Gaisa baloni Saldū, Pāvilostas pludmales festivāls un Cēsu jubileja: ko darīt 23. un 24. jūlijā?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 20. jūlijs, 08:39

Gaisa baloni Saldū, Pāvilostas pludmales festivāls un Cēsu jubileja: ko darīt 23. un 24. jūlijā?

Jauns.lv

Festivālu vasara turpinās, un atliek vien izvēlēties no plašā klāsta, uz kuru pusi doties – „Saldus saule”, „Grandiozā nakts Kuldīgā”, „Fono Cēsis”, „Zaļais stars” Pāvilostā, „Lecam pa vecam Ogrē”, Saulkrastu džeza festivāls, ukraiņu mākslinieku festivāls „Made in Ukraine” Jūrmalā.

Vēl rokfestivāls „Klang!” Ķekavas pagastā, Gaisa balona festivāls Saldū, gadskārtējās Lubāna mitrāja dienas, Retro zvaigžņu diskotēka Lucavsalā. Visu pat nevar uzskaitīt. Kasjauns.lv piedāvā nedēļas nogales izklaižu un atpūtas ceļvedi.

Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs mierīgākas atpūtas cienītājiem. Galvaspilsētā atklātas visnotaļ šokējošas izstādes – cilvēka gremošanas sistēmas baktērijas mākslinieka Ginta Gabrāna skatījumā „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā, amerikāņu grafikas haoss Rātslaukuma pazemē un Alise Brīnumzemē galerijā „Antonijā”. Mazliet klasiskāks skatījums provincē – Džemma Skulme Jelgavā un poļu fotogrāfi Valmierā.

1. Festivāls „Fono Cēsis” un Cēsu dzimšanas diena

Cēsīs šajā nedēļas nogalē tiek svinēti pilsētas svētki, kuros atzīmē Cēsu 810. dzimšanas dienu. Viens no svētku centrālajiem pasākumiem ir divu dienu mūzikas festivāls „Fono Cēsis", kas notoks piektdien, 22. jūlijā, un sestdien, 23. jūlijā. Festivāls norisināsies Smilšu laukumā pie Cēsu autoostas, kas būs savienota ar teritoriju pie pilsētas stadiona, kur atradīsies telšu pilsēta.

* Piektdienas, 22. jūlija, vakarā notiks Latviešu roka vakars, kurā no pulksten 18.00 uzstāsies grupas „Doni Tondo”, „RR Band”, „Laika suns”, „Inokentijs Mārpls”, „Linga”, „Pienvedēja piedzīvojumi”, kā arī „Sibyl Vane” no Igaunijas. Pēc piektdienas koncerta par dejām un ballīti gādās dīdžejs un radio personība Artis Dvarionas.

* Festivāla otrās dienas – sestdienas, 23. jūlija, galvenais mākslinieks būs angļu folkroka zvaigzne Frank Turner, kas kopā ar Matt Nasir no savas pavadošās grupas „The Sleeping Souls” piedāvās īpašu programmu Cēsu svētkos. „Fono Cēsis” otrās dienas mākslinieki: „Tonick”, „Irving Ark”, „Franco Franco”, Haralds Sīmanis, „Bandmaster”, „Laime pilnīga”, „Dzelzs vilks”, kā arī Frank Turner no Lielbritānijas. 23. jūlija koncerti sāksies pulksten 16.00. Par balli pēc koncertiem līdz rīta gaismai gādās DJ Egons Reiters!

„Fono Cēsis” ir bezmaksas festivāls. Sīkāk internetā: www.fonoklubs.lv.

* Tāpat šajās brīvdienās varat apmeklēt Cēsu 810. dzimšanas svinības no piektdienas, 22. jūlija, līdz svētdienai, 24. jūlijam. Kultūras un izklaides programma varen plaša un daudzveidīga.

22. jūlijā: jubilejas koncerts „Cēsis skan” Pils parkā un Cēsu Alus sajūtu dārzs. 23. jūlijā: Svētku tirgus, pasākumi bērniem „Dulllais Cēsu desmitnieks”, ielu florbols, brīvdabas virtuve, Vidzemes kamerorķestra svētku koncerts Pils laukums, Viduslaiku stila leļļu izrāde, etno-eko festivāls „Sviests” Pils dārzā, balle ar pūtēju orķestri „Cēsis”, suņu izstāde, Cēsu Alus sajūtu dārzs, Ritma svētki, modes skate, Ielu māksla, uguņošana un citi pasākumi. 24. jūlijā: sporta un „Ghetto Games” aktivitātes, motokrosa sacensības un senioru deju festivāls „Kam nav 100, tas var”. Sīkāk internetā: www.turisms.cesis.lv.

Folkroka zvaigzne Frank Turner gatavojas doties uz Cēsīm

2. Gaisa balonu festivāls „Saldum – 160”

Piektdien un sestdien, 22. un 23. jūlijā, Saldū norisināsies viens no Saldus pilsētas jubilejas gada centrālajiem pasākumiem – grandiozs gaisa balonu festivāls „Saldum – 160”.

„Tas būs viens no beidzamo gadu lielākajiem un vērienīgākajiem gaisa balonu festivāliem Latvijā, kura laikā divas dienas notiks ne vien gaisa balonu lidojumi virs Saldus pilsētas, bet programmā paredzēta arī degļu parāde un balonu spīdēšana dažādās Saldus vietās,” pauž festivāla rīkotāji, norādot, ka šogad pasākumā piedalīsies ekipāžas ne vien no Latvijas, bet arī no Lietuvas.

Festivāla laikā plānoti trīs gaisa balonu lidojumi virs Saldus: 22. jūlija vakarā, kā arī 23. jūlijā no rīta un vakarā. Par vietām, no kurām gaisa baloni pacelsies lidojumam, tiks ziņots pasākuma norises dienās, jo gaisa balonu pacelšanās atkarīga no laika apstākļiem, vēja stipruma un virziena. Taču, lai saldeniekiem un pilsētas viesiem būtu iespējams balonu pacelšanos vērot tuvumā, tiek plānots, ka viena no pacelšanās vietām būs pilsētas teritorijā – Cieceres internātpamatskolas sporta laukumā.

„Tā kā festivālā šogad piedalās 20 gaisa balonu ekipāžas, centīsimies, lai balonu pacelšanos redzētu pēc iespējas vairāk cilvēku. Tādēļ plānojam, ka daļa balonu vakara lidojumam pacelsies no Cieceres internātpamatskolas stadiona, bet daļa – pie pilsētas robežas,” teic festivāla tehniskais direktors un gaisa balona pilots Kristaps Frickauss.

Pēc pirmā lidojuma piektdienas, 22. jūlija, vakarā pulksten 22.00 norisināsies degļu parāde, kuras sākums plānots pie Saldus sporta kompleksa (Jelgavas ielā 6). Pēc otrās dienas lidojumiem 23. jūlijā pulksten 22.00 notiks balonu spīdēšana, kuras laikā saldenieki un pilsētas viesi par spīdošajiem baloniem varēs priecēt acis gan Saldus tirgus laukumā, gan Oskara Kalpaka laukumā, auto stāvlaukumā pie pilsētas robežas un Cieceres internātpamatskolas stadionā.

Sestdien, 23. jūlijā, visas dienas garumā Saldū norisināsies vēl vairāki pasākumi – Lavandu svētki lauku sētā „Kalnjaunsētas”, Saldus ezera svētki un Latvijas senākais rokfestivāls „Saldus saule”. Sīkāk internetā: www.saldus.lv.

3. Festivāls „Zaļais stars” Pāvilostā

Jau trešo gadu pēc kārtas, piektdien un sestdien, 22. un 23.jūlijā, Pāvilostas pludmalē norisināsies mākslas un mūzikas festivāls „Zaļais stars”, kuru rīko mūziķis  Uldis Marhilēvičs. Festivāla galvenie notikumi norisināsies sestdien.

Piektdien, 22. jūlijā, notiks vasaras nakts koncerts Sakaslejas baznīcas dārzā. Tajā piedalīsies mūziķi Jānis Pelše, Dzintars Beitāns, Ieva Akuratere, Aivis Hermanis, tenori Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs, kā arī Kuldīgas kamerkoris „Rāte”, Pāvilostas Mūzikas skolas audzēkņi un citi.

Sestdien, 23. jūlijā, no pulksten14.00 līdz 20.00 notiks Dzintara ielas amatnieku tirdziņš. Visas dienas garumā darbosies mazā skatuve, kur līdzi dziedāt aicinās paši pāvilostnieki. Tiks izspēlētas arī vairākas pārsteigumu balvas. Pludmalē norisināsies ikgadējais smilšu skulptūru festivāls.

No pulksten 21.00 Pāvilostas pludmalē pie mola uz festivāla lielās skatuves uzstāsies dažādi izpildītāji – „Musiqq”, Harijs Zariņš & „Colt”, Viktors Lapčenoks, Aija Andrejeva, „Credo”, Olga Rajecka, Ainars Virga & Buks, vējdēlistu apvienība „Bezvējš”, Pāvilostas jaunieši, „Liepājas brāļi” un „Liepājas māsas”, blūzbends „Roberts Zīle & Co” un jautrās mūzikas grupa „Montana”. Koncertu vadīs aktieris Gints Grāvelis.

Biļešu cenas: 8 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.festivalszalaisstars.lv.

Vējdēlistu apvienība „Bezvējš” festivālā „Zaļais stars 2015”

4. Atvērto durvju dienas Lubāna mitrājā

Sestdien un svētdien, 23. un 24. jūlijā, ir lieliska iespēja iepazīt Latvijas lielāko ezeru – Lubāna ezeru, jo uz Atvērto durvju dienām visus aicina Lubāna mitrāja informācijas centrs. Tajās gan liels, gan mazs varēs atklāt un uzzināt ko jaunu - uzzināt, kas ir lielais dumpis, atklāt savu radošo pusi, iepazīt Lubāna ezera ūdens iemītniekus, atpazīt apkārtnes putnu pasauli, pārvarēt bailes alpīnisma šķēršļos un atrast pareizo orientēšanās taku, doties purvā ar purvu bridējiem un vakarā, miera noskaņā baudīt Kārļa Kazāka koncertu un naktstauriņu pasauli. Pasākuma programma:

* Sestdien, 23. jūlijā: no pulksten 9.00 līdz 11.00 - putnu vērošanas ekskursija ar putnu vērotāju Andri Dekantu Īdeņas dīķos; no 12.00 līdz 16.30 Lubāna mitrāja informācijas centrā - Latvijas Dabas fonda ceļojošās izstādes „Lielais dumpis” atklāšana, radošās darbnīcas (putnu mandalas, krāsainie putnu būri un māla putnu veidošana), Lubāna ezera ūdens iemītnieku izpēte, putnu vērošanas gājieni, alpīnisma trasīte, orientēšanās un laivošana; no 16.30 līdz 20.00 - pārgājiens purvā ar purvubridēji.lv (dalības maksa: 8 eiro, iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 20120101); no pulksten 21.00 līdz 24.00 - Kārļa Kazāka koncerts miera noskaņās un saulrieta krāsās, naktstauriņu vērošana.

* Svētdien, 24. jūlijā: pulksten 10.00 - laivu brauciens uz Akmeņsalu ar dabas ekspertu Daini Tuču. Akmeņsala ir ievērojama ar to, ka tur ir viena no lielākajām kormorānu - jūras kraukļu kolonijām Latvijā (dalības maksa - 12 eiro, pieteikšanās pa tālruni 29234956).

Lubāna mitrāja informācijas centrs atrodas Aiviekstes hidromezglā Ošupes pagastā Madonas novadā. Sīkāk internetā: www.daba.gov.lv.

Purva bridēju pārgājiens Lubāna mitrājā

5. Grandiozā nakts Kuldīgā

Kuldīgas pilsētas estrādē sestdien, 23. jūlijā, pulksten 14.00 sāksies lielkoncerts „Grandiozā nakts Kuldīgā 2016”, kurā uz vienas skatuves kāps 11 Latvijā populārākās mūzikas grupas, to vidū „Credo”, „Galaktika”, Ivo Fomins, „Dzelzs vilks”, Rassell un Sabīne Berezina, „Bermudu Divstūris” un „A-Europa”. Pēc koncerta būs grandioza uguņošana mūzikas pavadībā.

Grupu uzstāšanās starplaikos dīdžejs atskaņos visu laiku labākos deju mūzikas hītus

Lielkoncertu vadīs vienmēr jautrais un asprātīgais Dainis Porgants. Organizatori ir padomājuši arī par gados jaunākajiem apmeklētājiem, kuriem būs sagatavots bērnu laukums.

Pasākums ilgs līdz svētdienas agram rītam. Biļešu cena: 8 – 12 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Grandiozās nakts Kuldīgā uguņošana – 2015

6. Lecam pa vecam Ogrē

Grandiozs dižkoncerts – koncertballe notiks arī Ogres estrādē, kur sestdien, 23. jūlijā, pulksten 15.30 sāksies un svētdien agri no rīta beigsies koncertballe „Lecam pa vecam Ogrē”. Tur uz vienas skatuves kāps 16 grupas un mūziķi, daļa no kuriem paspēs uzstāties arī Kuldīgā – „GINC un es”, Viktors Lapčenoks, „Galaktika”, „Tranzīts”, „Otra puse”, Ivo Fomins, Linga, Santa Zapacka, Normunds Rutulis, Rihards un „4 bērzi” un citi. Starplaikos un pēc koncerta visus izklaidēs Latvijas radio2 DJ un E.E.Edžiņš

Koncertballē visa pasākuma laikā darbosies bāri un ēdināšana, kā arī dažādas aktivitātes visai paaudzei. Bērniem būs īpašs pasākums 23. jūlijā no pulksten 11.30 līdz 14.30 – „Karību jūras pirātu dārgumi”. Par pasākumu bērniem organizatori vēsta: „Bērnu plašie smaidi mēģinot notvert gaisīgo putu mākoni vai dūmu burbuli, kurš pildīts ar maģiskajiem dūmiem un līksmie saucieni, kad notverts kāds lielais dūmu burbulis, tas ir tikai mazumiņs no laimes devas jūsu bērnam mūsu pasākumā!” (ieeja tikai uz pasākumu „Karību jūras pirātu dārgumu” – 3 eiro, koncertballes apmeklētājiem bez maksas).

Īsi pirms pusnakts pēc koncerta sāksies „Electric Foam” putu ballīte.

Biļešu cenas: 4 – 80 eiro (par 80 eiro tiek pārdots galdiņš sešām personām, „Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.lecampavecam.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: gremošanas baktērijas, amerikāņu haoss un Alises Brīnumzemē gadalaiki

* Vēl tikai šajās brīvdienās fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/ 38, Pārdaugavā) izstāžu projekta „Projekta #Blumbergs. Bezgalība” ietvaros skatāma mākslinieka Ginta Gabrāna izstāde „Ēdiens: 2050”, kas vēsta par mākslu kā mutāciju, kas veido izmaiņas kultūrā. Tā balansē uz sociāla farsa robežas. Risinot utopiskās cilvēka ķermeņa attīstības vīziju ar modificētu cilvēka gremošanas sistēmas baktēriju palīdzību, darba naratīvs vēstī par pasaules pārapdzīvotību un pārtikas patēriņa problemātiku. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

Ginta Gabrāna personālizstāde „Ēdiens: 2050”. Saruna ar mākslinieku:

* Rīgas Mākslas telpā (Rātslaukuma pazemē) līdz 21. augustam ir iespēja apskatīt grafikas festivāla „Printmaking IN” centrālā izstāde „Atpakaļ haosā”. Tajā pārstāvēti amerikāņu grafiķi ar atšķirīgiem un spilgtiem rokrakstiem. Spēja ironizēt gan par sevi, gan par sociālām parādībām sabiedrībā, „zaļās domāšanas” propaganda, drosmīgi lozungi – tas  ir izstādē redzamais piesātinātais grafikas darbu kopums, kas robežojas ar plakātu vai karogu, ierauj savā stāstu un tēlu pasaulē. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

Rīgas mākslas telpā izstāde „Atpakaļ haosā”

* Klasiskās mākslas galerija „Antonija” (Brīvības ielā 157, Rīgā) līdz 16. augustam aicina apmeklēt gleznotājas Ingas Jurovas personālizstādi „Četri gadalaiki Alises Brīnumzemē”. Māksliniece Inga Jurova par šiem darbiem saka: „Pasaule, kuru gleznoju, ir reālās pasaules spoguļattēls. Gandrīz reāla pasaule. Mākslā un literatūrā ir stils – maģiskais reālisms. Ikdienišķais un noslēpumainais, primitīvais un neizprotamais, likumsakarīgais un absurdais, smeldzīgais un smieklīgais. Paradoksi. Spilgtas krāsas automātiski nenozīmē prieku un optimismu, melnais nav sinonīms bēdām. Tomēr krāsai ir milzīga nozīme. Gleznu modeli patiešām sauc Alise un šis fakts mani uzvedināja uz domu par gleznu ciklu „Četri gadalaiki Alises brīnumzemē”. Alises tēls kļuva par manu alter ego”. Sīkāk internetā: www.antonia.lv.

* Ģeterda Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā līdz 4. septembrim apskatāma izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes personālizstāde „Dialogi”, kurā aplūkojami mākslinieces jaunākie darbi un restrospektīva. Jēdzienam „dialogs" Džemmas Skulmes mākslā ir īpaša loma - tā ir viena no viņas lielajām tēmām. Dialogs mākslinieci interesē kā situācija, kurā samērojas, strīdas un saskaņojas dažādības - atradums un tradīcija, modernais un klasiskais, savējais un citādais, es un mēs. Sīkāk internetā: www.jvmm.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 31. jūlijam aplūkojama izstāde „Poļu fotogrāfu devums fotogrāfijas attīstībā Latvijā”. Tajā var aplūkot 19. un 20. gadsimta poļu fotogrāfu, kuri dzīvojuši un strādājuši pašreizējās Latvijas robežās, radītus darbus. Leonards Vižikovskis, Jozefs Kovaļevskis, Vladimirs Maļinovskis, Boļeslavs Talat - Kelpšs un Leons Bečalis bija tā laika radošie gari, mākslinieki, kas izmantoja jaunas gleznošanas tehnikas, jaunus apgaismojumus un kompozīcijas. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

 

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Zane Bitere/LETA, Evija Trifanova/LETA/Video: LTV „Rīta Panorāma”