Sabiedrība
2016. gada 19. jūlijs, 20:00

Karaliene Elizabete II, satiekot Vējoni, burtiski staro. FOTO

Jauns.lv

Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni, ir devušies triju dienu vizitē uz Lielbritāniju, kur šodien Bakingemas pilī tikās ar Anglijas karalieni Elizabeti II. Neskatoties uz cienījamo vecumu, Lielbritānijas galva, tiekoties ar Latvijas pirmo pāri, bija tērpusies elegantā salātzaļas krāsas puķainā kleitā un izteikti staroja.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Iveta Vējones kundze šodien ieradās audiencē pie karalienes Elizabetes II Bakingemas pilī un tikšanās laikā prezidents ielūdza karalieni 2018.gadā apmeklēt Latviju par godu valsts simtgades svinībām, informēja prezidenta Preses dienestā.

Valsts prezidents, pasniedzot ielūguma vēstuli Elizabetei II, uzsvēra, ka karalienes vizīte Latvijā simtgades svinību laikā tiktu augsti novērtēta. Valsts prezidents norādīja, ka Latvija nozīmīgo jubileju atzīmēs ar plašu kultūras programmu Latvijā un ārvalstīs, tostarp Lielbritānijā.

Sarunas laikā prezidents uzsvēra, ka Lielbritānija ir nozīmīgs partneris Latvijai. To apliecina ciešā sadarbība dažādos līmeņos un formātos. "Mūsu valstis vieno ļoti ciešas ekonomiskās saites, padarot Lielbritāniju par vienu no Latvijas galvenajiem tirdzniecības partneriem," sacīja Vējonis, vēlreiz apsveicot Elizabeti II 90.dzimšanas dienā, novēlot viņai stipru veselību un spēku.

Vējonis un Iveta Vējones kundze laikā no 18.jūlija līdz 20.jūlijam atrodas oficiālajā vizītē Londonā, Lielbritānijā. Iepriekš šodien Vējoņu pāris nolika ziedus Vestminsteres abatijā, bet pievakarē tikās ar Apvienotās Karalistes parlamenta Lordu palātas spīkeri baronesi D'Souzu un parlamenta Pārstāvju palātas spīkeri Džonu Berkovu.

Lielbritānija vēlas saglabāt ciešas stratēģiskās attiecības ar Latviju, lai varētu turpināt sekmīgu divpusējo sadarbību un aktīvu politisko dialogu, šodien pēc tikšanās ar Apvienotās Karalistes parlamenta Pārstāvju palātas spīkeri Džonu Berkovu un Lordu palātas spīkeri baronesi D’Souzu teica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvijas un Lielbritānijas starpā ir izveidojusies sekmīga divpusējā sadarbība politiskajos, ekonomiskajos un drošības jautājumos. Vējonis uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut partnerattiecību pasliktināšanos Lielbritānijā notikušā referenduma dēļ. "Tāpēc man bija svarīgi dzirdēt Lielbritānijas gatavību saglabāt ciešas attiecības ar Latviju arī pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Ir svarīgi, lai tad, ja Lielbritānija sāks izstāšanās sarunas, netiktu ietekmēts valstī dzīvojošo ES dalībvalstu, tostarp Latvijas pilsoņu, statuss," sarunā ar Pārstāvju palātas spīkeri Berkovu teica Valsts prezidents.

Viņš arī aicināja britu varas iestādes ieņemt stingru nostāju pret neiecietības izpausmēm, ar kādām pēdējo nedēļu laikā saskārušies Latvijas pilsoņi Lielbritānijā.

Tiekoties ar Lordu palātas spīkeri baronesi D’Souzu, Vējonis akcentēja, ka Latvijas un Lielbritānijas ekonomiskajām attiecībām ir stabila vēsture. "Mums ir veiksmīgi kopuzņēmumi informācijas tehnoloģiju, kokapstrādes, farmācijas un citās nozarēs. Latvijas uzņēmēji, galvenokārt būvniecības uzņēmumi, ar panākumiem strādā britu tirgū. Nesenais referendums ir radījis zināmu neskaidrību par tālākajām biznesa iespējām," norādīja Valsts prezidents.

Kā uzsvēra Vējonis, ir nepieciešams turpināt ciešas attiecības starp Lielbritāniju un Latviju, lai ilgtermiņā sadarbība radītu abpusējus ieguvumus.


Kasjauns.lv, LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA, Valsts prezidenta kanceleja