Pansionātā "Stella maris" īsteno projektus senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai
Runā Rīga
2016. gada 18. jūlijs, 18:28

Pansionātā "Stella maris" īsteno projektus senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai

Jauns.lv

Rīgas sociālās aprūpes centrā “Stella maris” patlaban tiek īstenoti vairāki projekti, kas paredzēti pansionāta klientu dzīves kvalitātes uzlabošanai – gan sakārtojot apkārtējo vidi, gan iesaistot cilvēkus dažādās aktivitātēs.

Projektā “Dzīvo un smaidi”, kas tiek finansēts no Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas, tiek veicinātas klientu radošas, lietderīgas un veselīgas brīvā laika aktivitātes četros nodarbību ciklos: radošās nodarbības, virtuves māksla, sportiskās aktivitātes, prāta un atmiņas treniņi un mūzikas terapijas cikls.

Radošās nodarbības senioriem ir viens no veidiem, kā radoši un interesanti pavadīt brīvo laiku un iegūt jaunas prasmes. Kopīgi pavadītais laiks rada pozitīvas emocijas gan par paveikto darbu, gan par iespēju vienam otru tuvāk iepazīt. Radošā atmosfēra ir relaksējoša un pacilājoša – darinot interesantas lietas no dzijas, pērlēm, papīra, polimērmāla vai citiem materiāliem, seniori un cilvēki ar invaliditāti kļūst komunikablāki un atvērtāki, priecājas par saviem pašdarinājumiem. Tā ir iespēja sevi izteikt un gūt pilnvērtīgu laika aizpildījumu.

Seniori ļoti labprāt apmeklē kulinārijas nodarbības, kurās kopīgi ar nodarbību vadītāju pagatavo kādu iecienītu ēdienu, piemēram, augļu kokteili, dārzeņu salātus vai izcep gardu picu. Klientiem patīk arī darboties pašiem, lai sagatavotu ēdienam nepieciešamās sastāvdaļas. Viņi ar prieku sagriež dārzeņus, augļus vai sagatavo mīklu cepšanai. Seniori ir patiesi gandarīti par iespēju sevi realizēt, uzlabot pašaprūpes prasmes un nodegustēt sagatavoto maltīti.

 “Stella maris” klienti piedalās arī sporta nodarbībās, jo brīvais laiks tiek veltīts arī  kustību priekam. Aktīvākie seniori apguvuši šautriņu mešanu mērķī, kā arī labprāt spēlē novusu. Daļai veco cilvēku patīk risināt krustvārdu mīklas vai palauzīt galvu atmiņas un uzmanības spēlēs. Klienti spēlē savā starpā galda spēles, piemēram, Skrabble, bet citiem patīk minēt mīklas.

Mūzikas terapijas nodarbībās izmanto mūzikas elementus – skaņas, ritmu, melodijas, instrumentus, lai terapeitiskā kontekstā uzlabotu klientu garīgo, emocionālo un fizisko labsajūtu. Seniorus un personas ar demenci aicina izmantot viegli spēlējamus mūzikas instrumentus, lai palīdzētu paust viņiem emocijas, pārdzīvojumus un jūtas. Terapeits to aicina darīt brīvi un improvizēti, muzicēt kopā ar viņu, veidojot muzikālu dialogu. Šeit nav nepieciešama iepriekšēja pieredze un prasmes mūzikas instrumentu spēlē. Šādas nodarbības palīdz klientiem atslābināt ķermeni, pilnveidot komunikāciju, apzināt un izpaust emocijas, jūtas, palīdz pārvarēt traumatisku dzīves pieredzi.

Savukārt projektā “Dzīvo vesels”, kas tiek finansēts no Brīvprātīgo programmas, tiek veidota ainaviska vide “Stella maris” teritorijā, to sakārtojot, apzaļumojot un iestādot dažādus kultūraugus. Tiks veidota arī sajūtu taka. Jūnijā tika uzstādīts iežogojums apkārt sabiedriskam graustam centra teritorijā. Sagaidīt Līgo svētkus kopīgi ar “Stella maris” senioriem bija ieradušies arī Biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” brīvprātīgie jaunieši, kas organizēja vainagu pīšanas aktivitāti iemītniekiem. Iepazīstoties, parunājoties ar klientiem un kopīgi nopinot vainagus, brīvprātīgie jaunieši iesaistījās arī citās projekta aktivitātēs. Jūlijā tika veikta teritorijas apzaļumošana, par ko priecājas ne tikai centra iemītnieki, bet arī jaunieši.

Plašāku informāciju par projektu gaitu un aktivitātēm varat iegūt, sazinoties ar projekta vadītāju Solvitu Rudoviču pa tālruni 67012592.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto