Liepājas mākslas forums – starpkultūru sinerģija divās nedēļās
Kultūra
2016. gada 11. jūlijs, 14:10

Liepājas mākslas forums – starpkultūru sinerģija divās nedēļās

Jauns.lv

Pagājušā gada vasarā visa augusta garumā Liepājas kultūras dzīvi bagātināja mākslas forums ar devīzi "Atklāj savu dzintaru!", kas ievadīja tobrīd vēl tikai tuvojošos jaunās koncertzāles "Lielais dzintars" atklāšanu.

Arī šogad no 5. līdz 13.augustam Liepājas mākslas forums iezīmēs starpkultūru sinerģiju – tēlniecības un laikmetīgās mākslas izstādes, operas, blūza un džeza mūzikas žanrus, teātra performances, kā arī  kino un klaviermūzikas vakarus, un par to norises vietu likumsakarīgi kļūs koncertzāle “Lielais dzintars”.

“Jauna, mākslinieciski daudzpusīga un dažkārt varbūt pat provokatīva Liepājas kultūras sastāvdaļa”- tā par foruma ideju stāsta SIA "Lielais Dzintars" valdes locekle Baiba Bože. “Iepazīstot Skandināvijas valstu, Vācijas un Austrijas piemērus, tie rāda, ka daudznozaru mākslas festivāli ir virziens, kurā turpināt doties, lai piesaistītu kultūrtūristus no visas Eiropas. Tieši šādi daudzpusīgi mākslas festivāli, kuros apvienoti gan dažādi mūzikas žanri, gan multimediāli uzvedumi, laikmetīgā māksla, teātra izrādes un citas norises, šobrīd piedzīvo uzplaukumu visas Eiropas kultūras dzīvē. Esam pārliecināti, ka arī šogad mākslas forums ieņems nozīmīgu vietu Liepājas un visas Latvijas kultūras dzīvē, paplašinot kultūras un tūrisma piedāvājumu gan pilsētniekiem, gan tās viesiem,” turpina koncertzāles vadītāja.

Liepājas mākslas forums tiks atklāts 5.augustā ar laikmetīgās mākslas izstādi un pirmajā tā nogalē piedāvās divus pianisma vakarus. Pirmajā vakarā koncertzāles Lielajā zālē noritēs koncertizrāde “Gadalaiki” - muzikāla izrāde, kas balstīta uz šī gada jubilāra Pētera Vaska populāro klavierdarbu ciklu. Izrādes centrā ir stāsts par dejotāja dzīvi, kuru izspēlēs izcilais pianists Reinis Zariņš un izdejos horeogrāfs Kirils Burlovs, stāstu papildinās dzejas ilustrācijas un video projekcijas.

6.augusta pēcpusdienā klaviermūzika skanēs Kamerzālē, kur divi no Latvijas ekspresīvākajiem klaviermeistariem - Andrejs Osokins un Katrīna Gupalo - piedāvās koncertprogrammas “100 gadi ar Piafu” turpinājumu ar zīmīgu piebildi “versija”.

Tās pašas dienas vakarā kino mīļotāji tiks aicināti uz bezmaksas kino vakaru Lielajā zālē, kurā, turpinot mūzikas tēmu, tiks rādīta viena no oriģinālākajām Viljama Šekspīra traģēdijas “Otello” modernajām ekranizācijām - 1962.gadā uzņemta melnbaltā filma “Visu nakti” jeb “All night long”.

Liepājas mākslas forums turpināsies 10.augustā ar Latvijas Jaunā teātra institūta izrādi-sarunu “Mii Mii paaudze” (režisors Elmārs Seņkovs). Mūsdienu pusaudžus teorētiķi sauc par “Es Es Es Paaudzi” (Me Me Me Generation), kas iezīmē arī izrādes nosaukumu. Izrāde veidotā kā saruna ar pieciem reāliem vidusskolēniem, kas pieder pie tās. Arī šī izrāde būs skatāma bez ieejas maksas, iepriekš piesakot ieejas karti koncertzāles informācijas centrā pa tālruni +371 634 24555

Centrālais notikums – opermūzikas koncerts “Porgijs un Besa”

Otrajā nedēļas nogalē mākslas baudītājus priecēs foruma centrālais notikums – vērienīgs opermūzikas koncerts “Porgijs un Besa” ar Džordža Geršvina (George Gershwin) mūziku. Par uzveduma skatuvisko un vizuālo pusi rūpēsies režisors Viesturs Kairišs: “Gēršvina “Porgijs un Besa” – afroamerikāņu eps, pilns kaisles, paradoksālas mīlestības un fatālas veselā saprāta ignorēšanas. Ar melnādainās Amerikas džeziskajiem motīviem tas ievelk sevī kā kāda pārdabiska maģija un iedarbojas visā tavā ķermenī ar savu kolorīto emocionālo sprāgstvielu.”

Saskaņā ar Dž.Geršvina vēlmi, četras galvenās lomas jādzied melnādainiem solistiem, kuri īpaši šim iestudējumam mēros ceļu no Amerikas Savienotajām valstīm un Apvienotās Karalistes, savukārt pārējās lomās redzēsim un dzirdēsim Latvijas dziedātājus – Sonoru Vaici, Jolantu Strikaiti, Margaritu Vilsoni, atraktīvo Mihailu Čuļpajevu, Ilonu Bageli un citus. Uzvedumā piedalīsies koris “Kamēr…” Jāņa Liepiņa vadībā un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Andra Pogas vadībā.

Liepājas mākslas forumu noslēgs atraktīvs blūza un džeza mūzikas vakars. 13.augusta vakarā Hammond B3 ērģeļu cienītājiem būs iespēja izbaudīt Austrijas viesmākslinieka Rafaela Resniga (Raphael Wressnig) aizrautīgo priekšnesumu. (Rafaels 2013.gadā žurnāla “Downbeat” aptaujā tika nominēts “gada labākā ērgelnieka” kategorijā.) Atzītajam blūza māksliniekam uz skatuves pievienosies apvienība “Latvian Groove” saksofonista Kristapa Lubova, ģitārista Jāņa Kalniņa un atraktīvā bundzenieka Arta Oruba pavadībā.

Liepājas mākslas foruma norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas projektam “Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošinājums koncertzālē Lielais dzintars” piešķirtais finansējums.


Reklāmas raksts sadarbībā ar koncertzāli "Lielais dzintars"/Publicitātes foto