Sabiedrība
2016. gada 19. jūlijs, 23:49

Vāc parakstus par maksas atcelšanu automašīnu novietošanai Vecāķos

Jauns.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai vasaras periodā atceltu maksas iekasēšanu par automašīnas novietošanu stāvvietā Vecāķos.

Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Aleksandrs Leitāns.

Iniciatīvā uzsvērts, ka patlaban katram atpūtniekam, kurš ierodas Vecāķos ar savu automašīnu, lai atpūstos pie jūras, ir jāmaksā divi eiro par savas automašīnas novietošanu stāvvietā.

Leitāns skaidroja, ka fiksētā maksa Vecāķos divu eiro apmērā tiek iekasēta laika periodā no plkst.8 līdz 20 neatkarīgi no tā, cik ilgu laiku automašīna atradīsies stāvvietā.

"Iespējams, ka tās būs tikai 10 minūtes, un tas izmaksās divus eiro, bet, iespējams, ka tā būs visa diena, un arī tādā gadījumā tas izmaksās divus eiro. Netaisnība izpaužas kā fakts, ka Rīgā, piekrastes zonā "Vakarbuļļi" automašīnu stāvvieta ir bez maksas, bet otrā Daugavas pusē - Vecāķos - atrodas maksas automašīnu stāvvieta, kas izmaksā divus eiro. Vai tiešām līča smiltis vai ūdens Vakarbuļļos un Vecāķos atšķiras? Vai varbūt cilvēki maksā atšķirīgus nodokļus atkarībā no Daugavas labā vai kreisā krasta?" bažījas iniciatīvas iesniedzējs.

Līdz ar to iniciatīvas iesniedzējs lūdz Rīgas domei atcelt maksu par stāvvietu Vecāķos. Alternatīvs variants - varētu pazemināt cenu līdz vienam eiro, kā arī noteikt laiku, kad tiek iekasēta maksa par stāvvietu.

Aicinājumā uzsvērta nepieciešamība ņemt vērā, ka, "beidzot darba dienu un vēloties atslābināties, nomierināties, atbrīvoties no uzkrātā stresa, negatīvajiem darba dienas mirkļiem un smelties pozitīvas emocijas, daudzi iedzīvotāji labprāt dodas pastaigā gar jūras krastu, lai paelpotu jūras svaigo gaisu, pamērcētu jūras ūdenī kājas, nopeldētos, paskrietu, paspēlētu futbolu, volejbolu, padzertu tēju kafejnīcā vai izbaudītu saulrietu ar draugiem, otro pusīti vai vienatnē utt.".

Leitāns pauda, ka vairākumam Rīgas iedzīvotāju darba laiks beidzas plkst.17 vai 18 un viņi varētu nekavējoties doties uz jūru uz pāris stundām, taču viņiem nākas maksāt divus eiro par savas automašīnas stāvvietu, un tas ir tikpat daudz, cik maksā vadītājs, kurš ir atbraucis uz jūru no rīta un pavadījis piekrastē visu dienu.

"Tas nav taisnīgi," pārliecināts Leitāns. Viņš uzskata, ka ieguvums no iniciatīvas ieviešanas izpaudīsies kā nodokļu maksātāju naudas ekonomija, kā arī šķēršļu novēršana Vecāķu pludmales apmeklēšanai un Rīgas iedzīvotāju veselības uzlabošanai.

LETA/Foto: Dzintars Vikšers/LETA