Valdība palielina uzturnaudu bēgļiem
Iekšlietu ministrija paredzējusi, ka jaunie noteikumi stātos spēkā no šī gada 20.jūlija.
Sabiedrība
2016. gada 12. jūlijs, 13:01

Valdība palielina uzturnaudu bēgļiem

Jauns.lv

Valdība šodien atbalstīja iepriekš plašas diskusijas raisījušos grozījumus noteikumos, kas paredz patvēruma meklētājiem par 85 centiem palielināt naudas līdzekļus, kuri nepieciešami uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien valdības sēdē minētais jautājums plašas diskusijas vairs neraisīja. Tika uzklausīts vien iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) skaidrojums par līdzekļiem un tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) paustais īpašais viedoklis, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pret noteikumu grozījumiem neiebilst, vien vērš uzmanību, ka Latvijā ir vesela virkne sabiedrības grupu, kurām pabalsta apmērs ir ievērojami mazāks.

Šobrīd patvēruma meklētājam, kurš izmitināts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, dienā tiek maksāti naudas līdzekļi 2,15 eiro apmērā uztura, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei paredzēto izdevumu segšanai. Jaunais regulējums paredz, ka turpmāk patvēruma meklētājam dienā tiks izmaksāti trīs eiro uzturam un dienasnaudas izdevumu segšanai.

IeM norāda, ka Valsts kontroles (VK) revīzijā IeM uzdots nodrošināt izmaksu ziņā līdzvērtīgu apstākļu sniegšanu Latvijā izmitinātajiem patvēruma meklētājiem neatkarīgi no tā, kura iestāde tos izmitina. VK secinājusi, ka Valsts robežsardze organizē patvēruma meklētāju ēdināšanu, piegādājot gatavas porcijas, kas vidēji izmaksā 5,15 eiro dienā, savukārt PMLP patvēruma meklētājam izmaksā naudas līdzekļus 2,15 eiro apmērā dienā, kas paredzēti ne tikai uzturam, bet arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei. Tāpat revīzijas ziņojumā uzsvērts, ka šo līdzekļu apmērs nav mainījies kopš 2002.gada un tas nav pamatots ar konkrētiem apstākļiem.

Tāpat IeM pērn februārī saņēma ANO bēgļu lietās komisāra vēstuli, kurā cita starpā norādīts, ka šobrīd normatīvajos aktos noteiktais uztura, pirmās nepieciešamības un higiēnas preču iegādei paredzētais finanšu līdzekļu apmērs, kuru saņem patvēruma meklētājs, nav uzskatāms par pietiekamu, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju centrā izmitinātajiem cilvēkiem atbilstošu dzīves līmeni.

Šobrīd detalizētu aprēķinu par to, cik personu no iepriekš minētās personu grupas skars jaunais regulējums un kāda būs tā ietekme uz valsts budžetu, Iekšlietu ministrija neprognozē.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA