Skatītāja ir šausmās par Kauguros redzēto cirka šovu: "Tie tīģeri dienas vada būros savās čurās..." VIDEO
Lūk, šādi izskatās pieaugušu tīģeru mājvieta cirka teritorijā. Tādos krātiņos lielie kaķi mīt starp izrādēm, kurās tos izdresē cirka personāls. Kauguros piestājis cirka šovs „Tropicana”.
Sabiedrība
2016. gada 20. jūlijs, 07:02

Skatītāja ir šausmās par Kauguros redzēto cirka šovu: "Tie tīģeri dienas vada būros savās čurās..." VIDEO

Jauns.lv

Kādu Uzbekistānā dzimušu dzīvnieku tiesību aizstāvi, kura šobrīd mitinās Latvijā, Jūrmalā, nepatīkami pārsteidzis atbraukušais dzīvnieku cirks. Kerla Tohama (43), apmeklējot cirka teritoriju ar kameru rokā, ieguvusi kadrus, kuros tīģeri redzami visai drūma paskata pārvadājamos būros un, kā raksta sieviete, „pavada dienas savās čurās”. Nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem konstatējusi arī biedrība „Dzīvnieku Brīvība”.

„Es dzīvoju Jūrmalā. Šeit gandrīz katrā ģimenē ir kāds mīlulis – kaķis vai suns. Jūrmalnieki ir labestīgi, inteliģenti un iejūtīgi cilvēki, taču, kad uz Kauguriem atbrauca ceļojošais cirks, pie tā kasēm ātri veidojas rindas. Dārgie kaimiņi, es tikai vēlos, lai jums būtu vismaz kaut kāds priekšstats, kas patiesībā slēpjas aiz spilgtā priekškara un krāsainajām afišām,” dzīvnieku tiesību aizstāve Kerla raksta feisbukā.

„Ko darīsiet, ja bērns pēc cirka sāks līdzīgi dresēt kaķi?”

„Vai jums patiktu, ja jūsu mīļotajam kaķim visu mūžu nāktos pavadīt pārnēsājamā būrī, mīcoties savās čurās? Ko parasti dara jūsu kaķis, ja mājās ierodas pulciņš nepazīstamu cilvēku? Tas parasti pamūk malā un noslēpjas. Tīģeris tas pats kaķis vien ir, tikai daudz, daudz lielāks. Pamēģiniet iedomāties, ko izjūt šis kaķis, kad no būra pēkšņi tiek izlaists arēnā, ko apņem skaļu cilvēku pūlis un apdullinošas mūzika,” uz sapratni aicina sieviete. Viņa retoriski vaicā, kā vienaldzīgie cirka apmeklētāji reaģētu, ja viņu bērns, pārnākot no šāda izklaides pasākuma, sāktu ar koka nūju dzenāt mājas kaķi, pieprasot tam lēkāt no viena krēsla uz citu.

„Jūs viņu apturēsiet, atņemsiet nūju un teiksiet, ka tā nedrīkst darīt, jo kaķim sāp. Bet ko jūs atbildēsiet, ja bērns pavaicās – kāpēc neviens neatņēma nūju un pātagu tam onkulim, kas bija cirka arēnā?” turpina Kerla.

Aicina neradināt bērnus pie vardarbības

Uzbekistānas izcelsmes dzīvnieku aizstāve aicina vecākus padomāt, pirms kopā ar bērniem doties vērot dzīvnieku izkalpināšanu uz skatuves: „Lūdzu aizdomājieties, kamdēļ jūs vedat savus bērnus uz šīm izrādēm – lai tie mācītos būt cietsirdīgi? Es ticu labajam cilvēkos un saprotu, ka mēs bieži pat neizdomājamies, kādu ļaunumu mēs atbalstām ar savu naudu, pērkot biļetes uz šīm izrādēm. Kaut uz brīdi izraujieties no valdošo stereotipu gūsta, ieklausieties savā sirds balsī – neradiniet savus bērnus pie izklaidēm, kas balstās uz vardarbību!”

Cirks atkal moka krokodilu

Izrādās, par cirka „Tropicana” attieksmi pret savvaļas zvēriem painteresējusies arī dzīvnieku tiesību aizstāvju biedrība „Dzīvnieku brīvība”. Tās vadītājs Aivars Andersons stāsta, ka biedrība 8.jūnijā Daugavpilī nofilmējusi daļu no cirka šova. Videomateriālā redzams, kā jauns neliela izmēra krokodils tiek dzenāts pa laukumu ar metāla stieni, apgrābstīts ar rokām un kaitināts sabiedrības izklaidēšanas labad. Izrādes laikā dresētājs krokodila mutē esot bāzis arī balonus ar nodomu uzspridzināt tos.

Eiropas Savienība asi kritizē dzīvnieku cirku

Biedrības vadītājs skaidro, ka „Dzīvnieku brīvība” pilnībā atbalsta Eiropas Veterinārārstu federācijas nostāju, ka savvaļas sugu dzīvnieku vajadzības nav apmierināmas cirka apstākļos. Saskaņā ar federācijas viedokli, savvaļas sugu zīdītāju, jo īpaši ziloņu un lielo kaķu (lauvu un tīģeru) izmantošana ceļojošos cirkos atspoguļo tradicionālu, bet novecojošu viedokli par savvaļas dzīvniekiem. Šiem dzīvniekiem ir tādi paši ģenētiskie parametri kā to sugas brāļiem, kas dzīvo savvaļā, un viņiem ir saglabājušās to dabiskās instinktīvās dziņas un vajadzības. Nepieradinātu savvaļas zīdītāju vajadzības nevar tikt apmierinātas ceļojošos cirkos, sevišķi attiecībā uz dzīvnieku turēšanas apstākļiem un iespējām izpaust savu dabisko uzvedību.

Saeima lems par dzīvnieku cirka aizliegšanu

„Dzīvnieku brīvība” kopumā ir organizējusi vairāk nekā 40 protestus pret dzīvnieku izmantošanu cirkā: „Kopš esam uzsākuši kampaņu par cirka dzīvnieku aizsardzību, divu gadu laikā šī tēma ir guvusi plašu atspoguļojumu medijos, vairojot sabiedrības informētību un uzsākot procesu pie likumdošanas izmaiņām.”

Andersons pauž, ka dzīvnieku labturības problēmas ir plaši izplatītas dzīvnieku cirkos, tāpēc „Dzīvnieku brīvība” iestājas par savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizlieguma ieviešanu, līdzīgi kā tas ir izdarīts daudzās citās valstīs.

„Šai nolūkā biedrība ilgstoši sadarbojas ar valsts iestādēm, tai skaitā PVD, Dabas aizsardzības pārvaldi un citām. Cirka jautājuma izskatīšanā „Dzīvnieku brīvība” piedalījās Zemkopības ministrijas (ZM) veidotajā darba grupā par dzīvnieku cirku un iesniedza zinātnisku labturības ziņojumu. Grupas darba rezultātā tika panākta vienošanās, ka Latvijā jāaizliedz savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos un atrakcijās ar dzīvnieku piedalīšanos. Tika izstrādāts atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi, kurus ZM drīzumā plāno iesniegt Saeimā,” paziņo biedrība.


Kasjauns.lv/Foto/Video: Kerla Toham personiskais arhīvs, Youtube