"Liepājas mākslas forumu" atklās ar Pēterim Vaskam veltītu mūzikas un dejas izrādi
Kultūra
2016. gada 19. jūlijs, 12:55

"Liepājas mākslas forumu" atklās ar Pēterim Vaskam veltītu mūzikas un dejas izrādi

Jauns.lv

5.augustā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” tiks atklāts starpžanru festivāls “Liepājas mākslas forums”, kas pirmajā vakarā pēc laikmetīgās mākslas izstādes atklāšanas piedāvās mūzikas un dejas izrādi “Gadalaiki”. Izrādes idejas autori un dalībnieki ir pianists Reinis Zariņš un dejotājs Kirils Burlovs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Radoši svaigs, emocionāli piepildīts un ļoti niansēts Pētera Vaska klavieru cikla “Gadalaiki” lasījums klausītājus sasniedza Londonā dzīvojošā latviešu pianista Reiņa Zariņa sniegumā. Mūzikas, dzejas un dejas koncertizrādē, kas ilga nepilnu pusotru stundu, risinājās dziļš, uzrunājošs, patiess un cilvēcisks latviskās dabas un vienlaikus arī visa cilvēka mūža gadalaiku stāsts,” pēc uzveduma pirmizrādes Latgales koncertzālē “Gors” šī gada pavasarī rakstīja muzikoloģe Inese Lūsiņa. Liepājas izrāde būs tikai otrā reize, kad uzvedums tiek piedāvāts skatītājiem.

"Gadalaiki" ir cilvēka dzīves loka atspoguļojums kustībā, mūzikā un vārdā. Tās pamatā ir šī gada jubilāra Pētera Vaska monumentālais klavierdarbu cikls “Gadalaiki” ar universālo nostādni par dzīves loku dabā un cilvēkā. Izrādē vērojama vienas personības — skatuves mākslinieka — pieredze, izdzīvojot šo loku gan savā ikdienā, gan visas dzīves garumā. Dejotājs un mūzika šeit sakūst vienā - pianists ir kā dzīvesspēks, impulss, dvēsele, kas vada dejotāju cauri dzīves gadalaikiem. Tā garīgo sastingumu Ziemā nomaina pamošanās, radīšanas mokas un izlaušanās, bet jau drīz pēc spēku pilnbrieda Vasarā pienāk sāpīgākais laiks — aiziešana no skatuves.

Mūziku uzvedumā papildina pianista Reiņa Zariņa izraudzītā un paša lasītā Vizmas Belševicas dzeja un Kirila Burlova – horeogrāfa un dejotāja – pašizpausme.

“Pianists Reinis Zariņš spilgti uzrunā kā skatuves mākslinieks: gan kā dziļi domājošs, virtuozs, vērienīgs, filigrāni jūtīgs un radoši dzirksteļojošs pianists, gan stāstnieks un konceptuālu programmu veidošanas meistars. Taču šoreiz – aktieris. Viņš pārliecināja ar ļoti dabisku, introvertu, intonatīvi trāpīgu dzejas lasījumu un neuzbāzīgu, taču ļoti izteiksmīgu un zīmīgu ķermeņa valodu,” tā Inese Lūsiņa.

Šajā izrādē horeogrāfs un dejotājs Kirils Burlovs runā par likteni, kādu piedzīvojuši daudzi slaveni dejotāji: noskriet kā vienā elpas vilcienā savu īso, spilgto karjeru, un, tikai kad viss jau cauri, sākt meklēt savas dzīves nozīmi, un to pašu vien pagātnē. Kirils izrādes dēļ savā karjerā uz gadu apstājies, lai izsvērtu tālāko ceļu. Šī izrāde ir zīmīga ar to, ka Kirils Burlovs šeit dejo dejotāju — lomu, kas ir viņš pats. Pianista Reiņa Zariņa piemeklētie latviešu dzejas panti vieno izrādes posmus un kalpo kā tilts starp mākslinieku un klausītāju redzespunktiem.  Stāstu papildinās arī video projekcijas.

Reinis Zariņš par koncertizrādes ideju stāsta: “Mūsu iedvesmas avots šai izrādei jau no iesākuma ir bijis tieši Vaska cikls. Mums ir svarīga ne vien filozofiski piesātinātā ideja par dzīves loku, bet šīs mūzikas emocionāli caururbjošais spēks, kas spēj domu pasniegt tik viennozīmīgā un reizē daudzslāņainā veidā. Mēs esam laimīgi realizēt “Gadalaikus” Vaska apaļās jubilejas gadā un ceram ar to piesaistīt daudzus jaunus fanus Vaska mūzikai.”

Lai arī Reinis un Kirils abi ir mācījušies zem viena jumta — Emīla Dārziņa Mūzikas un Horeogrāfijas vidusskolā, mākslinieki iepazinušies tikai Londonā, kur abi pašlaik dzīvo un strādā. Gan Kirilam, gan Reinim ir raksturīga vēlme ar savu mākslu radīt kaut ko jaunu, tādēļ jau pēc neilga laika abi mākslinieki nolēma sadarboties.

Koncertizrāde notiks piektdien, 5.augustā pulksten 20 Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” Lielajā zālē. Izrādes ilgums – aptuveni 1h 40 min.

Kā iepriekš ziņots, “Liepājas mākslas forums” no 5. līdz 13. augustam koncertzālē “Lielais dzintars” iezīmēs starpkultūru sinerģiju – tēlniecības un laikmetīgās mākslas izstādes, operas, blūza un džeza mūzikas žanrus, teātra performances, kā arī  kino un klaviermūzikas vakarus.

Vairāk informācijas par “Liepājas mākslas forumu” var iegūt mājas lapā www.greatamber.lv . Biļetes uz maksas pasākumiem var iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un

www.bilesuparadize.lv

. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides.

“Liepājas mākslas foruma” norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas projektam “Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošinājums koncertzālē Lielais dzintars” piešķirtais finansējums. Forums tapis sadarbībā ar Amerikas vēstniecību, Cēsu Mākslas festivālu, Kuldīgas mākslinieku rezidenci, Liepājas pilsētas domi, Latvijas blūza atbalsta biedrību, kinoprojektu “Spektrs”, “CREA promotion”, Britu padomi, uzņēmumiem “Krāsu serviss”, “Storent”, “Mars” un “Kurekss”.

Reklāmas raksts sadarbībā ar koncertzāli "Lielais dzintars"/Publicitātes foto