Zvejnieksvētki piejūras pilsētās un ciemos, pagānu festivāls Lonē: ko darīt 9. un 10. jūlijā
Šajā nedēļas nogalē uz izklaidēm aicina gan pirtnieki, gan mākslinieki, gan zvejnieki visā Latvijā.
Kultūra
2016. gada 8. jūlijs, 09:34

Zvejnieksvētki piejūras pilsētās un ciemos, pagānu festivāls Lonē: ko darīt 9. un 10. jūlijā

Jauns.lv

Sestdien svinēsim tradicionālos Zvejnieksvētkus: brauksim jūrā, sagaidīsim Neptūnu, sviedīsim zvejnieku zābakus un baudīsim jūras veltes piejūras pilsētās un zvejniekciemos. Būs arī citi festivāli – pagānu svētki „Zobens un Lemess” Lonē, Aviācijas festivāls Degumniekos un Bauskas kantrī mūzikas festivāls.

Turpinās arī pilsētu un novadu svētki. Šonedēļ tos svin Jēkabpilī un Jaunjelgavā. Novados arī citi svētki un festivāli – mūzikas un jaunrades festivāls „Playground” un „Vides deja” Ropažos, Liliju svētki Vecumniekos, kantrī mūzikas tusiņš Ogrē, senās mūzikas festivāls Rundālē, Bērnu operas svētki Tērvetē un Imantdienas Cēsīs. Arī galvaspilsētā ir ko darīt – Pirts un medus svētki Brīvdabas muzejā, krāsu festivāls „Holi” Lucavsalā un dizaina tirgus fon Stricka villā.

Festivālu un atvaļinājumu laiks nav apstādinājis muzeju un mākslas galeriju darbu, kas aicina uz rāmām pastaigām izstāžu zālēs arī svelmainās vasaras dienās. Liepājas muzejā varēsiet ieraudzīt Vakareiropas norietu, bet Dubultu stacijā – pasaules slavenību portretus. Ir atklātas arī vairākas gleznotāju izstādes – gan mūsdienu, gan vecmeistaru.

1. Jūras jeb Zvejnieksvētki

Kā katru gadu, arī šogad jūlija otrajā sestdienā – 9. jūlijā piejūras pilsētās un zvejniekciemos tiek svinēti Jūras jeb Zvejnieksvētki, kuru neatņemama sastāvdaļa ir jūras valdnieka Neptūna sumināšana, zvejnieka zābaka mešana, izbraucieni jūrā un, protams, balle jūras krastā. Atliek vien izvēlēties, uz kuru pusi doties. Lūk, daži Zvejnieksvētku pieturpunkti:

* Liepājas promenādē 9. jūlijā no pulksten 11.00 norisināsies Jūras svētki, kas apmeklētājiem piedāvās deviņus spēcīgus, aizraujošus un krāšņus viļņus, pasākumā transformējot tos deviņās aktivitātēs. Visus priecēs amatnieku un mājražotāju tirgus, kurā varēs iegādāties dažādus labumus. Muzikālo baudījumu apmeklētājiem sniegs Normunds Rutulis un Zvejnieku dēli, Aminata, grupa „Dakota”, Dailes teātra aktieru ansamblis „Ilga”, grupa „Cepums” un citi. Mazajiem liepājniekiem organizatori būs sarūpējuši bērnu programmu, savukārt aktīvās dzīves piekritēji varēs piedalīties netradicionālajās sporta spēlēs un vērot kanālā notiekošās laivu sacensības. Arī jūras un vētru dievs Neptūns ieradīsies svētkos. Paralēli Jūras svētkiem ikviens varēs baudīt 10. starptautiskā Ielu teātru festivāla „Zeme. Debess. Jūra” piedāvājumu un 20. Zīmētāju un gleznotāju plenēra „Liepājas Marīna” un „Mazā Marīna” noslēguma izstādi. Svētki ilgs līdz vēlam vakaram. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

* Kolkā Jūras svētku svinības sestdien ar dažādām sportiskām aktivitātēm un atrakcijām bērniem sāksies jau pusdesmitos no rīta. Pulksten 15.00 notiks Jūras valdnieka sagaidīšana un svētku gājiens, kam sekos svētku atklāšana. Pulksten 16.00 muzicēs duets „Karakums” (Normunds Jakušonoks un Kaspars Tīmanis), 21.00 - Jāņa Paukštello koncerts kopā ar Kolkas lieliem un maziem dziedātājiem, 23.00 - svētku balle ar grupu „Jūrkant”, 24.00 - ugunsšovs „Fire Spirit”. Ieejas maksa uz pasākumiem pēc pulksten 21.00 – 4 eiro. Sīkāk internetā: www.dundaga.lv .

* Rojā zvejnieksvētki notiks ar „svētk`a smeķ`”, informē to organizatori. 9. jūlija piedāvājumā: Jestrie rolmopši (ūdensskrējiens, laivas vilkšana, enkura celšana, cīņas ar plekstēm, zvejnieka zābaka mešana, kā arī citas sportiskas un jancīgas aktivitātes); Rojas delikatese (Jūras valdnieka vizīte Rojā, Vislatvijas zvejnieku saiets); Saldie jūras kāpostiņi (jūras dārgumu lādes meklējumi); Īpašie svētku an-šovi (brāļi Auzāni, populāras melodijas zvejnieku gaumē, ielas vingrotāju šovs, kā arī mūsu Eirovīzijas varoņa Justa uzstāšanās). Vakarpusē sāksies Vakara de-fileja, kurā uzstāsies „Līvi & Buks”, Lauris Reiniks, „Musiqq”, „Olas” un citi, tieši pusnaktī – uguņošana virs jūras. Biļešu cenas uz vakara koncertu un šovu – 7 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.roja.lv .

* Savukārt Salacgrīvā Jūras svētki sāksies pusdesmitos no rīta. Līdz trijiem pēcpusdienā būs vizināšanās jūrā ar zvejnieku laivām. Pulksten 12.00 notiks svētku atklāšana. Ieradīsies arī pirātu desants no Mellsila, kas iepazīstinās ar pirātu paražām un attiecībām uz kuģa, mācīs pirātu rotaļas, būs sadziedāšanās ar publiku un veiklības pārbaudes. Zvejnieku parka estrādē pulksten 20.00 sāksies koncerts „Par mums pašiem”, pēc tam – balle un uguņošana. Biļešu cenas uz vakara pasākumiem – 5 eiro, pensionāriem un bērniem – 3 eiro. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv .

* Tradicionālos Zvejnieksvētkus svinēs arī citviet Latvijā – gan jūras, gan Rīgas līča piekrastē: Nīcā, Pāvilostā, Ventspilī, Mērsragā, Rīgā (Mangaļsalā) un Carnikavā. Tā kā, ja gribat doties audiencē pie Jūras valdnieka Neptūna, izpētiet viņa 9. jūlija vizitāciju maršrutu savā tuvākajā apkārtnē.

2. Bauskas kantrī mūzikas festivāls

Bauskas Pilskalna estrādē piektdien, 8. jūlijā, pulksten 19.00, un sestdien, 9. jūlijā, pulksten 16.00 jau 18. reizi notiks Bauskas Kantrī festivāla lielie koncerti, bet tie nebūs vienīgie festivāla pasākumi. Katru gadu festivāls pulcē tūkstošiem kantrī mūzikas cienītāju gan no Latvijas, gan no tuvākām un tālākām ārzemēm. Festivāla laikā apmeklētajiem tiek piedāvāts plašas izklaides iespējas gan bērniem, gan pieaugušajiem, iespēja nobaudīt latviešu virtuves ēdienus un leģendāro Bauskas alu. Otrā diena sākas ar bezmaksas koncertu pilsētās centrā.

Līnijdejotājiem un šo deju cienītājiem šogad paredzēti īpaši priekšnesumi un apmācības iespējas. Savukārt festivāla jaunums ir jauno mūziķu kantrī skatuve, uz kuras tiks dota iespēja festivālā uzstāties jaunajiem māksliniekiem.

* 8. jūlija koncertā uzstāsies „Flame & Rolltones”, „Tequila”, Aivars Birzmalis un „Dakota” no Latvijas, kā arī Jonis no Lietuvas un Wayne Law no Austrālijas. Pusnaktī sāks spēlēt DJ Andee.

* 9. jūlijā no pulksten 12.00 līdz 15.00 Bauskas centrā pie lielveikala „Rimi” būs brīvkoncerta skatuve, uz kuras uzstāsies Nijoles Berezinas vokālā studija „Aprīļa pilieni", Jānis Osis, „Tālbraucēji", jauno kantrī talantu konkursa dalībnieki un citi. Būs arī bērnu atrakcijas, amerikāņu auto parāde, dažādi konkursi un degustācijas.

Četros pēcpusdienā sāksies lielais koncerts Pilskalna estrādē, kurā uzstāsies „Apvedceļš”, „Aldis Rullis”, „Klaidonis”, „Jauna diena”, Mārtiņš Jātnieks, „Sestā jūdze”, kā arī „Kaidi & Barn Brothers” no Igaunijas un „Dutch Eagles” no Nīderlandes. Pusnaktī sāks spēlēt DJ Andee.

Biļešu cenas: vienas dienas biļete - 10 eiro; divu dienu biļete – 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.countrybauska.lv .

Mārtiņš Jātnieks: „Esi blakus”

3. Aviācijas svētki Degumnieku lidlaukā

Sestdien, 9. jūlijā, jau piekto gadu pēc kārtas Madonas novada Degumnieku lidlaukā notiks Aviācijas svētki. Šoreiz - 9. jūlijā!

Pasākumam ir kā izglītojošs, tā izklaidējošs raksturs. Tā ietvaros būs iespējams aplūkot dažādus lidaparātus, vērot aviomodeļu paraugdemonstrējumus, lidaparātu grupas lidojumus un paraugdemonstrējumus. Svētkus kuplinās Latvijas Robežsardzes helikopteri, Nacionālo bruņoto spēku helikopters MI-17, Daugavpils izpletņlēcēju sporta klubs, kā arī gaisa balons un aerobātikas pilots. Kā katru gadu, notiks arī panorāmas lidojumi. Pasākuma aviācijas sadaļa noslēgsies ar Degumnieku kausa izcīņu paramotoru veiklības lidojumos.

Paralēli darbībām ar lidaparātiem, apmeklētājiem tiks piedāvāta arī izklaides programma. Spēkus uz lielās skatuves izmēģinās bērnu un jauniešu centru jaunie mūziķi. Vakara noslēgumā notiks zaļumballe ar grupu „The Kutus”. Visa kultūras programma tiks balstīta uz latviešu mūziku. Kā katru gadu pasākumu vadīs Latvijas Radio DJ Aivis.

Aviācijas svētku programma sāksies pulksten 10.00 un ilgs līdz pulksten 19.00. Deviņos vakarā sāksies zaļumballe. Biļešu cenas: uz visu pasākumu pieaugušajiem – 7 eiro, bērniem un studentiem – 3 eiro; tikai uz zaļumballi – 3 eiro. Sīkāk internetā: www.madona.lv .

Aviācijas svētki Degumnieku lidlaukā 2015. gadā

4. Jēkabpils pilsētas svētki

Jēkabpilī no ceturtdienas, 7. jūlija, līdz sestdienai, 9. jūlijam, norisinās pilsētas svētki, kuru moto ir „Mēs mīlam Jēkabpili”. Svētki ir plaši – būs Kino Plača dārza svētki un lustēšanās Starptautiskajā tautas mūzikas festivālā „Lustes Jēkabpilī”, gan amatnieku Dižtirgus un koncerti, gan svētku gājiens un Intara Busuļa lielkoncerts. Svētki noslēgsies ar vērienīgu uguņošanu.

Jēkabpils svētku kulminācijas diena būs sestdiena, 9. jūlijs. Taču pilsētas svētki sāksies jau agrāk. Ceturtdien, 7. jūlijā, notiks Kino Plača dārza svētki, bet 8. jūlijā pilsētu ieskandinās Starptautiskais tautas mūzikas festivāls Sēļu sētā „Lustes Jēkabpilī”, kurā pulcēsies mūziķi no Baltijas valstīm.

Sestdiena, 9. jūlijs, iesāksies ar rīta ekumenisko dievkalpojumu Jēkabpils katoļu baznīcā. No rīta būs arī citas aktivitātes – makšķerēšanas sacensības un velobrauciens. Brīvības ielā darbosies amatnieku gadatirgus, Vecpilsētas laukumā no pulksten 11.00 notiks koncerti, Sēļu sētu iedzīvinās mazākumtautību biedrību kultūras sēta, savukārt Kena parkā notiks bērniem veltīti pasākumi.

Pulksten 18.00 Vecpilsētas laukumā visi sagaidīs Jēkabpils svētku gājienu. Pēc gājiena sāksies svētku lielkoncerts. Svētku kulminācijā gaidāma Intara Busuļa uzstāšanās un svētku uguņošana. Vakara izskaņā - svētku balle Vecpilsētas laukumā.

Sīkāk internetā: www.jekabpils.lv .

Jēkabpils – labo pārmaiņu pilsēta

5. Pagānu festivāls „Zobens un Lemess"

Viesītes novada Lonē no piektdienas, 8. jūlija, līdz svētdienai, 10. jūlijam, notiks Starptautiskais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls „Zobens un Lemess”. Tajā uzstāsies vairāk nekā 20 muzikālās apvienības, kas muzicē etniskās mūzikas, postfolka, folkroka un folkmetāla stilos, notiks seno amatnieku meistarklases, apmeklētāji varēs klausīties vēsturiski izglītojošas lekcijas, kā arī vērot vēstures rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumus, bruņinieku cīņas un viduslaiku spēles. Festivālā darbosies arī Dabas kinozāle, kur nakts laikā tiks demonstrētas dokumentālās filmas, nakts melnumu kliedēs arī krāšņas uguns skulptūras.

Pagātnes elpā spēku smēlusies mūzika, zobenu šķindoņa, liegas un vijīgas melodijas, smagi ģitāru dārdi un neticama kopības sajūta gleznainajā Sēlijas ainavā – tas viss sagaidīs festivāla „Zobens un Lemess" apmeklētājus.

Festivālā uzstāsies spēcīgi un plaši pazīstami ārvalstu un pašmāju mūziķi, kuri pārstāvēs gan tautas mūzikas, gan metālmūzikas žanrus. Starp festivāla lielākajām zvaigznēm var minēt provokatīvos grieķus „Rotting Christ”, pašmāju metālmūzikas leģendas „Skyforger”, Latvijas death metal celmlaužus „Sanctimony”, baltkrievu pagānmetāla izpildītājus „Znich”, Turcijas metālistus „Moribund Oblivion” un mongoļu folkmetāla grupu „Nine Treasures” no Ķīnas.

Festivāls sāksies piektdien, 8. jūlijā, pulksten 16.00 un ilgs līdz svētdienas, 10. jūlija, pievakarei. Festivāla laikā apmeklētāji varēs uzsliet teltis apsargājamā teritorijā, uz vietas būs pieejami visi nepieciešamie pakalpojumi. Biļešu cenas: 19 – 25 eiro (ticketshop.lv tīklā). Sīkāk internetā: www.zobensunlemess.lv.

Aicinājums uz festivālu „Zobens un Lemess”

6. Latviskie dizaina, pirts un medus svētki Rīgā

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvības gatvē 440) sestdien un svētdien, 9. un 10. jūlijā, jau no pulksten 9.00 rītā notiks Latviskie pirts un medus svētki, kurus sestdien vadīs folkloristi Iveta un Vidvuds Medeņi, bet svētdien diriģents Ints Teterovskis. Savukārt vēsturiskajā Kristapa Karla fon Stricka villas dārzā (Aristida Briāna ielā 9) sestdien, 9. jūlijā no pulksten 11.00 līdz 18.00 notiks jau ceturtais diz.aina tirgus.

* Latviskie pirts un medus svētki Brīvdabas muzejā 9. jūlijā ilgs līdz pulksten 23.00, bet 10. jūlijā – līdz 20.00. To laikā būs pirtēšanās vairāk nekā 20 pirtīs (masāžas, pirtnieku meistarklases, lekcijas, kā arī tikšanās ar dziedniekiem un astrologiem). Uz lielās skatuves uzstāsies vairāk nekā 30 kolektīvu - folkloras kopas un kapelas. Būs arī izklaides pasākumi bērniem, Amatnieku un bitenieku tirdziņš.

Muzejā vienkopus sabrauks biškopji no visas Latvijas. Svētkos varēs baudīt dažādus biškopības produktus, iepazīt medus veidu dažādību, atvākot medus kāres, iegūt jaunas zināšanas par medu un citiem biškopības produktiem.

Svētku laikā sies pirtsslotas, mācīs pagatavot zāļu tējas, vēros amatnieku darbnīcas, apgūs jaunas un sen aizmirstas zināšanas lekcijās. Varēs baudīt pirtsslotu pieskārienu individuālajās rīta pirtīs un noslēgt dienu ar iedvesmojošu vakara pirti. Svētkus kuplinās Lietuvas pirts draugi. Viesos tiek gaidīti arī interesenti un profesionāļi no Eiropas. Lielu interesi par mūsu tradīcijām izrādījuši vadošie Eiropas un pasaules saunas čempionātu dalībnieki, kuri pārstāv dažādu Eiropas valstu lielākos SPA un ūdens atrakciju atpūtas centrus.

Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

* Dizaina tirdziņš fon Stricka villā kopā pulcēs vairāk nekā 60 dizainerus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Tajā varēs iepazīties un iegādāties pašmāju un kaimiņvalstu dizaina jaunākās tendences - modīgu un vasarīgu apģērbu, krāšņus un oriģinālus aksesuārus, keramikas traukus, ērtus apavus, krāšņumlietas vīriem un bērniem, kā arī oriģinālus mākslas produktus. Tā kā jūlijs ir visīstākais festivālu mēnesis tirdziņā noteikti varēsiet iegādāties oriģinālus un praktiskus aksesuārus, ar kuriem doties uz vasaras labākajiem festivāliem Latvijā un ārpus tās.

Diz.aina tirgus ir veidots kā platforma, kurā pašmāju un Baltijas dizaineri prezentē savu produktu par draudzīgākām cenām, kā arī apmeklētāji var iepazīties ar jaunumiem Baltijas dizainā. Dizaineri ir sadalīti vairākās kategorijās: mode, aksesuāri un rotas, dizains bērniem, kā arī produktu un interjera dizains. Pulksten 17.00 tirdziņā notiks dziesminieka Chris Noah akustisko koncertu. Chris Noah, īstaja vārdā Krists Indrišonoks, šovasar sevi ir pieteicis populārāko radio staciju topos ar savām dziesmām „Had it all” un „You”. Tāpat, dienas laikā gaidāmi arī vairāki pārsteigumi no organizatoriem. Nākamais diz.aina tirgus notiks svētdien, 7.augustā, Lucavsalā, Piena svētku 2016 ietvaros. Sīkāk internetā: www.facebook.com/diz.aina.TIRGUS.

 

7. Izstāžu ceļvedis: Vakareiropas noriets Liepājā, slavenības Dubultu stacijā un krievu mākslinieka Baksta laiks  Rīgā

* Mākslas muzejā „Rīgas birža” līdz 28. augustam skatāma izstāde „Leons Baksts un viņa laiks”, veltīta ievērojamā Krievijas gleznotāja, scenogrāfa, grāmatu ilustratora, kostīmu mākslinieka un dizainera Leona Baksta (1866. – 1924.) 150. dzimšanas dienai. Izstādes mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk atsegt šīs spilgtās personības daudzpusību, kuras darbi, īpaši tie, kas saistīti ar teātri, 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs iedvesmoja Rietumeiropas modernistus un veidoja jaunu skatuves vizuālo stilu.

Leona Baksta daiļrades evolūcija, estētisko uzskatu un formālo paņēmienu veidošanās noritēja sava laikmeta kontekstā un ir cieši saistīta ar viņa domubiedru darbību mākslā. Izstādes ekspozīcijā, lai iezīmētu 20. gadsimta pirmās puses mākslas kopējo ainu, eksponēti arī šo autoru darbi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

 

* Rīgas grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) visu šo mēnesi būs skatāma gleznotājas Agneses Krastenbergas gleznu izstāde. Māksliniece ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2006. gada, beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un Latvijas Mūzikas akadēmiju. Māksliniece glezno aizrautīgi un ļoti viegli, gleznas rodas šķietami līdzīgi mūzikas skaņām – audeklos ieskicējas Latvija un tā pārtop krāsu partitūrā. Agnese Krastenberga daudz glezno dabā, plenēros, arī savās lauku mājās Pļaviņās. Ikdienā Agnese Krastenberga strādā mūzikas skolā – pasniedz klavierspēli Pļaviņu mūzikas skolā. Sīkāk internetā: www.valtersunrapa.lv .

 

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 15. jūlijam skatāma gleznotāja Edgara Vintera (1919 - 2014) darbu izstāde, kurā eksponētas dažādos laika periodos tapušas gleznas, kuras atspoguļo mākslinieka daiļradei raksturīgo pieeju dabas tēlojumam – impresionismam tuvā manierē tvertus reālistiskus ainavu fragmentus, kuros meistarīgi panākta realitātes ilūzija triepieniem uzirdinātajā gleznas plaknē.

Edgars Vinters ir pievērsies arī pilsētainavai, vienlīdz lielu nozīmi piešķirot kā Purvciema nomalēm, tā raksturīgiem Vecpilsētas skatiem, arhitektūras un pilsētvides tēlojumā stingri pieturoties pie realitātes. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 28. augustam skatāma Andra Vītoliņa izstāde „Vakareiropas noriets”. Mākslinieks izstādi iecerējis kā radošu procesu – eksponējot gan jau radītus mākslas darbus, gan veidojot jaunu mākslas darbu.  Andris Vītoliņš uzskata, ka cilvēka tieksme pēc nobeigtības un pilnības nereti robežojas ar fatālismu. Naivā cerība pēc pabeigtas un pareizas pasaules ir bezjēdzīga.

Viss plūst un mainās, tā Dievs ir iekārtojis šo pasauli. Un šī izstāde ir sava veida liecība par šiem procesiem. Mākslinieks izstādes apmeklētājus aicina piedalīties gleznas tapšanas procesā un jūlija sākumā ikvienam būs iespēja vērot, kā top jauns mākslas darbs. Andris Vītoliņš plāno nākt katru dienu un skatītāju acu priekšā radīt 200 x 360 cm lielu gleznu. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .

* Jūrmalā, Dubultu dzelzceļa stacijā, kas vienlaicīgi pārvērsta par laikmetīgā mākslas telpu, līdz pat 22. augustam skatāma fotogrāfa Anša Starka pirmā personālizstāde „Portreti RL”. Tajā aplūkojama lielformāta portretu izlase, kura veidojusies, fotografējot žurnālā „Rīgas Laiks” kopš 2010. gada intervētos cilvēkus, starp viņiem ir tādas pasaules līmeņa personības kā Mihails Barišņikovs, Ilmārs Blumbergs, Līva Ulmane, Dalailama, Miša Maiskis un citi. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv .

Dokumentālie portreti Dubultu stacijā
Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Sergejs Bižāns/LETA, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Silvija Irēna Mauriņa/poga.lv/Video: LTV Kultūras ziņas