Kozlovskis: "Latvija 2 gadu laikā, visticamāk, neuzņems noteikto bēgļu skaitu"
Kozlovskis: "Neizslēdzu iespēju, ka divu gadu laikā neiekļausimies termiņā. Mēs neskriesim pa priekšu vilcienam, bet savas saistības pildīsim."
Sabiedrība
2016. gada 13. jūlijs, 08:37

Kozlovskis: "Latvija 2 gadu laikā, visticamāk, neuzņems noteikto bēgļu skaitu"

Jauns.lv

Latvija patlaban atpaliek no pārvietojamo bēgļu uzņemšanas grafika, un tas nozīmē, ka divu gadu laikā, visticamāk, netiks uzņemts noteiktais bēgļu skaits, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" šorīt atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan sākotnēji tika plānots, ka kopš pagājušā gada septembra mēnesī uz Latviju būtu jāpārvieto līdz 50 cilvēkiem, līdz šim kopumā Latvijā ir ieradušies 47 patvēruma meklētāji.

"Neizslēdzu iespēju, ka divu gadu laikā neiekļausimies termiņā. Mēs neskriesim pa priekšu vilcienam, bet savas saistības pildīsim," uzsvēra ministrs. Lai gan pārvest noteikto skaitu bēgļu būtu iespējams, ministra ieskatā svarīgāks tomēr ir sociālās iekļaušanas jautājums.

Nākamā patvēruma meklētāju grupa Latvijā varētu ierasties jau drīzumā un tā, visticamāk, būs no Grieķijas vai Itālijas. Kozlovskis gan pagaidām nevarēja nosaukt konkrētu cilvēku skaitu, cik uz Latviju tiks pārvietoti šajā reizē. No Turcijas cilvēku pārvietošanu patlaban kavējot musulmaņu svētki.

Savukārt otrajai patvēruma meklētāju grupai, kas ieradās Latvijā, tuvākajā laikā varētu piešķirt bēgļa statusu, atklāja ministrs. Tomēr aktuāls esot jautājums, kas ar šiem cilvēkiem notiek tālāk, jo saskaņā ar noteikto, viņiem ir jāpamet patvēruma meklētāju centrs "Mucenieki". "Uz ielas mēs viņus nedzīsim. Tad labākajā gadījumā mēs saņemsim personas, kas lūdz palīdzību uz ielas. Un es negribu šo tēmu attīstīt tālāk," piebilda ministrs.

Valsts pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no Eiropas Savienības valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

     


LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA, Ieva Čīka/LETA