Uzmanies no varmākas pašā Rīgas centrā: sievieti mēģina ievilkt automašīnā
Uzbrucējs runājis krievu valodā, bijis aptuveni 1,75 metrus garš, vidējas miesas būves un īsiem tumšiem matiem. Automašīna ar kuru uzbrucējs aizmucis bijusi ķiršu sarkans, veca gadu gājuma hedžbeks. Policija aicina aculieciniekus ziņot pa tālruni 110.
112
2016. gada 5. jūlijs, 06:50

Uzmanies no varmākas pašā Rīgas centrā: sievieti mēģina ievilkt automašīnā

Jauns.lv

Šokējošs uzbrukums pagājušajā sestdienā noticis netālu no Čaka ielas un Lāčplēša ielas krustojuma, Rīgā. Agrā rīta stundā, dodoties mājup, kādai sievietei pēkšņi ceļu aizšķērsojis nepazīstams vīrietis. Pēc īsas vārdu apmaiņas viņš sācis sievietei sist pa seju un ar varu vilkt viņu uz blakus stāvošu auto. Cietusī spējusi aizmukt vien nejaušības dēļ un baiļu dēļ nav ziņojusi policijai, turklāt arī varmākam izdevies nozust.

Lai arī sievietei izdevies izsprukt no uzbrucēja nagiem, sirdsmieru viņa nav spējusi rast arī vēlāk, kad, paziņas pierunāta, tomēr griezusies pie policijas. Iecirknī viņa izvadāta pa neskaitāmiem kabinetiem, bijusi spiesta vairākkārt atbildēt uz tiem pašiem jautājumiem un beigās uzzinājusi, ka pret nenoskaidroto varmāku ierosināta vien administratīvā lieta.

Sit pa seju un grūž automašīnā

„Lūdzu, dalieties! Viņu ir iespējams noķert!,” šādi par notikušo sociālajā tīklā Facebook stāsta cietušās sievietes paziņa. Viņš arī atklāj tā rīta notikumu detaļas: „Tas viss norisinājās no 5:10 – 5:30 rītā. Meitene devās mājās no Vecrīgas pa A. Čaka ielu Rīgā. Iela bija tukša, un viņa pamanīja, ka uz gājēju pārejas krustojumā ar Lāčplēša ielu stāv kāds vīrietis. Viņa grasījās iet garām, bet viņš meiteni apstādināja, pajautājot cigareti. Viņa pat nepaspēja atbildēt, kad vīrietis sāka viņai sist pa seju un vilkt viņu uz mašīnu. Meitene kliedza un sauca palīgā, taču viņš turpināja viņu sist, iespējams, cerot neitralizēt.”

Meitene gan nav apjukusi un sākusi izrādīt pretošanos. Pēc cietušās teiktā, vīrietis viņu pēkšņi palaidis vaļā, iespējams, pamanot, ka notikuma vietai tuvojas kāds cits. Pēcāk varmāka steigšus iesēdies mašīnā un aizbraucis uz pilsētas centra pusi. „Vīrietis runāja krievu valodā, bija aptuveni 1,75 metrus garš, vidējas miesas būves un īsiem tumšiem matiem. Automašīna, ar kuru uzbrucējs aizmucis, bijusi ķiršu sarkans, veca gadu gājuma hedžbeks,” informē cietušās paziņa.

Cietusī baidās iet uz policiju

„Meitene aizskrēja un, paldies Dievam, izglābās. Sākumā viņa par šo atgadījumu nevienam neziņoja – bija šoks, bailes. Es to uzzināju nejaušības pēc un pierunāju viņu doties uz policiju,” atklāj cietušās paziņa. 27.jūnijā abi divi pulksten 21:30 ieradušies Valsts policijas (VP) Rīgas Centra iecirknī, Matīsa ielā 9. „Teicām, ka vēlamies uzrakstīt iesniegumu. Viņš jautāja, kas noticis? Cietušajai nācās stāstīt notikušo nezināmas sievietes klātbūtnē, pēc kā mums parādīja, pa kurām durvīm iet iekšā. Iecirknī mums atkal prasīja, kas noticis un atkal visu izstāstījām. Atkal tika uzdots jautājums, kurā ielas pusē viss noticis un mums pajautāja vai rakstīsim iesniegumu. Teicām, ka - protams!” notikumus atstāsta cietušās sievietes draugs. Vēlāk abiem skaidrots, ka ielas puse policistus interesējusi, jo no tā ir atkarīgs vai šim iecirknim jānodarbojas ar šo lietu, vai darbs jāuzņemas citam.

„Bija sajūta, ka policijā mūs neuztver nopietni”

 „Visu laiku bija tāda sajūta, ka policisti viņu neuztver pietiekoši nopietni. Atnāca inspektors, tika pierakstīts notikums. Policijas atzinumā tika rakstīts, ka ir radies konflikts cigaretes pēc, kaut gan vairākas reizes tika atkārtots, ka cigarete nebija iemesls uzbrukumam. Viņai pašai bija jāatgādina arī par mašīnu,” policijas darbu raksturo sievietes paziņa.

Nākamajā dienā cietusī apmeklējusi tiesu medicīnas ekspertīzi, kurā viņai tika konstatēti viegli miesas bojājumi – zilums zem acs, pārsists deguns, pārsista lūpa, daži citi zilumi un nobrāzumi. Pēcāk sieviete saņēmusi policijas atzinumu, kurā teikts, ka tiek ierosināta administratīvā lieta. „Ja viņu noķers, viņš dabūs naudas sodu? Mans mērķis arī nav nomelnot policiju, jo, pieļauju, ka ir pietiekoši daudz policistu, kas šo lietu būtu risinājuši savādāk. Iespējams, vienkārši, arī bija komunikācijas trūkums. Mans mērķis ir risināt šo lietu, lai šāds briesmonis neturpina tā rīkoties. Nav zināms, cik meiteņu jau ir bijušas, kuras, iespējams, pat neko nav ziņojušas un cik tādu būs,” neizpratnē ir cietušās draugs. Viņš cer, ka, izplatot šo stāstu, uzradīsies meitenes, kuras spēs atpazīt uzbrucēju.

Policija rīkojusies atbilstoši likumam

Valsts policijā gan skaidro, ka liecība par notikušo uzbrukumu pieņemta likumā noteiktajā kārtībā. „No cietušās sievietes tika pieņemti visi nepieciešamie paskaidrojumi par notikumu, kā arī atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai nozīmēta tiesu medicīnas ekspertīze, lai noteiktu gūto miesas bojājumu pakāpi,” skaidro Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Gita Gžibovska.

Runājot par konkrēto atgadījumu, policija norāda uz likumu, kurš paredz, ka gadījumā, ja ekspertīzes atzinumā cietušajam tiek konstatēti viegli, vidēji vai smagi miesas bojājumi, ir jāuzsāk kriminālprocess, jo par šādu nodarījumu paredzēta atbildība Krimināllikumā. Savukārt, ja miesas bojājumi ir maznozīmīgi, lietu skata administratīvās lietvedības ietvaros un atbildība par to paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

„Līdz ar to šādās situācijās, kad redzams, ka persona cietusi, taču precīzi nevar konstatēt miesas bojājumu smaguma pakāpi, sākotnēji var tikt uzsākta administratīvā lietvedība. Tiklīdz Valsts policija saņems ekspertīzes atzinumu, kurā būs norādīts, ka cietušajai nodarīti viegli vai smagāki miesas bojājumi, nekavējoties tiks pieņemts lēmums par administratīvās lietvedības izbeigšanu un kriminālprocesa uzsākšanu. Respektīvi, lietvedība vai kriminālprocess ir jāuzsāk, lai nozīmētu ekspertīzi un uzsāktu iespējamo vainīgo meklēšanu, tālākā lietas virzība jau ir atkarīga no ekspertīzes atzinuma,” skaidro Gžibovska.

Policija aicina atsaukties aculieciniekus!

Šobrīd administratīvās lietas ietvaros policija meklē personu, kas varētu būt nodarījis cietušajai miesas bojājumus. Ja kādam ir informācija par šo notikumu vai kāds bijis notikuma aculiecinieks, policija lūdz ziņot pa tālruni 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock, Lita Krone/LETA