Pamatīgi sarūk Latvijas iedzīvotāju vēlme pēc Krievijas pilsonības - pat pensionāri to vairs nekāro
Lai arī Latvijas valstspiederīgo kāre pēc Krievijas pilsonības pēdējo gadu laikā mazinājusies, mūsu valsts iedzīvotāju skaits katru gadu papildinās ar vairākiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.
Sabiedrība
2016. gada 9. jūlijs, 06:20

Pamatīgi sarūk Latvijas iedzīvotāju vēlme pēc Krievijas pilsonības - pat pensionāri to vairs nekāro

Jauns.lv

Latvijas valstspiederīgo vēlme iegūt Krievijas pilsonību būtiski sarukusi. Ja 2013. gadā Latvijas pasi pret Krievijas pasi nomainījuši 3265 cilvēki, 2014. gadā – 2298, tad pērn tikai 1294 cilvēki. Krievijas pilsonību pārsvarā izvēlas nepilsoņi, etniskie krievi un biznesmeņi, kuri savu uzņēmējdarbību attīsta kaimiņvalstī.

Iegūt Krievijas pilsonību ir samērā vienkārši, jo kaimiņvalsts savu pavalstniecību piedāvā ne tikai etniskajiem krieviem, bet arī visiem bijušajiem PSRS pilsoņiem. Formalitāšu kārtošana ir samērā vienkārša, tā aizņem apmēram četrus mēnešus un izmaksā ap 600 eiro.

Pensionāri nevēlas Krievijas pilsonību, jo samazinās Krievijas rubļa vērtība

LNT raidījums „900 sekundes” skaidroja, kādēļ Latvijas valstspiederīgie nosliecas par labu Krievijas pilsonībai. Viens no iemesliem ir pensionēšanās vecums. Piemēram, Krievijā pensiju sievietes var saņemt no 55 gadu vecuma, par septiņiem gadiem agrāk nekā pie mums. Kasjauns.lv novērojis, ka katru nedēļu kāds krievu pensionārs Vecrīgā taujā ceļu uz Smilšu ielu, kur atrodas Krievijas vēstniecības konsulārā daļa, kas kārto pilsonības maiņas lietas.

Tagad gan pensionāru tieksme pēc Krievijas pilsonības ir mazinājusies. Krievijas vēstniecības Konsulārās nodaļas 2. sekretārs Dmitrijs Basins „900 sekundēm” atzinis, ka tas saistīts ar finansiālo situāciju un krievu rubļa vērtības krišanos. Pensionāri, kuri pēc pilsonības maiņas pārsvarā paliek dzīvot Latvijā un saņem pārrēķināto pensiju eiro valūtā, izjūt, ka viņu pensijas lielums sarūk. Tagad Krievijas pilsonību pārsvarā vēlas iegūt tie, kuri no Latvijas plāno pārcelties uz dzīvi Krievijā, biznesmeņi, kuri savu darbību attīsta kaimiņvalstī, un studenti, kuru savu nākotni saista ar mācībām un darbu Krievijā.

„Gribu uz dzimteni braukt bez vīzas”

Tomēr pie Krievijas sūtniecības Konsulārās daļas pārsvarā var sastapt pensionārus, kuri kāro pēc Krievijas pases.

Ļubova saka: „Man vienalga – Latvijas vai Krievijas pilsonība, es mīlu visas nācijas. Latvijā kopš 18 gadiem dzīvoju, un drīz man būs 80. Taču pilsonību mainīju, lai vairāk naudas būtu”.

Savukārt Valentīna bilst: „Es vēlos atgūt Krievijas pilsonību, lai uz dzimteni varētu doties bez vīzas un citiem sarežģījumiem”.

Vienlaikus jānorāda, ka Latvijas patstāvīgo iedzīvotāju – Krievijas pilsoņu skaits Latvijā gadu no gada pieaug par vairākiem tūkstošiem. 1996. gada sākumā Latvijā dzīvoja 8 149 Krievijas pilsoņu, 2000. gadā – 19 326, 2011. gadā – 33 805, bet šī gada sākumā – 42 299, liecina Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sīkāk par iemesliem, kādēļ Latvijas valstspiederīgie nolemj kļūt par Krievijas pilsoņiem, skatieties LNT videosižetā.

Krievijas pilsonība kļuvusi mazāk iekārojama
Kasjauns.lv/Foto: Vida Press/VIDEO: LNT „900 sekundes”