Miris Nobela Miera prēmijas laureāts rakstnieks Elijs Vīzels
Elijs Vīzels (1928 - 2016).
Kultūra
2016. gada 3. jūlijs, 13:12

Miris Nobela Miera prēmijas laureāts rakstnieks Elijs Vīzels

Jauns.lv

Ņujorkā sestdien 87 gadu vecumā miris holokaustu pārdzīvojušais rakstnieks, Nobela Miera prēmijas laureāts Elijs Vīzels, kas savos darbos centies uzturēt dzīvu Otrā pasaules kara laikā nogalināto ebreju piemiņu, paziņojis Izraēlas holokausta pētījumu un piemiņas centrs "Yad Vashem".

Vīzels dzimis Rumānijā 1928.gadā. 15 gadu vecumā kopā ar ģimeni ieslodzījumu Aušvicas koncentrācijas nometnē, kur zaudējis māti un māsu. Vēlāk pārvests uz Būhenvaldes nometni, kur dažas dienas pirms atbrīvošanas zaudējis arī tēvu.

Pēc kara studējis un kļuvis par žurnālistu Parīzē, kur aprakstījis holokausta laikā pieredzēto 800 lappušu biezā atmiņu vēstījumā, kas vēlāk saīsināts un pārtapis vienā no viņa pazīstamākajām grāmatām - "Nakts", kura tulkota vairāk nekā 30 valodās.

Rakstot par holokaustu, Vīzels centās panākt, lai nekas tāds nekur pasaulē vairs neatkārtotos. "Esmu zvērējis neklusēt nekad, kad cilvēkiem jāpieredz ciešanas un pazemojums," viņš sacījis, 1986.gadā saņemot Nobela miera prēmiju. "Neitralitāte palīdz apspiedējam, ne upurim. Klusēšana iedrošina mocītāju, ne mocīto."

BNS / Foto: Reuters/Scanpix/LETA