Poļu zemenes tirgo kā vietējās? Kašķis par ogu tirgošanas vietu Ikšķilē aiziet līdz roku palaišanai
Strīds iekarsis pat līdz draudiem „Dižbajāru” saimniecības zemeņu laukus nomiglot.
Novadu ziņas
2016. gada 4. jūlijs, 06:35

Poļu zemenes tirgo kā vietējās? Kašķis par ogu tirgošanas vietu Ikšķilē aiziet līdz roku palaišanai

Jauns.lv

Iestājoties zemeņu sezonai, pamatīgas ķildas un nesaskaņas izvērtušās starp ogu tirgotājiem Ikšķiles pusē. Vairāki agresīvi noskaņoti konkurenti vērsušies pret zemnieku saimniecības „Dižbajāri” saimnieci, piedraudot iznīcināt sievietes dārzus, izsekojot viņu un izvēršot nomelnošanas kampaņu internetā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zemnieku saimniecības „Dižbajāri” saimniece Ingūna Bedikere stāsta, ka savas rosības dēļ nu iekūlusies pamatīgā strīdā ar atsevišķiem tirgotājiem, kuri pārdod no Polijas vestās ogas. Konflikts sācies un, kā apgalvo Ingūna, konkurenti sākotnēji agresīvi vērsušies pret viņas 20 gadu veco meitu, kura tajā brīdi viena  ceļa malā tirgojusi ogas. Nesaskaņu iemesls: nesadalīta tirdzniecības teritorija.

Nāk virsū deviņdesmito gadu stilā

„Dižbajāri” savas zemenes tirgo uz Tīnūžu šosejas netālu no Ikšķiles. Ikšķiles dome informē, ka saimniecības tirdzniecības atļauja ir saskaņota ar VAS „Latvijas Valsts ceļi” kā attiecīgā nekustamā īpašuma tiesisko valdītāju.

Incidents starp tirgotājiem un „Dižbajāru” saimnieces Ingūnas meitu noticis 19.jūnijā aptuveni divos dienā. Piepeši ieradies bariņš cilvēku, kuru vidū bijusi arī kāda apmēram 60 gadu veca sieviete. Pēc īsas vārdu apmaiņas un nespējas sadalīt tirgošanās vietu, minētā kundze esot metusies virsū jaunajai tirgotājai. Kašķa laikā cietis meitenes telefons, taču viņa paspējusi uz notikuma vietu izsaukt vecākus.

Ingūna ķīviņā iesaistītos pēcāk identificējusi kā vietējo Zālīšu ģimeni un Intu Veiguli, kura, kā stāsta Ingūna, zemeņu audzētājus Zālīšus laidusi tirgoties, kad pašai zemenes beigušās. Naidīgi noskaņotie tirgotāji arī uzrādījuši dokumentus, kuros it kā minēts, ka viņiem, nevis „Dižbajāru” saimniecei ir tiesības tirgoties konkrētajā vietā.

Draud iznīcināt zemeņu laukus

Tuvojoties Līgo svētkiem, poļu ogu tirgotāji sistemātiski traucējuši „Dižbajāru” saimniecei. Konfliktā aktīvi iesaistījies arī kāds attālāk izvietojies zemeņu pārdevējs vārdā Armands. Pavisam drīz interneta plašumos izsūtīti „Dižbajāru” produkciju nomelnojoši ziņojumi, kuros ieteikts nepirkt ogas no Ingūnas Bedikeres saimniecības. Pret Ingūnu noskaņotie tirgotāji sākuši teju vai izspiegot viņas biznesu un dokumentēt katru aktivitāti. Filmēti klienti, tirgošanas process un pati Ingūna kādu dienu tikusi izsekota ar automašīnu.  „Viņi turpināja no viltus profiliem izsūtīt vēstules mūsu sekotājiem feisbukā, kā arī sākumā, uzdodoties par klientiem, centās noskaidrot mūsu ogu šķirnes, Rīgas tirdzniecības vietas un citus faktus. Kad atmaskoju, ka tie nav klienti, bet tirgoņi, viņi atklāti pateica, ka radīšot mums nopietnas problēmas,” publiski feisbukā par notiekošo stāsta Ingūna.

Pēc feisbuka kampaņas atmaskošanas „Dižbajāru” saimniecei piedraudēts nomiglot zemeņu laukus, lai „atbrīvotu no tirdzniecības.” Pacietības mērs bijis pilns, un neilgi pirms Līgo svētkiem Ingūna vērsusies policijā, savukārt Ikšķiles pašvaldībā Ingūna mēģinājusi noskaidrot nesaprotamo situāciju ar tirdzniecības vietām, kuras it kā pārklājušās. Viņasprāt, konkurenti viņai uzrādījuši neīstu tirdzniecības plānu.

Strīdā iesaistās pašvaldība

Pēc tam, kad ogu audzētāju un tirgotāju strīdā iesaistīta Ikšķiles pašvaldība un policija, ieviesusies arī skaidrība par tirgotājiem iedalītajiem plačiem. Ikšķiles novada būvvalde izskaidrojusi, ka visām strīdā iesaistītajām pusēm ir izsniegtas tirdzniecības atļaujas, kuras, vadoties pēc likuma, saskaņotas ar nekustamā īpašuma tiesisko valdītāju VAS „Latvijas Valsts ceļi”, taču pārklāšanās neesot iespējama. Ingūna apgalvo, ka kopš 23.jūnija ar „Dižbajāriem” konkurējošie pārdevēji uzrādījuši pavisam citādākus dokumentus, kuros tirdzniecības vietas tik tiešām nepārklājas.

Ingūnai pašai pārmet poļu zemeņu tirgošanu

„Uzradās arī kāda Teikas vidusskolas skolotāja, kura dzīvojas pa nakts tirgu un esot atmaskojusi mani - ar kapuci galvā, nomaskējušos - kraujot Polijas zemeņu kastes,” stāsta Ingūna. Un tik tiešām: šim stāstam ir arī otra puse, kas padara situāciju vēl neizprotamāku.

Pirms kāda laika Ingūnai nedraudzīgie tirgotāji vērsušies raidījumā „Bez Tabu” un pastāstījuši, ka Ingūnai uz viņiem bijis zobs jau kopš laika, kad viņi saņēmuši atļauju tirgoties zemeņu pārdevēju pārpludinātajā šosejas posmā. Kāda sieviete, kura televīzijā savu vārdu atklāt nevēlējās, pavēstīja, ka Ingūna esot pārmetusi vietējai pašvaldībai poļu zemeņu tirgoņu lobēšanu. Ikšķiles novada domes izpilddirektors Juris Rudens raidījumam savukārt skaidrojis, ka pašvaldībai nav pamata iestāties pret importa ogu tirgošanu principa pēc. Pati Ingūna noliedz apgalvojumus, ka arī viņa tirgojas ar poļu zemenēm, kuras naktīs paslepeni iepērk vietējā nakts tirgū.

PVD uzrīko ceļmalā uzrīko zemeņu tirgotāju pārbaudi

Arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) reiz apciemojis kašķīgos tirgotājus un dienesta vecākā eksperte Vineta Grīnberga „Bez Tabu” atklāja, ka uz vietas esošajiem tirgotājiem pārkāpumi nav konstatēti, taču „Dižbajāru” Ingūna nav bijusi uz vietas. Saimniecības darbībā tomēr esot konstatētas problēmas – „Dižbajāru” saimniecei esot bijis jāierodas reģistrēties, taču tas nav izdarīts.

Zemeņu karos iedziļinās arī policija

Zīmīgi, ka Ingūna Bedikere jau iepriekš nonākusi sabiedrības redzeslokā saistībā ar aizdomām par krāpšanu. Saimnieces konkurente zemeņu tirgū Inta Veigule feisbukā izplatījusi informāciju un stāsta par Ingūnas gaitām 2013.gadā, kad klienti pārmetuši viņai negodīgu rīcību citā darbības sfērā – kāzu fotografēšanā. Tolaik Ingūna esot sabildējusi kāzas, paņēmusi naudu, taču bildes tā arī nav tapušas.

Konkrētajā zemeņu lietā skaidrības nav. Kā informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Diāna Lūkina, policijā vērsušās abas strīdā iesaistītās puses un šobrīd ir uzsākta resoriskā pārbaude saistībā izteiktajām pretenzijām, tostarp par tirdzniecības vietu un notikušā apstākļiem.

Kasjauns.lv/Foto: „Baižkalni” personīgais arhīvs, Edijs Pālens/LETA