Krauķi terorizē Iecavu. Pilsētnieki bezspēcīgi nikno putnu priekšā. VIDEO
Iecaviešus šovasar terorizē krauķu simti. Nešpetnie putni cilvēkiem neļauj gulēt, mierīgi pastaigāties un rada netīrību. Nezinot, kā cīnīties ar spārnaiņiem, viņi savākuši vairākus simtus parakstus, kas mudina pašvaldību iznīdēt sējas vārnu koloniju. Pilsētā gan krauķu ir vairāk nekā savākto parakstu.
Novadu ziņas
2016. gada 21. jūlijs, 19:20

Krauķi terorizē Iecavu. Pilsētnieki bezspēcīgi nikno putnu priekšā. VIDEO

Jauns.lv

Vairākām Zemgales pilsētām šovasar uzbrukuši varen nikni putni – krauķi. Ar nešpetnajiem lidoņiem cīnās gan Dobelē un Bauskā, gan arī Iecavā. Sevišķi iecavieši izjūt putnu uzbrukumu – spārnaiņi vietējiem sagatavo milzums problēmu: viņi baidās ārā laist bērnus, nevar gulēt un maina savu ikdienas gaitu maršrutu.

Pagaidām, neskatoties uz visām pūlēm, Iecava nav spējusi atbrīvoties no nevēlamajiem spārnainiem. Iecavas parka darbinieks LNT raidījumam „900 sekundes” stāsta, ka tieši viņa apkopjamajā teritorijās vietā sējas vārnas jeb krauķi izveidojuši ligzdas. Šīs sugas putnu kolonija Iecavā ir mērojama vairāk nekā 500 putnos, un tā Latvijas mērogā tiek uzskatīta par lielu. Kaut gan iedzīvotājiem putni neuzbrūk, ir citi veidi, kā krauķi iecavniekiem sarežģī dzīvi.

„Galvenais – tā kliegšana. Celiņus visus viņi noķēza. Melnas debesis citreiz, kad viņi paceļas gaisā,” stāsta Gunārs.

Jau izmēģinātas vairākas lietas, lai aizbaidītu putnus - apzāģēti zari, nojauktas ligzdas, raidīti trokšņa lādiņi, tomēr rezultātu nav. Krauķus arī tik viegli nav padzīt no pilsētas, jo viņi ir visnotaļ sabiedriski putni un labprātāk dzīvo cilvēku tuvumā, nevis mežā. Dabas aizsardzības pārvalde iecaviešus vien aicina sadzīvot ar putniem un teic, ka genocīdu pret putniem nedrīkst rīkot, tas esot nelikumīgi. Tomēr iecaviešus neapmierina dabas aizstāvju ieteikums sadzīvot ar putniem.

Iecavā jau savākti vairāki simti parakstu, kas atbildīgās amatpersonas aicina viņus atbrīvot no krauķiem. Iecavas novada mājaslapā rakstīts: „„Iecavas parkā šajā gadā pārmērīgi savairojušies putni un traucē tuvumā dzīvojošo Iecavas iedzīvotāju mieru. Krauķi tuvumā esošajos mazdārziņos noposta ogas, pākšaugus un piesārņo dārzus ar saviem izkārnījumiem. Putni savas ligzdas ierīkojuši kokos, gar kuriem notiek intensīva gājēju kustība no Iecavas centra uz Dartijas mikrorajonu (Upes un Ozolu iela). Turpat netālu ir pirmsskolas izglītības iestāde „Dartija”. Iecavas novada dome ir vērsusies pie Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas, kuras pārraudzībā ir novada teritorija, ar lūgumu ieteikt iespējamos risinājumus putnu kolonijas ierobežošanai vai aizbaidīšanai uz mazāk apdzīvotām vietām”.

Krauķu uzbrukums Zemgalei izraisījis arī satraukumu sociālajos tīklos:

 

Par krauķu uzbrukumu Zemgales pilsētām un kā ar to sadzīvo zemgalieši, skatieties video.

Šausmu filmu meistara Alfrēda Hičkoka filmas „Putni” vienīga sižets Iecavā Zemgali okupē krauķi Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Ilze Arāja/poga.lv/Video: LNT „900 sekundes”, LTV Ziņas