Vāc parakstus par "revolucionāra", 13.janvāra grautiņu dalībnieka Anša atbrīvošanu no cietuma
Ansis Ataols Bērziņš šī gada janvāra sākumā konferencē, kas bija veltīta Latvijas tiesu sistēmas un Valsts probācijas dienesta darbībai.
Sabiedrība
2016. gada 6. jūlijs, 08:57

Vāc parakstus par "revolucionāra", 13.janvāra grautiņu dalībnieka Anša atbrīvošanu no cietuma

Jauns.lv

Portālā "change.org" sākta parakstu vākšana par apcietinājuma atcelšanu biedrības "13.janvāris" valdes loceklim Ansim Ataolam Bērziņam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Petīcija adresēta Saeimai, ģenerālprokuroram un Augstākās tiesas priekšsēdētājam kā pusēm, kuru rokās ir tiesiskas sviras situācijas labošanai, kā arī Valsts prezidentam kā tiesiskuma un konstitucionalitātes garantam.

"2016.gada 8.februārī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Iveta Brimerberga pieņēma vienpersonisku, nepārsūdzamu un, diemžēl, bezatbildīgu un sabiedrības interesēm un kriminālprocesa un probācijas mērķim neatbilstošu lēmumu par nosacītā soda reālu izpildi Ansim Ataolam Bērziņam. Šos mēnešus viņš tiek bezjēdzīgi un nepamatoti vajāts un pazemots, cieš gan viņš pats, gan viņa ģimene. Faktiski, Latvijas Republika pret viņu ir tik bargi vērsusies par uzskatiem, jo tādiem, kas 13. janvārī piedalījās nejauši un tāpēc bija gatavi teikt tiesā to, ko prokuratūras vēlējās dzirdēt, ir piespriesti simboliski sodi," norādījusi biedrības "13.janvāris" valde.

Portālā "change.org" publicētajā petīcijā norādīts, ka pretēji Satversmē garantētajām tiesībām uz taisnīgu tiesu un Latvijas sabiedrības interesēm, Bērziņš - aktīvs un patriotisks pilsonis, kurš savu mūžu veltījis kultūrai, zinātnei, ģimenei, lauku saimniecībai, - tiek likts cietumā uz gadu un astoņiem mēnešiem, tai skaitā par savo principiālo nostāju 13.janvāra tiesas procesa laikā.

2009.gada 13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 tūkstošus iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur daudzi izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja likumsargu automašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi, pudelēm un citām drazām. Cieta policijas transports, kā arī vairākas ēkas un veikali Vecrīgā. Traumas guva gan policisti un karavīri, gan grautiņa dalībnieki.

Par dalību grautiņos Bērziņam tika piespriests nosacīts sods uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Viņa pārsūdzība tika noraidīta.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA