Sagruvusi Zemgales vidusskolas aktu zāle
Sabiedrība
2011. gada 3. janvāris, 22:10

Sagruvusi Zemgales vidusskolas aktu zāle

Jauns.lv

Dažas stundas pirms Jaunā gada svinībām no lielā sniega daudzuma iebruka Tukuma novada Slampes pagasta Zemgales vidusskolas aktu zāles jumts. Par laimi, negadījumā neviens necieta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Paverot skolas aktu zāles durvis, redzams visnotaļ baiss skats – parketa grīdas un skatuves vietā ir iebrukuši griesti un sniega lauks, sejā pūš ziemelis. Šis gruvešu kalns ir uzskatāms par vienu no pašreizējās sniega segas lielākajiem un redzamākajiem upuriem.

Tā kā jumts iebruka naktī uz 31. decembri, kad skolā neatradās ne bērni, ne pedagogi, cietušo nav. Pie nelaimīgas apstākļu sakritības cietušo skaits varēja būt ievērojams.

Ka aktu zāles jumts var neizturēt sniega svaru, skolas darbiniekiem jau bija radušās aizdomas dienu iepriekš. 30. decembrī skolā ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta komanda, kura pašā aktu zālē atteicās strādāt, jo tas varēja apdraudēt dzīvību, bet uz jumta neatbilstošās tehnikas dēļ nekāpa. 31. decembrī uz Zemgales vidusskolas jumta solīja uzkāpt alpīnisti un to notīrīt no sniega. Tomēr jumts alpīnistus nesagaidīja.

Zemgales vidusskola ir uzcelta pirms 30 gadiem un, pēc visa spriežot, padomju laika būvkonstrukcijas jeb to sliktā kvalitāte nespēja izturēt lielo slodzi.

Tā kā 1980. gadā uzceltā Zemgales vidusskola savulaik bija viens no padomju arhitektūras modernākajiem un savdabīgākajiem projektiem, skolas ēka iztika bez lielākiem postījumiem. Ēka sastāv no gandrīz 30 atsevišķiem korpusiem, ko savieno gaiteņi – 24 atsevišķām mājiņām jeb mācību kabinetiem, sporta kompleksa, aktu zāles un administratīvā korpusa. Tā kā, ja sagrūst viens korpuss, pārējie paliek neskarti. Tas nozīmē, ka 6. janvārī pēc skolēnu brīvdienām mācību gads Zemgales vidusskolā varēs turpināties pilnā sparā.

Jāteic, ka padomju gados Slampe tika būvēta kā viens no kolhozu paraugciematiem, kurā būvdarbus veica toreizējais kolhozs – miljonārs „Zemgale”. Te līdzās skolai tika uzbūvēta arī kultūras pils, kurā 1984. gadā notika populārās radio dziesmu aptaujas „Mikrofons” noslēguma koncerts. Arī pašlaik Slampe ir viens no tūristu iecienītiem galamērķiem, jo pagasta teritorijā atrodas kinopilsētiņa „Cinevilla”.

Tukuma novada skolā iegruvis aktu zāles jumts:

­

Elmārs Barkāns

­­