Latvijā plāno ierasties ASV viceprezidents Džo Baidens
Baidens vakar sazvanījis Vējoni un informējis par saviem viesošanās plāniem.
Politika
2016. gada 7. jūlijs, 08:30

Latvijā plāno ierasties ASV viceprezidents Džo Baidens

Jauns.lv

Līdz šīs vasaras beigām vizītē Latvijā plāno ierasties ASV viceprezidents Džo Baidens, informēja Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis.

Par savu nodomu apmeklēt Latviju Baidens trešdien telefonsarunas laikā informējis Vējoni.

ASV viceprezidenta vizītes laikā Rīgā paredzēta viņa tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem.

Kā pastāstīja Siksnis, trešdien notikušās telefonsarunas laikā Vējonis un Baidens apsprieda šonedēļ gaidāmo NATO samitu, kurā paredzēts pieņemt lēmumus par alianses spēku palielināšanu Austrumu flanga dalībvalstīs.

"ASV līdzšinējā militārā klātbūtne reģionā ir veicinājusi arvien lielākus sabiedroto ieguldījumus. Pateicoties tai, Varšavā paredzēts lemt par daudznacionālu NATO bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā," norādīja Vējonis.

Savukārt Baidens apliecināja Vašingtonas nelokāmo apņēmību attiecināt uz Latviju NATO līguma 5.panta drošības garantijas. ASV viceprezidents uzsvēra, ka ievērojamais ASV militāro spēku palielinājums Austrumeiropā būtiski pastiprinās Baltijas valstu aizsardzību un uzlabos NATO atturēšanas spējas.

1942.gadā dzimušais Baidens ir pieredzējis ASV politiķis no Demokrātiskās partijas. ASV viceprezidenta amatā viņš tika apstiprināts 2009.gadā. Pirms tam, kopš 1973.gada, Baidens bija ASV senators. Kopumā viņš šajā amatā ticis pārvēlēts sešas reizes.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Latvijas valsts augstākās amatpersonas ar Baidenu iepriekš tikušās ārvalstu vizītēs. 2014.gadā Baidens apmeklēja arī Lietuvu.

2011.gadā toreizējais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers Vašingtonā Baidenam pasniedza Triju Zvaigžņu ordeņa II šķiras apbalvojumu.

LETA/ Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA