Blonds smukģīmis nedrīkst tēlot diženu musulmani - Di Kaprio plānota loma izsauc sašutuma vētru
Tūkstošiem cilvēku paraksta petīciju pret persiešu dzejnieka Rumi lomas piešķiršanu Leonardo di Kaprio.
Kultūra
2016. gada 29. jūnijs, 23:03

Blonds smukģīmis nedrīkst tēlot diženu musulmani - Di Kaprio plānota loma izsauc sašutuma vētru

Jauns.lv

Vairāki tūkstoši cilvēku parakstījuši petīciju, kurā lūdz amerikāņu aktierim Leonardo di Kaprio nepiešķirt persiešu dzejnieka Rūmī lomu, vēsta vietne "The Independent".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Di Kaprio pašlaik tiek uzskatīts par ticamāko pretendentu uz galveno lomu filmā par 13.gadsimta persiešu dzejnieku. Taču daudzi kino fani iespējamo lomas piešķiršanu di Kaprio nosaukuši par "smieklīgu" un kārtējo piemēru tam, kā Holivudā svarīgākās lomas tiek piešķirtas gaišādainiem aktieriem.

Filmas scenāristi Deivids Franconi un Stīvens Džoels Brauns nesenā intervijā britu laikrakstam "The Guardian" izteicās, ka vēloties "mest izaicinājumu musulmaņu stereotipiskajam atspoguļojumam Rietumu kino". Pēc tam viņi sacīja, ka galvenajā lomā vēloties redzēt di Kaprio, bet Roberts Daunijs jaunākais varētu atveidot irāņu mistiķi.

"Doma, ka di Kaprio ir labākais pretendents uz jebkuru lomu pasaulē, kultivē gaišas ādas krāsas pielūgsmi," norāda kāds tvitera lietotājs.

"Vai atceraties, ka [melnādainais aktieris] Idriss Elba nebija "gana anglisks", lai spēlētu Džeimsu Bondu? Bet di Kaprio pavisam noteikti var tēlot Rūmī," piebalso cits tvitera lietotājs.

Sociālajos tīklos tika paustas dusmas par to, cik "vienkārši" arābu aktieriem tiek piešķirtas teroristu lomas, kamēr gaišādainam aktierim uztic dzejnieka un teologa atveidošanu.

"Leonardo di Kaprio izraudzīšanās Rūmī lomai pārraksta vēsturi, atņem musulmaņiem viņu sasniegumus un piedēvē tos gaišādainam vīrietim," teikts petīcijā, ko trešdien bija parakstījuši vairāk nekā 7000 cilvēki. "Domājot par Rūmī, cilvēki viņu iedomāsies ar bālu ādu, blondiem matiem un zilām acīm. Musulmaņu aktierus bieži izraugās teroristu lomām, taču, kad musulmanis tiek attēlots pozitīvā gaismā, loma tiek piešķirta aktierim ar gaišu ādas krāsu. Filmas aktieru atlase vēl nav beigusies, un mēs to varam mainīt."

Pēdējā laikā Holivudā izcēlušies vairāki skandāli par gaišādainu aktieru izraudzīšanos pat tad, ja varonim ir cita etniskā izcelsme.

Komiksu kompānija "Marvel" sastapās ar fanu dusmām, kad filmā "Doctor Strange" tibetiešu skolotāja Senā lomu piešķīra rudmatainajai britu aktrisei Tildai Svintonei.

Nopēlumu izpelnījusies arī Persijas prinča lomas uzticēšana amerikānim Džeikam Džilenholam, rudmatainā amerikāņu aktrise Emma Stouna aziātu pilotes lomā filmā "Aloha", kā arī aktrises Skārletas Johansones izraudzīšanās galvenajai lomai populārās japāņu animācijas "Ghost in the Shell" ekranizācijā.


LETA/Foto: AFP/LETA