"Gan Bei" krimināllietā 9 apsūdzētie atzīst savu vainu un vienojas par sodu
Izvairoties no nodokļu nomaksas, Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā.
112
2016. gada 14. jūlijs, 12:37

"Gan Bei" krimināllietā 9 apsūdzētie atzīst savu vainu un vienojas par sodu

Jauns.lv

Deviņi tā dēvētajā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu tīkla "Gan Bei" krimināllietā apsūdzētie atzinuši vainu un ar prokuratūru vienojušies par sodu. Galavārds par sodu vēl būs jāsaka tiesai.

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe informēja, ka prokurors noslēdzis vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā, ar ko Latvijas valsts budžetam nodarīts mantiskais zaudējums kopsummā 957 799 eiro apmērā.

Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas bija izdarīta.

Vienošanās noslēgšanas brīdī valsts budžetam nodarītais mantiskais zaudējums ir pilnībā atlīdzināts.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra gan pagaidām neatklāj, par kādu sodu un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu vienošanās panākta. Krimināllikumā teikts, ka uzņēmumam tiesa vai likumā paredzētajos gadījumos prokurors var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, ja nodarījumu juridiskās personas interesēs izdarījusi fiziskā persona, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis. Likumā paredzēti četri piespiedu ietekmēšanas līdzekļi - likvidācija, tiesību ierobežošana, mantas konfiskācija un naudas piedziņa.

Jau ziņots, ka kriminālvajāšanu prokuratūrai bija lūgts sākt pret septiņām ar "Gan Bei" saistītām personām, no kurām piecas ir uzņēmuma darbinieki - grāmatveži, IT speciālisti un inkasatori, viena persona ir finanšu direktors un viena - valdes loceklis. Savukārt divas personas bija saistītas ar kases aparātu apkalpošanas uzņēmumu, kas "Gan Bei" piegādāja nelegālo programmatūru, - šī uzņēmuma līdzīpašnieks, kā arī viņa radinieks, kurš nodrošinājis kases aparātu apkalpošanu.

Toreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis iepriekš gan nenosauca, kuri uzņēmumi iesaistīti šajā lietā, vienlaikus atzīstot, ka mediju izvirzītās versijas par lietā iesaistītajiem uzņēmumiem - "Gan Bei" pārvaldītāju SIA "Lage Ko" un kases aparātu sistēmas "Brio" apkalpojošo uzņēmumu - ir bijušas pareizas.

Pērn 10.decembrī Finanšu policijas pārvalde aizturēja septiņus šīs noziedzīgās grupas dalībniekus, tostarp SIA "Lage Ko" finanšu direktori, Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedri Gaļinu Karmaču. Sākotnēji Karmačai tika piemērots apcietinājums, vēlāk viņas drošības līdzeklis tika nomainīts uz aizliegumu izbraukt no valsts. Pēc prokuratūras lūguma Saeima vienbalsīgi arī atļāva veikt kratīšanu Potapkina un Karmačas dzīvesvietā.

"Gan Bei" restorānu pārvaldītāja ir SIA "Lage Ko". SIA "Lage Ko" dibināta 1993.gadā. "Lage Ko" īpašnieki ir Natālija Pavlova - 33,33%, Irēna Līce - 33,33% un Oļegs Arups - 33,33%.

LETA/ Foto: Rebeka Žeire/LETA

Tēmas