziem bērniem, un katrs, mēģinot pasargāt savējos, mēģināja atrast vietu, kur noslēpties. Tad atklājās, ka tālāk nav nekādas izejas, un mēs bijām faktiski ieslēgti koridora daļā. Tobrīd bija ļoti nepatīkamas sajūtas, jo nezinājām, kas notiek un vai kāds uzbrucējs mums tuvojas. Arī nekāda informācija netika sniegta, bija pilnīgs klusums lidostas skaļruņos. Cilvēki paši meklēja sociālajos tīklos un medijos informāciju, taču arī tobrīd informācijas bija ļoti maz. Tās šausmas, kas virmoja gaisā, ir neizsakāmas. Nebija pilnīgi nekādas informācijas, tā bija panika klusumā, turklāt cilvēki viens ar otru izvairījās runāt. Koridorā bijām iesprostoti vairāki simti cilvēku," situāciju raksturoja sieviete.

Pēc vairākām stundām ieradusies apsardze un tika paziņots, ka "viss ir beidzies un varam droši doties projām". Atstājot lidostu, cilvēkos joprojām valdīja satraukums, jo viņi nezināja, ko uzbrukuma vietā ieraudzīs.

"Mēs parādījām pases, taču mūs uzreiz no termināļa vēl nelaida ārā. Kad pavisam izlaida ārā, mums nācās iet pāri stikliem, drēbju gabaliem, apaviem un ļoti daudz asiņu. Pie lidostas redzējām, ka ātrās palīdzības mašīnās tika ievietoti cilvēki, taču varas iestādes bija izveidojušas norobežotus koridorus, lai cilvēki acīmredzot panikā nesāktu drūzmēties un neskrietu skatīties, vai pie mediķiem nav viņu tuvinieki," pastāstīja aculieciniece.

Vēlāk Stambulā sastaptie vietējie iedzīvotāji pauduši šausmas par notikušajiem teroraktiem, taču ar pārliecību, ka ir jādzīvo tālāk un nevar pārāk koncentrēties uz notikušo, stāstīja sieviete. Vietējie arī bijuši izpalīdzīgi, piemēram, izejot no lidostas, priekšā bijis ļoti daudz mediķu un policijas automašīnu, taču kāds lidostas darbinieks pats pasažierus no Latvijas uzaicināja savā automašīnā, lai izvestu ārpus lidostas zonas.

"Stambula ir liela pilsēta, un pieļauju, ka daļa nemaz nezināja, kas noticis, vai tas, viņuprāt, ir bijis ļoti attālināti," piebilda aculieciniece.

Varas iestāžu organizētību terorakta seku likvidēšanā ceļotāja nevērtē, jo vienkārši nezina, kā šādos gadījumos tam jānotiek.

Tagad sieviete sekojot līdzi informācijai par lidostas darbības atjaunošanu, lai atgrieztos Latvijā.

Jau ziņots, ka Turcijas lielākās pilsētas Stambulas Ataturka lidostā otrdienas vakarā, uzspridzinoties trīs teroristiem pašnāvniekiem, kā arī teroristu sarīkotajā apšaudē nogalināts 41 cilvēks to vidū arī ārzemnieki, bet 136 ievainoti, un Turcijas amatpersonas pieļauj, ka teroraktu varētu būt sarīkojis džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims, kurš ieradās notikuma vietā, žurnālistiem teica, ka uzbrucēji ieradušies taksometrā un, pēc sākotnējām ziņām, uzbrukumā vainojams grupējums "Islāma valsts".

Pagaidām Turcijas amatpersonas nav sniegušas informāciju par nogalināto ārzemnieku pilsonību.

Īsi pirms otrdienas vakarā notikušajiem asiņainajiem sprādzieniem Ataturka lidostā piezemējusies arī lidmašīna no Rīgas, liecina portāla "flightradar24.com" informācija. No Rīgas uz Stambulu reisus nodrošina aviokompānija "Turkish Airlines". Šīs aviokompānijas lidmašīna uz Turciju devusies arī otrdien un Stambulas lidostā nosēdusies plkst.21.27 pēc vietējā laika.

 

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA /AFP/Scanpix/LETA / EPA/LETA/ AP/Scanpix/LETA