Bērziņa atbilde premjeram: "Latvijā ir cilvēki, kuriem jāizdzīvo ar bēgļu uzturnaudai līdzīgu summu"
Bērziņš uzsvēra, ka, pirmkārt, ir jāmeklē iespējas, kā palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem. Bērziņš norādīja, ka būtu vērtīgi dzirdēt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) skaidrojumu, kāpēc jāpalielina patvēruma meklētājiem pienākošie līdzekļi, jo "vienmēr var teikt, ka ir par maz".
Politika
2016. gada 6. jūlijs, 12:18

Bērziņa atbilde premjeram: "Latvijā ir cilvēki, kuriem jāizdzīvo ar bēgļu uzturnaudai līdzīgu summu"

Jauns.lv

Latvijā ir pastāvīgie iedzīvotāji, tostarp bērni un pensionāri, kuriem jāizdzīvo ar patvēruma meklētāju uzturnaudai līdzīgu summu, norādīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Tā viņš atbildēja uz Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) komentāru par VL-TB/LNNK iebildumiem patvēruma meklētāju uzturlīdzekļu apjoma palielināšanai. Premjerministrs 5.jūlijā pauda, ka nacionālās apvienības biedri varētu pamēģināt izdzīvot ar to naudu, kas atvēlēta patvēruma meklētājiem.

Taujāts par Kučinska pausto, Bērziņš norādīja, ka Latvijā, piemēram, bērniem nākas izdzīvot ar vecākiem maksāto pabalstu 11,38 eiro mēnesī. Problēmas ir arī ar pensionāru mazajām pensijām. Patvēruma meklētājiem tiek palīdzēts ar dzīvesvietas nodrošināšanu, bet pensionāriem pašiem ir sev jānodrošina mājoklis, norādīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs.

Politiķis uzsvēra, ka, pirmkārt, ir jāmeklē iespējas, kā palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem. Bērziņš norādīja, ka būtu vērtīgi dzirdēt iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) skaidrojumu, kāpēc jāpalielina patvēruma meklētājiem pienākošie līdzekļi, jo "vienmēr var teikt, ka ir par maz".

Kā ziņots, Kučinskis atgādināja, ka patvēruma meklētāji Latvijā ir ieradušies un tā ir Latvijas solidaritāte viņus uzņemt. Taču atstāt bērnus pusbadā, - tas jau robežojas ar normām, pret kurām viņš kategoriski iebilst.

Valdība 5.jūlijā uz nedēļu atlika lemšanu par grozījumiem noteikumos, kas paredz patvēruma meklētājiem par 85 centiem palielināt naudas līdzekļus, kuri nepieciešami uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

Pašlaik patvēruma meklētājam, kurš izmitināts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, dienā tiek maksāti naudas līdzekļi 2,15 eiro apmērā uztura, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei paredzēto izdevumu segšanai. Jaunais regulējums paredz, ka turpmāk patvēruma meklētājam dienā tiks izmaksāti trīs eiro uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

Pirms tam izplatītajā paziņojumā VL-TB/LNNK deputāti norādīja, ka pret patvēruma meklētājiem ir jāizturas ar izpratni, taču viņiem sniegtā palīdzība nedrīkst būt uz Latvijas sabiedrības rēķina. Pēc Labklājības ministrijas datiem, 2015.gadā Latvijā aptuveni 20 000 pensionāru saņēma pensiju līdz 100 eiro apmērā. Šiem cilvēkiem nākas izdzīvot ar trīs vai mazāk eiro dienā. "Grūtībās nonākušajiem ir jācenšas palīdzēt - nav šaubu. Jautājumus rada Latvijas pensiju līdzšinējā finansējuma apjoms un pašu valsts grūtdieņu novirzīšana pabalstu rindas galā," norāda frakcijas deputāti.

"Valdības uzdevums ir mazināt sociālo nevienlīdzību, meklējot risinājumus gan mazo pensiju, gan bērnu pabalstu palielināšanai. Kamēr pensionāriem un māmiņām būs jāskaita centi, domājot, kā sagaidīt nākamo mēnesi, jebkādu pabalstu palielināšana imigrantiem nav pieļaujama," uzsver Bērziņš.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA