Andris Sprūds: "Ja Francija nespēj novērst terorismu, citām valstīm tas būtu vēl grūtāk"
Ārpolitikas eksperts Andris Sprūds.
Viedokļi
2016. gada 15. jūlijs, 19:00

Andris Sprūds: "Ja Francija nespēj novērst terorismu, citām valstīm tas būtu vēl grūtāk"

Jauns.lv

Ja Francija, kas jau ir trenējusies reaģēšanā uz teroristu uzbrukumiem, nespēj tos novērst, tad citām valstīm varētu būt vēl lielākas grūtības, pauda pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sprūds akcentēja, ka pēc trešā teroristu uzbrukuma ir pamats jautāt, vai Francijā viss ir kārtībā ar monitorēšanas sistēmām, proti, vai attiecīgās institūcijas pietiekami efektīvi veic savu darbu. Eksperts norādīja, ka ir neizpratnē par to, kā terorists Nicā varēja netraucēti pūlī braukt ar kravas automašīnu veselus divus kilometrus, nogalinot daudz cilvēku. Pēc viņa teiktā, ja Francija šādus uzbrukumus nespēj novērst, citām valstīm tas varētu būt vēl grūtāk. Uzskatāms piemērs tam esot, terorakti Briselē, kad lidostā un metro teroristi uzspridzinājās, nogalinot 32 cilvēkus un 340 ievainojot.

Terorakts Nicā, pēc Sprūda domām, parāda, ka nav iespējams saprast to, kurā brīdī "sīks likumpārkāpējs kļūs par cilvēku, kurš nogalina citus". "Teroristu uzbrukumi vienmēr ir bijuši, un diemžēl redzēsim tos arī nākotnē," teica Sprūds, norādot, ka nav iespējams kontrolēt katra cilvēka darbību. Viņš teica, ka ir iespējams sekot līdzi teroristu grupējumu tīklojumam un naudas plūsmai, bet, ja noziegumu pastrādā viens cilvēks, tad to ir gandrīz neiespējami noteikt.

Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītāju nošāva policija. No ievainotajiem 18 ir kritiskā stāvoklī. 19 tonnu smagās kravas automašīnas vadītājs tika nošauts, kad bija nobraucis divus kilometrus cauri pūlim pa Nicas Angļu promenādi (Promenade des Anglais), kur simtiem cilvēku bija ieradušies uz Francijas nacionālo svētku Bastīlijas dienas uguņošanu.

Vīrietis, kas vadīja kravas automašīnu, identificēts kā 31 gadu vecs tunisiešu izcelsmes Francijas pilsonis, kura personu apliecinošie dokumenti tika atrasti automašīnā.Policija vēl nav publiskojusi masu slepkavas vārdu, taču atzinusi, ka viņš dzīvojis Nicā. Avoti tiesībsargāšanas iestādēs stāsta, ka jau iepriekš viņš nonācis policijas uzmanības lokā par sīkiem likumpārkāpumiem.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA