Sabiedrība
2016. gada 17. jūlijs, 16:49

Marihuānu legalizēt nevajag, uzskata lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju

Jauns.lv

Lai gan daudzviet pasaulē marihuānai uzliktie "groži" kļūst aizvien vaļīgāki, Latvijas iedzīvotāji joprojām neatbalsta marihuānas legalizāciju, atzīst pētījuma centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, atsaucoties uz SKDS veikta pētījuma datiem.

Kaktiņš informē, ka atbalstu marihuānas lietošanas legalizācijai 2010.gadā pauduši 13% aptaujāto, 2011.gadā - 9%, 2012.gadā atbalsts nedaudz pieauga, sasniedzot 11%, bet 2013.gadā tas atkal nedaudz samazinājās, sasniedzot 10%.

Tikmēr 2014.gadā atbalstu marihuānas lietošanas legalizācijai pauduši 8% aptaujāto, 2015.gadā - 7%, bet šogad tas atkal pieauga, sasniedzot 10%.

Vislielāko kritiku marihuānas lietošanas legalizācijai Latvijā pauda 2015.gadā, kad 88% aptaujāto norādīja, ka tas nebūtu jādara. Šogad šādu atbildi sniedza 83% aptaujāto, kas ir tāds pats rezultāts, kā 2012.gadā.

Farmācijas uzņēmuma "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins  iepriekš sacīja, ka līdzīgi kā tas ir noticis vairākās rietumvalstīs, arī Latvijā vajadzētu legalizēt marihuānu. Viņš arī norādīja, ka tādējādi tiktu vājināts kriminālais narkotiku bizness, turklāt rezultātā ieguvēja būtu arī Latvijas lauksaimniecība.

Varasiestādēm būtu jāiegūst reāls priekšstats par daudzviet Rietumos jau legalizēto marihuānas biznesu, tas Latvijā būtu jāpadara oficiāls un kontrolējams, skaidroja uzņēmējs. Tā dēvēto smago narkotiku tirdzniecības līmenis jau šobrīd Latvijā ir augsts, viņš atzina.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA