"Positivus" Salacgrīvā, Dzīres Kuldīgā un krāšņi festivāli Jūrmalā: ko darīt 16. un 17. jūlijā?
"Positivus" Salacgrīvā, "Dzīres Kuldīgā" un daudzi pasākumi citviet Latvijā - brīvdienu izklaižu iespējas ir visplašākās.
Kultūra
2016. gada 15. jūlijs, 09:18

"Positivus" Salacgrīvā, Dzīres Kuldīgā un krāšņi festivāli Jūrmalā: ko darīt 16. un 17. jūlijā?

Jauns.lv

Protams, šīs nedēļas galvenais kultūras pasākums ir festivāls „Positivus” Salacgrīvā. Bet tas nav liedzis sarīkot vēl vairākus grandiozus festivālus visā Latvijā. Kuldīgā notiek ikgadējie pilsētas svētki „Dzīres Kuldīgā”, Daugavpils cietoksnī rekonstruēs pirms 200 gadiem notikušu senu kauju.

Jūrmalā vairāki izcili koncerti, Salsas nakts un Jomas ielas svētki. Dundagā visus gaida tautisks Vilnas burziņš ar aitu cirpšanu un citām jancīgām izdarībām. Vēl Pilsētas svētki Smiltenē, Stādu gadatirgus Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, festivāls „Vivat Curlandia” Bauskā, Novadnieku saiets Līvānos, tūrisma rallijs „Alūksnes piedzīvojums” un daudzi citi pasākumi.

Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzejā skatāma modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcija par pieradināto dabu modē, Nacionālajā bibliotēkā var iepazīties ar Sibīrijas latviešu ciemiem, Māksla bankā – ar sievišķību, bet Stūra mājā – ar komunistu Centrālcietumā nošautajiem upuriem. Savukārt uz Cēsīm atceļojusi trimdas tēlnieka Zigfrīda Sapieša darbu kolekcija.

1. Jubilejas „Positivus” Salacgrīvā

Redzamākais šīs nedēļas nogales pasākums, protams, ir festivāls „Positivus”, kas no piektdienas, 15. jūlija, līdz svētdienai, 17. jūlijam, notiks Salacgrīvā. Šogad šis būs jubilejas festivāls, jo „Positivus” notiks jau desmito reizi. Festivāla trīs dienas pulcēs ievērojamus māksliniekus un vairākus desmitus tūkstošus apmeklētāju no daudzām pasaules valstīm.

Desmit gados festivāls kļuvis par lielāko brīvdabas populārās mūzikas un mākslas festivālu Baltijā. To apmeklē ap 30 000 cilvēku, gandrīz trešdaļa festivāla viesu uz Latviju brauc no ārzemēm - Igaunijas, Lietuvas, Apvienotās Karalistes, Vācijas, Somijas, Nīderlandes un citām valstīm.

Festivāla rīkotājs Ģirts Majors saka: „Desmit gadu jubileja ir pienākusi ātrāk, nekā mēs varējām iedomāties. Visvairāk mēs gribētu šo festivālu sarīkot kā lieliskus mūzikas svētkus pašiem uzticamākajiem festivāla apmeklētājiem. Mums ir padomā daudz ideju un ļoti ceru, ka tās izdosies realizēt”.

Slavens ar savu brīvo un relaksējošo atmosfēru, „Positivus” piedāvā aizraujošas mākslas un deju skatuves priekšnesumus, sniedzot apmeklētājiem izvēles dažādību. Šī gada festivāla programmā trīs dienu garumā uz sešām skatuvēm būs baudāma viena no spožākajām un daudzšķautņainākajām zvaigžņu plejādēm festivāla vēsturē. Salacgrīvā uzstāsies tādi pasaules mēroga mākslinieki kā Igijs Pops, „M83.”, „Years & Years”, Džons Ņūmens, „Air”, Grimes un daudzi citi, kā arī uzlecošās zvaigznes un aktuālākās pašmāju grupas. Īpašu jubilejas pārsteigumu būs sagādājis Latvijas Radio bigbends & Ralfs Eilands ar programmu „Cits Pauls”. Maģisku noskaņu jubilejas festivālam piešķirs arī divas unikālā franču cirka „Transe Express” performances.

Biļešu cena: 50 – 250 eiro („Biļešu servisa” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.positivusfestival.com

.

Jubilejas „Positivus”

2. Dzīres Kuldīgā

Kuldīgā no ceturtdienas, 14. jūlija, līdz svētdienai, 17. jūlijam, norisināsies viens no vērienīgākajiem vasaras brīvdabas festivāliem Kurzemē – „Dzīres Kuldīgā”. Pilsētas festivāls ir īpašs notikums gan pilsētniekiem, gan viņu viesiem. Tas piedāvā četras neaizmirstamas dienas prieka, tīksmes un savstarpējas labvēlības atmosfērā, kas pilnībā atbilst festivāla devīzei: „Vislabākā nedēļas nogale šovasar”.

* Plašs būs jau „Dzīru” pirmās dienas, 14. jūlija, pasākumu un sajūtu klāsts. Darbu sāks divi karuseļu parki, Pilsētas laukuma un Rātslaukuma skatuves pieskandinās dažādi mākslinieki, bet mierīgāku noskaņu piekritējus gaidīs „Chill-Out” laiskuma kvartāls Strautu ielā. „Dzīru” atklāšana sāksies pulksten 22.20 ar krāšņo franču ielu teātra pionieru, grupas „Transe Express” tēlu parādīšanos Piltenes ielā. Pulksten 23.00 sāks skanēt koncerts „Kuldīgas muzikālais tiramisu”. Ceturtdienas norišu izskaņā – „Dzīru” pirmā ballīte Pilsētas centrā un „Latvian Voices” eņģeļu balsis Rātslaukumā.

* Piektdienas, 15. jūlija, lustes pirmie sāks seniori ar Dārza svētkiem pulksten 11.00. Dienas „ēdienkartē” būs koncerti, izstādes, izrādes, retro auto - moto tūre, karaoke, grupa „Montana”, kā arī Latvijas, Islandes, Zviedrijas un Norvēģijas radošo jauniešu performance „Pielaiko un ielaiko!”. Pulksten 22.00 pilsētas estrādē sāksies īpaši šiem svētkiem radīts, unikāls latviešu estrādes koncerts „Par puķi, tevi un mani”, kurā populāras un mazāk zināmas latviešu autoru dziesmas izpildīs Andris Ērglis, Ieva Sutugova, Normunds Rutulis, Ieva Kerēvica, Kristīne Prauliņa, Dainis Skutelis, Andris Daņiļenko un citi.

* Sestdienas, 16. jūlija, dunu ievadīs lielā tirgus kņada, tai pievienosies „Zeļļu piestātne” ar labsajūtas, garšu, datorgaldniecības un īru deju studijām, mini zoo un citiem brīnumiem. Četros pēcpusdienā Alekšupītē sāksies superatrakcija „Zelta ikrs” ar ekstrēmo upes skrējienu un citām jancībām. Visus priecēs arī Venēcijā dibinātā ielu teātra „Pavana” krāsu maģijas izrāde, mehāniskās ielu ērģeles „Draaiorgel” un citas izrādes. Deviņos vakarā pilsētas ielās dosies krāšņais „Dzīru” gājiens, kas tā dalībniekus un svētku viesus aizvedīs uz lielo balli pilsētas estrādē.

* Svētdien, 17. jūlijā, varēs vērot, kā dzelžu tonnas cilā Latvijas stiprākie spēkavīri, bet Pilsētas dārzā būs šurumburums „Zaļā pasaka senā pilsētā”, Piecos pēcpusdienā pilsētas estrādē varēs iemēģināt rokas kuldīdznieku nacionālajā sporta veidā – olu karos, un tad mierīgu sirdi doties uz Rātslaukumu, kur septiņos „Dzīrēm” muzikālu punktu liks grupa „Keksi” un “Mirage Jazz Orchestra”.

Sīkāk internetā:

www.kuldiga.lv

.

3. Kara vēstures rekonstrukcijas festivāls Daugavpils cietoksnī

Daugavpils cietoksnī no piektdienas, 15. jūlija, līdz svētdienai, 17. jūlijam notiks 2. Starptautiskais kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls., kurā piedalīsies Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas kara vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieki.

Pasākumā būs pārstāvētas divas „karojošās puses”, proti, Francijas un Krievijas impērijas armijas karavīri, kopskaitā ar ap 100 dalībnieki. Tādejādi improvizēto kauju dalībnieki pasākuma apmeklētājiem dos iespēju iztēloties, kā franču karaspēka karavīri sāka uzbrukumu Dinaburgas (Daugavpils) cietoksnim. Toreiz, 1812. gada 1. jūlijā, pirmā cīņa ilga četras stundas, un cietokšņa aizstāvjiem izdevās atvairīt uzbrukumu.

* Piektdien, 15. jūlijā, būs „Sikspārņu vakars”. No pulksten 18.00 - kara vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieku ierašanās, darbs pie triju nometņu izveidošanas. No pulksten 21.00 Cietokšņa dārzā noritēs vēsturisko tērpu kolekcijas „Atmiņu lāde” darbinieku organizētā balle – karnevāls. Pulksten 23.00 Daugavpils sikspārņu centra speciālisti piedāvās doties aizraujošās sikspārņu vērošanas nakts ekskursijās. Festivāla ietvaros notiks arī motoklubu pasākums, kura laikā Aleksandra ielā, arī baikeri veidos savu nometni. Viņi rīkos arī iespaidīgu moto parādi.

* Sestdien, 16. jūlijā, pulksten 10.00 pie Nikolaja vārtiem notiks Cietokšņa karoga svinīga pacelšana, sāksies tirdziņš, kurā piedalīsies kolekcionāri un amatnieki. Pulksten 12.00 interesenti pulcēsies pie Nikolaja vārtiem, kur uz cietokšņa vaļņa no lielgabala tiks raidīts pusdienu šāviens, Imperatora ielā varēs vērot Parādes gājienu, kurā maršēs vēstures rekonstrukcijas klubu dalībnieki. Trijos pēcpusdienā pie 1. krasta lunetes un koka tilta rajonā sāks risināties spraigi notikumi, jo franču karaspēks dosies uzbrukumā, un interesenti no cietokšņa vaļņa varēs vērot abu karojošo pušu cīņu. Pulksten 21.00 uz vakara koncertu cietoksnī aicinās grupa „Auļi”, bet pulksten 23.00 piesātināto programmu noslēgs krāšņs uguns un pirotehnikas šovs.

* Svētdien, 17. jūlijā norisināsies Jaunatnes un sporta diena. Pulksten 11.00, būs iespēja vērot klubu atvadīšanās demonstrējumus, pulksten 12.00 uz skatuves kāps jauniešu mūzikas grupas. Paralēli būs aizraujošas sporta aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Sīkāk internetā:

www.visitdaugavpils.lv

.

4. Smiltenes pilsētas svētki „Smiltenē, kur Abuls…”

Straujās Abula upes krastos no piektdienas, 15. jūlija, līdz svētdienai, 17. jūlijam, notiks Smiltenes pilsētas svētki. 15. jūlijā pulksten 19.00 svētki tiks ieskandināti Smiltenes luteriskajā baznīcā ar koncertu „Skaistākais balsij un ērģelēm” kontrtenora Sergeja Jēgera un ērģelnieces Diānas Jaunzemes - Portnajas izpildījumā. Vēlāk, pulksten 20.30, Baznīcas laukumā uzstāsies viesi no Ļvovas apgabala Drogobičas (Ukraina).

16. jūlijā pilsētas Trīs pakalnus modinās Smiltenes pūtēju orķestris, bet pulksten 11.00 Baznīcas laukumā norisināsies svētku atklāšanas koncerts, danči un lustīga sadziedāšanās. Svētku apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt arī amatnieku un mājražotāju tirdziņu, baudīt „Abula mūziku uz Vidusezera”, degustēt biezpiena un maizes gardumus, kā arī izlustēties kopā ar ģimeni Tepera krastā. Dienas garumā svētku apmeklētājus priecēs ielu muzikanti un „dzīvās statujas”, kā arī būs iespēja baudīt īpašu kino programmu.

Svētku kulminācijā (pulksten 15.00) gaidāms grandiozs ūdens akrobātikas šovs Tepera ezerā, ko piedāvā ūdens slēpošanas klubs „Partizāņu ugunskurs”, bet vēlāka 16. jūlijā no pulksten 16.00, uz savas 16 gadu jubilejas festivālu aicinās grupa „Apvedceļš”. Festivālā kopā ar „Apvedceļu” līdz rīta gaismai muzicēs Dzintars Čīča, Kaspars Antess, „Baltie lāči”, „Klaidonis”, „Dakota”, „Zeļļi”, „Rumbas kvartets”, „Hameleoni”, Ivo Fomins, „Ceļojums” un „Laikam pāri”. Festivāla virsvadonis un jautrības uzturētājs būs aktieris Andris Bērziņš.

Svētdienas, 17. jūlija, galvenais pasākums būs Strenču teātra izrāde „Vella kalpi” (pulksten 15.00).

Biļešu cenas uz „Apvedceļa” festivālu – 5 – 7 eiro ( „Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.smiltene.lv.

Smiltenes kantrī grupa „Apvedceļš”

5. Jūrmalas festivāls

Jūrmalā jau otro gadu pēc kārtas norisinās „Jūrmalas festivāls” ar grandiozu klasiskās mūzikas programmu Dzintaru koncertzālē, Salsas nakti Dzintaru pludmalē, Jomas ielas svētkiem un sporta aktivitātēm pilsētvidē. Šajā nedēļas nogalē ir festivāla noslēgums.

* Dzintaru koncertzālē katru vakaru izskan izcili klasiskās mūzikas koncerti. Ceturtdien, 14. jūlijā, koncertzāles Mazās skatuves pulksten 18.00 uzstāsies pasaulē slavenākais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko, bet uz Lielās skatuves pulksten 20.00 kāps Intars Busulis, „Abonementa orķestris” un Liepājas Simfoniskais orķestris. Piektdien, 15. jūlijā, pulksten 20.00 mūziklu zvaigznes no Londonas – Luīze Dermana, Debora Majers un Andrians Der Gregorjans kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri un diriģentu Robertu Purvi no Lielbritānijas izpildīs skaistākās ārijas un duetus no tādiem mūzikliem kā „Brīnišķā pilsēta”, „Vestsaidas stāsts”, „Mūzikas skaņas”, „Jēzus Kristus superzvaigzne”, „Skūpsti mani, Ket”, „Peldošais teātris” un citiem. Festivāls noslēgsies sestdien, 16. Jūlijā, pulksten 20.00 ar grandiozu Galā koncertu, kurā majestātiskās Džuzepes Verdi operu ārijas izpildīs starptautiski atzītā latviešu operdziedātāja Alise Zinovjeva (soprāns), Aleksandrs Antoņenko (tenors), uzlecošā zvaigzne Marlēna Keine (soprāns), izcilākais latviešu basbaritons Egils Siliņš un Jūrmalas festivāla orķestris Tallinas operas galvenā diriģenta Vello Pāna vadībā. Biļešu cenas: 10 – 60 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

* Piektdien, 15. jūlijā, desmitos vakarā Dzintaru pludmalē sāksies Salsas nakts. Karstasinīgos salsas dejas soļus būs iespēja izdejot Latīņamerikas grupas „Mercadonegro” pavadībā, kurā apvienojušies vienpadsmit mūziķi. Karstasinīgos mūzikas ritmus uz skatuves turpinās latviešu mūziķi. Ieeja pasākumā bez maksas.

* Kūrortpilsētas centrālajā promenādē sestdien, 16. jūlijā, notiks Jomas ielas svētki un „Ghetto Basket” turnīrs. Visas dienas garumā Majoru stāvlaukumā norisināsies starptautisks basketbola turnīrs, kurā piedalīsies 60 komandas. Uz Jomas ielas skatuves uzstāsies igauņu komponists un ģitārists Argo Vals, grupas „Gain Fast” un „Riga Reggae”. Apmeklētājiem būs iespēja vērot vairākus teātra uzvedumus: Turaidas ielā uzstāsies pūtēju kvintets „5-atā” ar izklaidējošu mūziku. Paši mazākie svētku apmeklētāji Horna dārzā varēs rotaļāties un doties dejās kopā, izdziedāt dziesmas 30 pasaules valodās, kā arī baudīt muzikālas izrādes. Darbosies radošās darbnīcas un tirdziņš. Ieeja pasākumos bez maksas.

Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

Jūrmalas festivāls 2016

6. Dundagas muižas vilnas burziņš

Tiem, kuriem patīk apceļot Latviju, sestdien, 16. jūlijā, ir iemesls iegriezties Latvijas lielākajā pagastā – Dundagas pagastā, kurā notiks Muižas vilnas burziņš, kura laikā visu dienu notiks koncerti, amatu darbnīcas un tirgošanās. Koncertos piedalīsies pašu amatiermākslas kolektīvi un viesi no kaimiņu un tālākiem novadiem. Vērps un šķeterēs kopā visu, kas balstīts mūsu tradicionālajās vērtībās un paražās. Īpaši svētkos cels godā Pāces Vilnas fabriku un atskatīsies uz ražošanas apvienībā „Daiļrade” savulaik saražoto. Noslēgumā būs dižkoncerts Dundagas pils parka estrādē un zaļumballe līdz rītam ar grupu „Galaktika”.

Pulksten 11.00 sāksies tirgošanās, meistardarbnīcu aktivitātes, aitu cirpšana, spēles un atrakcijas bērniem, sacensības ģimenēm, ielu vingrotāju uzstāsanās, umurkumurs, ekskursijas uz Vilnas fabriku. Četros pēcpusdienā notiks seno mantu izsole, vēlāk sekos ieskats Pāces Vilnas fabrikas dzīvē, kā arī muzicēs postfolkloras grupa „Daba san”.

Pulksten 20.00 sāksies uzvedums – koncerts „Visādi ir, un visādus vajag”, kurā uzstāsies Dundagas koris, jauniešu deju kolektīvs un senioru deju kolektīvs, grupa „Daba san”, Katlakalna folkloras kopa, koris „Kandava” un Ugāles jauktais koris „Eglaine”. Desmitos vakarā visus uz balli aicinās grupa „Galaktika”.

Ieeja uz uzvedumu „Visādi ir un visādus vajag” – 3 eiro, uz balli — 3 eiro, uz abiem pasākumiem kopā – pieci eiro.

Sīkāk internetā:

www.dundaga.lv

.

Pāces Vilnas fabrika

7. Izstāžu ceļvedis: pieradināta daba modē, Sibīrijas latvieši, sievišķība Mākslas bankā

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 16. oktobrim skatāma izstāde no starptautiski pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas „Pieradinātā daba”, kas sniedz iespēju baudīt floras un faunas motīvu daudzveidību tērpu un aksesuāru dizainā no 18. līdz 21. gadsimtam.

Cilvēki visos laikmetos ir centušies pārveidot un pieradināt dabu, apzinoties to kā vienu no savas varas izpausmes veidiem. Vienlaicīgi daba vienmēr ir bijis rosinošs un neizsmeļams iedvesmas avots māksliniekiem, mūziķiem, dzejniekiem, arhitektiem un arī modes dizaineriem.

Sīkāk internetā:

www.lnmm.lv

.

 

* Latvijas okupācijas muzeja ekspozīcijā Stūra mājā (Brīvības ielā 61, Rīgā) atklāta izstāde „Pēc mums vēl ilgi zeme skums”, kas veltīta 99 komunistiskā terora upuriem, kurus 1941. gadā nošāva un apraka Rīgas Centrālcietumā. Noziegums notika no 1941. gada 27. līdz 29. jūnijam.

Līdz šim par Centrālcietuma traģēdiju zināšanas bija visai paviršas. Tikai 2014. gadā sākās padziļināta izpēte, lai noskaidrotu nogalināto vārdus, arestu iemeslus un slepkavības apstākļus. Sīkāk internetā: www.okupacijasmuzejs.lv.

* Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (Mūkusalas ielā 3, Rīgā) līdz 31. augustam skatāma izstāde „CITA SIBĪRIJA – latviešu ciemi Timofejevka, Lejas Bulāna, Sukinava”. Tajā apkopoti 2015. gada ekspedīcijas iespaidi un rezultāti, sniedzot ieskatu triju Sibīrijas latviešu ciemu dzīvē un vēsturē.

Šie ir ciemi Sibīrijā, kuros latvieši dzīvo jau vairākās paaudzēs un kur vēl joprojām skan latviešu valoda. Pērnā gada maijā un jūnijā muzeja „Latvieši pasaulē” un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieki veica lauka pētījumus Sibīrijas latviešu ciemos. Lielākā daļa latviešu ciemu Sibīrijā pašlaik atrodas uz iznīcības robežas vai ir jau izzuduši.

Sīkāk internetā:

www.lnb.lb

.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14) līdz 23. jūlijam skatāma Ineses Līnes un Daces Runčas izstāde „Parunāsim par sievišķību”. Sievišķība katrai ir sava - kādai tā ir kartupeļi ar kotleti saimei vakariņās, bet citai - visizsmalcinātākais franču parfīms. Un abas tās ir īstas un patiesas. Izstādē blakus Ineses Līnes krāšņajiem porcelāna darbiem aplūkojamas Daces Runčas gleznas. Stilistikā un tehniskā izpildījuma ziņā atšķirīgos darbus caurvij vienojošā tematiskā stīga - sievišķība.

Sīkāk internetā:

www.makslasbanka.lv

.

„Parunāsim par sievišķību” Mākslas bankā

* Vien retais latvietis zina, ka Skotijas pilsētā Edinburgā ir tēlniecības studija, kas nosaukta Rīgas vārdā. Tēlnieks Zigfrīds Sapietis vienmēr vēlējies savus darbus atvest uz dzimteni Latviju. Lai gan tēlnieks vairs nav starp mums, viņa darbus ir izdevies nogādāt uz Pasaules Latviešu mākslas studiju Cēsīs (Lielajā Skolas ielā 6). Mākslinieks dzimis 1924. gadā. Kā jauns un dedzīgs puisis Zigfrīds Sapeitis pameta okupēto dzimteni. Zigfrīds Sapietis mākslu studēja Dānijā, no 1952. gada dzīvoja Skotijas pilsētā Edinburgā. Viņš ir uzņemts Karaliskajā britu tēlniecības biedrībā un bijis tās pasniedzējs. Viņa tēlniecības darbi tagad rotā daudzas ēkas Skotijā, Anglijā un arī Vācijā.

Sīkāk internetā:

http://www.tourism.cesis.lv

.

Tēlnieka Zigfrīda Sapieša izstāde Cēsīs Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA/Vidoe: LTV „Rīta Panorāma”, ReTV