Kultūru festivāls Latgalē, Saldumu svētki Saldū un Sudmaliņas Jūrmalā: ko darīt 2. un 3. jūlijā?
Kultūra
2016. gada 1. jūlijs, 09:26

Kultūru festivāls Latgalē, Saldumu svētki Saldū un Sudmaliņas Jūrmalā: ko darīt 2. un 3. jūlijā?

Jauns.lv

Esam kārtīgi nolīgojuši, atpūtušies un atkal varam baudīt neskaitāmus brīvdabas festivālus, svētkus un šovus, kas šajā nedēļas nogalē notiks visā Latvijā. Kuldīgā būs Kurzemes Dziesmu svētki, bet Latgalē, it īpaši Daugavpilī un Kārsavā – kultūru festivāls „Pynu, pynu sītu”.

Jūrmalā norisināsies starptautiskais deju festivāls „Sudmaliņas”, Saldū svinēs Saldumu svētkus, bet Jelgavas novadā – novadu svētkus. Sigulda aicina uz muzikālu svētdienu. Mūzikas cienītājus gaida arī ikgadējais labdarības koncerts Bauskas novada Bruknā.

1. Kurzemes Dziesmu svētki Kuldīgā

Kuldīgā sestdien, 2. jūlijā, norisināsies Kurzemes Dziesmu svētki, kuros piedalīsies vairāk nekā 2000 dziedātāju no Kurzemes un citiem Latvijas novadiem, kā arī Kurzemes novada pūtēju orķestri, deju kolektīvi un folkloras kopas.

Dziesmu svētku dalībnieki muzicēs Kuldīgas rātslaukumā, pilsētas dārzā un pilsētas estrādē, kā arī dosies svētku gājienā.

Kurzemes Dziesmu svētki sāksies pulksten 12.00 ar folkloras kopu koncertu Rātslaukumā, turpināsies pulksten 14.00 ar pūtēju orķestru koncertu Pilsētas dārzā, bet noslēgsies pulksten 18.30 ar svētku dalībnieku gājienu no Rātslaukuma uz pilsētas estrādi un svētku noslēguma koncertu Pilsētas estrādē pulksten 19.00.

Kurzemes Dziesmu svētku mākslinieciskā koncepcija un programma veidota, izmantojot Kurzemes kultūrvēsturisko daudzveidību un programmā izceļot lībiešu, kuršu un suitu pamatvērtības. Koncerta klausītājiem un skatītājiem būs iespēja iepazīties ar tematiski vienotu koncerta māksliniecisko programmu par kurzemnieku dzīvi un sajūtām saistībā ar saules ritējumu dienas laikā. Koncerta programmā nozīmīga vieta būs ierādīta latviešu tautas dziesmai - gan klasiskas apdares veidolā, gan tās izmantojumam mūsdienu komponistu oriģinālmūzikā.

Kurzemes Dziesmu svētku koncerta mākslinieciskā vadītāja ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un Liepājas koru apriņķa virsdiriģente, Liepājas Universitātes profesore Ilze Valce, deju kolektīvu virsvadītāja - Ramona Irbe, bet pūtēju orķestru virsdiriģents - Artūrs Maculēvičs. Koncerta režisore ir Nellija Kleinberga, tekstu autore - Rasa Bugavičute - Pēce, bet scenogrāfiju veido Juris Gals. Ar savu klātbūtni Kurzemes Dziesmu svētkus pagodinās arī maestro Gido Kokars un vairāki noslēguma koncerta programmas skaņdarbu autori.

Sīkāk internetā:

www.lnkc.gov.lv

.

2. Jūrmalā atklās Starptautisko tautas deju festivālu

Jūrmalā sestdien, 2. jūlijā tiks atklāts VIII Starptautiskais tautas deju festivāls - konkurss „Sudmaliņas”, kas ilgs līdz 7. jūlijam. Šajā nedēļas nogalē:

* 2. jūlijā pulksten 19.30 Jomas ielā pulksten 18.00 sāksies festivāla svētku gājiens, bet pulksten 19.30 Dzintaru koncertzālē ar Pasaules deju lielkoncertu notiks festivāla atklāšana.

* 3. jūlijā pulksten 17.00 Dzintaru koncertzālē notiks festivāla deju ansambļu koncerts.

Festivālā piedalīsies tautas deju ansambļi no Armēnijas, Baltkrievijas, Gruzijas, Izraēlas, Ķīnas, Latvijas, Polijas un Turcijas. Festivāla viesi – Latvijas ansambļi „Dancis”, „Gatve”, „Līgo”, „Rotaļa” un „Teiksma”. Festivāls „Sudmaliņas” ir vērienīgākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā, kura mērķis ir pulcēt kopā Latvijas un dažādu pasaules valstu dejotājus, kas radoši pēta, iepazīst un pārmanto tautas dejas tradīcijas.

„Sudmaliņu” atklāšanas lielkoncertā piedalīsies deju grupa „Mush” un Ečmiadzinas klostera un AGBU (Vispasaules armēņu labdarības savienība) deju ansamblis „Amberd” no Armēnijas, Baltkrievijas Nopelniem bagātais kolektīvs - deju ansamblis „Ļjavoniha”, Ķīnas Ziemeļrietumu universitātes etniskā mākslas grupa un Hunhe Haņi Ji mākslas grupa no Ķīnas, deju ansamblis „Poligrodzianie” no Polijas, Čorlu pašvaldības turku tautas deju ansamblis un IDEMM Folkloras centra deju kopa no Turcijas. Stāstu par Latviju un sevi izdejos pašmāju tautas deju ansambļi.

Šogad deju festivāla norisē pirmo reizi iekļauts arī deju kolektīvu konkurss, kas notiks svētdien. Konkursā dalībnieki izpildīs divas dejas, kuras balstītas tautas horeogrāfiskajā un muzikālajā mantojumā. Dalībnieki uzstājas tradicionālajos tautas tērpos. Konkursa laureātu apbalvošana notiks festivāla noslēguma koncertā Jelgavā.

Nākamās nedēļas sākumā festivāla koncerti notiks arī Rīgā un Rundālē. Ceturtdien, 7. jūlijā, pulksten 19.00 Jelgavas Pasta salā notiks „Sudmaliņu” noslēguma koncerts „Pasaules vēji mūsu dejās”. Biļešu cenas uz atklāšanas koncertu: 5-20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.sudmalinas.lv

.

3. Latgalē norisināsies pirmais kultūru festivāls „Pynu, pynu sītu”

Daugavpilī piektdien un sestdien, 1. un 2. jūlijā, bet pārējā Latgalē svētdien, 3. jūlijā, notiks pirmais kultūru festivāls „Pynu, pynu sītu” (Pinu, pinu sietu). Latvisko kultūrtelpu dažādos gadsimtos ir ietekmējušas un papildinājušas arī citu tautu kultūras, sniedzot savu pienesumu. Festivāls „Pynu, pynu sītu” reprezentē mazākumtautību kultūras daudzveidību. Tajā piedalīsies 1400 dalībnieki no 92 (no tiem 52 mazākumtautību) tradicionālās kultūras mākslinieciskajiem kolektīviem, kuri kopj un popularizē savas tautas kultūras tradīcijas.

Festivāla laikā notiks teju 60 pasākumi. 1. un 2. jūlijā Daugavpils iedzīvotāji un viesi pilsētas dažādās vietās varēs baudīt vairāk nekā 15 koncertus, vērot festivāla dalībnieku gājienu Rīgas ielā, sekot līdzi un piedalīties dažādu meistarklašu norisē, ciemoties amatnieku teltīs, baudīt muzikālā tramvaja koncertus. Festivāla ietvaros notiks arī Latvijas jauniešu forums un citas aktivitātes. Pasākumi notiks nacionālo kultūras biedrību telpās, Daugavpils Universitāte, Kultūras pilī, Daugavpils cietoksnī, baznīcās, Dubrovina parkā un Vienības laukumā no rīta līdz vēlam vakaram.

Savukārt svētdien, 3. jūlijā, dienas pirmajā kolektīvi koncertēs visā Latgales reģionā - Preiļos, Riebiņos, Viļānos, Maltā, Malnavā, Andrupenē, Līvānos, Ludzā, Strūžānos, Nagļos, Gaigalavā, Dricēnos, Rušonā. Visas dienas garumā festivāls pieskandinās Kārsavu, kur pulksten 18.00 visi Kārsavas pilsētas estrādē pulcēsies uz noslēguma koncertu, kuru vadīs aktieris Kristaps Rasims.

Festivāla direktors Oskars Zuģickis norāda, ka “tā mērķis ir popularizēt, attīstīt un pilnveidot Latvijā dzīvojošo mazākumtautību tradicionālās kultūras mantojumu, mudināt mazākumtautību iedzīvotājus izprast savas kultūras nozīmi Latvijas kultūrvidē, kā arī aktivizēt sabiedrības līdzdalību nemateriālās kultūras mantojuma (t.sk. mazākumtautību) izzināšanā, praktizēšanā un tālāknodošanā”.

Sīkāk internetā:

www.latgale.lv

.

4. Labdarības lielkoncerts Bruknā

Svētdien, 3. jūlijā, Bruknas muižā notiks jau par tradīciju kļuvušais lielkoncerts „Uzcel savu baznīcu!”, lai palīdzētu Bruknas kopienas ļaudīm, kuri, ceļot savām rokām dievnamu, rod spēku grūtajā cīņā ar dažādām postošām atkarībām. Šogad uz muižas dārzā būvētās skatuves muzicēs Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Rēzija Kalniņa, Lauris Reiniks, Olga Rajecka, Aivars Hermanis, Mārcis Auziņš, Ieva Kerēvica, Ainars Virga, Andris Kivičs, Rūta un Ira Dūdumas, Varis Vētra, Elizabete Zagorska, Lauris Valters, Jānis Miltiņš, Valters Sprūdžs, Ivars Kalniņš, kā arī grupas „Framest”, „Putnu balle” un „Willow farm”. Lielkoncerts sāksies pulksten 17.00.

Svētdien Bruknas muižas vārti apmeklētājiem tiks vērti jau no pulksten 15.00, lai ikviens paspētu gan aplūkot Bruknas muižu un tās gleznaino apkārtni, gan novērtēt paveiktos darbus baznīcas būvniecībā, gan saturīgi pavadīt laiku, piedaloties dažādās radošās darbnīcās kopā ar Elitu Patmalnieci, Ilzi Patmalnieci un Ievu Bondari. Par pasākuma neatņemamu tradīciju kļuvusi Bruknas muižas keramikas cepļa atvēršana, iz kura dienasgaismā tiks celti melnās keramikas tehnikā darīti trauki, kurus veidojuši „Kalnu svētības kopienas" ļaudis, sadarbojoties ar Latgales „Pūdnīku skūlu" un keramiķi Ēvaldu Vasilevski.

Stāsts par kopēji celtu baznīcu piedzima 2012.gadā, kad pirmo reiz Latvijas mūziķi un citi radoši ļaudis nolēma palīdzēt Bruknas kopienas ļaudīm uzcelt savām rokām dievnamu. Tobrīd baznīcas ēkai tika likti pirmie pamatakmeņi un teju neticami, ka nu pašu rokām celtais dievnams vēris savas durvis. Šī baznīca ir apliecinājums cilvēka neizmērojamam gara spēkam, kurš liekot laukakmeni pie laukakmeņa ceļ ne tikai fizisku ēku, bet bruģē pats savu sirds ceļu. Bruknā uzceltais dievnams ir miniatūra senā armēņu apustuliskās baznīcas dievnama – Karsas katedrāles kopija.

Kā zināms, Bruknas muižā atrodas rehabilitācijas vieta „Kalna svētību kopiena”, kuras  mērķis ir palīdzēt dažādās atkarībās esošiem ļaudīm. 2011. gadā katoļu mācītāja Andreja Mediņa iniciēta, tika sākta baznīcas būve Bruknā, jo muižā esošā kapela kļuva par mazu.  

Biļešu cenas: 10 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

 

5. Jelgavas novada svētki

Jau kopš pagājušās nedēļas svētdienas Jelgavas novada pagastos svin novada svētkus un šīs nedēļas nogalē tie noslēdzas ar svētku lielākajiem pasākumiem:

* Piektdien, 1. jūlijā Zaļenieku muižas parkā ikviens varēs izbaudīt brīvdabas zinātnes un mūzikas performanci - Dabas koncertzāli, kas Eiropas līmenī ir unikāls pasākums ar brīnumainu gaismas, radošo darbnīcu un mūzikas priekšnesuma radīto gaisotni. Dabas koncertzāles tēma ir „Sikspārnis”, līdz ar to radošās darbnīcās no pulksten 19.00 būs veltītas sikspārņa izpētei un dzīvesveidam. Viss Zaļenieku muižas parks 1. jūlija vakarā pārvērtīsies par maģisku gaismas un mūzikas telpu, kas atainos un tuvinās klausītāju sikspārņa dzīves atklāsmei. Dabas koncertzāles koncerta daļa sāksies pulksten 22.30 un noslēgsies ap pusnakti.

* Sestdien, 2. jūlijā, novada svētki pārcelsies uz Elejas pagastu, kur Elejas muižas parkā pulcēsies mājražotāji, tirgotāji, ēverģēlību meistari, bērnu uzjautrinātāji, veiklības stafešu nodrošinātāji, pirts meistari un tautas mākslas kolektīvi. Sākot no pulksten 12.00 aktivitātēs iedzīvosies parks dažādās tā vietās - uzstāsies amatiermākslas kolektīvi, būs iespēja vērot no Moldovas ciemos atbraukušo kolektīvu „Hora Moldovei”, bērniem darbosies gan izzinošas darbnīcas, gan atrakcijas. Svētkos īpaši padomāts būs par mazākajiem apmeklētājiem. Bērnus ar uzvedumiem priecēs Jūrmalas rotaļnieku apvienība „Svētku brīnumu sargi”, radošā apvienība „Pasaku nams" un izziņas centrs „Zili brīnumi".

Pulksten 18.00 sāksies svētku gājiens. Tam noslēdzoties estrādē sekos konkursa „Sakoptākā sēta” laureātu godināšana, bet pulksten 19.30 - koncerts „No Jāņiem līdz Laidenei”. Koncerta režisors Valdis Lūriņš ir radījis dejas un teātra spēli, kurā uzstāsies Jelgavas novada amatiermākslas kolektīvi, savukārt ap pulksten 22.00 plānota svētku balle Raita Ašmaņa vadībā - lustes būs līdz nakts melnumam vai rīta gaiļiem.

Sīkāk internetā: www.jelgavasnovads.lv.

Jelgavas novada svētki

6. Saldumu svētki Saldū

Latvijas saldākajā pilsētā – Saldū - sestdien, 2. jūlijā, notiks tradicionālie Saldumu svētki. Sestdien no pulksten 10. līdz 15.00 Kalnsētas parkā varēs mieloties ar slavenajām Saldus „Gotiņām”, Druvas saldējumu, kā arī vietējo bitenieku sarūpēto medu. Bet ne tikai...

Gan pilsētas centrā, gan Kalnsētas estrādē būs saldumu un amatnieku tirgus, amata prasmju meistardarbnīcas, radošās darbnīcas bērniem, seju apgleznošana, bezmaksas un maksas atrakcijas, mājdzīvnieku apskate, medus stropu apgleznošana, degustāciju telts un citas aktivitātes. Programmā:

* pulksten 10.00 - eksperimentu izrāde „Zili brīnumi”;

* pulksten 11.00 - muzikālā apvienība „4SOUND”;

* pulksten 11.30 - Bišu parādes gājiens no Oskara Kalpaka laukuma;

* pulksten 12.00 - svētku atklāšana;

* pulksten 12.10 - Jaunatnes teātra izrāde „3 ruksīši”;

* pulksten 14:00 - grupas „Musiqq” koncerts.

Pasākumu vadīs Latvijas Leļļu teātra aktrise Santa Didžus. S īkāk internetā: www.saldus.lv

7. Melanholiskais īru dziesminieks Demjens Raiss Siguldas pilsdrupās

Siguldas Pilsdrupu estrādē svētdien, 3. jūlijā, pulksten 19.30 uzstāsies īru dziesminieks Demjens Raiss.

Demjens Raiss ir īru folka un indīroka dziesminieks un producents, kas pazīstams ar savām balādēm, kuras izmantotas arī virknē filmu un seriālu. Karjeras laikā viņš izdevis trīs albumus, kuru koptirāža pārsniedz trīs miljonus. Debijas albums „0” (2001) nokļuva Lielbritānijas topa 8. vietā un par to autors ieguva „Shortlist Music Prize” balvu. Nākamais albums „9” (2006) ieguva Zelta statusu Lielbritānijā. Jaunākais – „My Favourite Faded Fantasy” iznāca 2014. gadā un saņēma pozitīvas kritiķu un klausītāju atsauksmes. Viņš ir arī pilsoniski aktīvs, piemēram, enerģiski atbalstot Tibetas neatkarību un demokrātiju Birmā.

Biļešu cenas: 29 eiro („Biļešu servisa” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.sigulda.lv

.

Savukārt svētdien, 3. jūlijā, no rīta pulksten 11.00 Siguldas pils kompleksā notiks Muzikālās brokastis Francijas noskaņās, uz kuru varat doties pirms Demjena Raisa koncerta. Siguldas pils parkā uzstāsies Latvijas ģitāristu kopprojekts - akustisko ģitāru trio „AG 3'o’”. Šajā projektā apvienojušies Latvijā pazīstamākie un izcilākie vairāku paaudžu ģitāristi - Aivars Hermanis, Kaspars Zemītis un Mārcis Auziņš. Ģitāristu trio programmā tiks atskaņota pasaulē populāru autoru, kā arī pašu radītas kompozīcijas mūziķu aranžējumos. Tajā izskanēs flamenko stila skaņdarbi, mūzika Latīņamerikas ritmos un džeza manierē, kā arī virtuozu oriģinālkompozīcijas. Ieeja - bez maksas.

Demjens Raiss: „The Blower’s Daughter”


Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Vida Press, publicitātes foto