Kultūra
2016. gada 19. jūlijs, 11:09

"Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā atklās Voldemāra Johansona izstādi "Simetrijas lūzums"

Jauns.lv

Voldemāra Johansona izstāde „Simetrijas lūzums” tiks atklāta 28.jūlijā plkst. 18:00 fonda Mākslai vajag telpu Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38, turpinot projekta #Blumbergs. Bezgalība izstāžu sēriju.

Vasaras Māja ir radošā telpa, kas kalpo par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošām darbnīcām. Šogad Vasaras mājā norisinās sešu izstāžu sērija #Blumbergs. Bezgalība. Sērijā piedalās Miķelis Fišers, Ansis Starks, Gints Gabrāns, Voldemārs Johansons, Sabīne Vernere un Andrejs Strokins.

Projekta #Blumbergs. Bezgalība izstāžu kuratore ir Inga Šteimane.

Voldemāra Johansona darbi ilustrē mākslinieka interesi par vizualitāti, skaņu un zinātni. "Viena no idejām, kas mani saista ir skanisko formu un telpisko formu integritāte. Nenodalīt šos divus aspektus kā kaut ko atsevišķu. Es pat tos neuztveru kā divu elementu savienojumu, bet kā organisku vienību. Manos darbos skaņa izriet no telpas un telpa – no skaņas," atzīst Voldemārs Johansons. Sintezējot mākslu, zinātni un tehnoloģijas, izstādes autors padara mākslas darbu par mazu universu, kurā ikviens skatītājs kādā no slāņiem atradīs sev saistošo un pazīstamo.

Izstādē būs aplūkojami līdz šim Latvijā vēl neeksponēti Voldemāra Johansona zīmējumi, kas veidoti ar īpašas datu plūsmas palīdzību. No zīmējumiem tiks atvasināta izstādes audioekspozīcija.

Izstādes kuratore Inga Šteimane teikusi, ka Ilmāru Blumbergu un Voldemāru Johansonu vieno izsmalcinātība, pedantiskums un precizitāte. Kā arī vēlme izslēgt nejaušības kādā no darba aspektiem un pilnīga paļaušanās uz to, kas radīsies noteiktos apstākļos, kādā citā fāzē.

Saruna ar mākslinieku  Voldemāru Johansonu un izstādes kuratores Ingas Šteimanes komentārs: 4.augustā plkst. 18:00 Vasaras mājā

ikviens interesents aicināts uzzināt par mākslas darba tapšanu un uzdot sev interesējošos jautājumus

mākslinieka autorvakarā

.

Tāpat,

katru sestdienu, no plkst. 11.00 līdz 14.00 Vasaras mājā bērni ir aicināti piedalīties izdevniecības “Liels un mazs” BIKIBUKA radošajās darbnīcās kopā ar mākslinieci Ūnu Laukmani

. Bērni izstādē piedāvāto žanru un tehniku iespējas risina mazu dzejas-bilžu grāmatiņu formātā, iepazīstot gan mākslinieka Ilmāra Blumberga darbus, gan Vasaras mājas projekta #Blumbergs. Bezgalība autorus.

Atgādinām, ka līdz š.g. 24. jūlijam MVT Vasaras mājā apskatāma mākslinieka Ginta Gabrāna izstāde „Ēdiens: 2050”,

kas vēsta par mākslu kā mutāciju, kas rada izmaiņas kultūrā, balansējot uz sociāla farsa robežas.

Mākslinieka autorvakars norisināsies š.g. 21. Jūlijā plkst. 18:00 Izstādes Simetrijas lūzums norises laiks

: 28.07.-07.08.

Atklāšana: 28.07. plkst. 18:00

Tikšanās ar mākslinieku:

04.08. plkst. 18:00

Ieeja visos pasākumos bez maksas.


Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto