Cēsis vērienīgi svin 810. dzimšanas dienu. FOTO
Cēsnieki vērienīgi sākuši svinēt savas pilsētas 810. dzimšanas dienu. Svētku tirdziņa piedalīsies pēdējā desmitgadē rekordliels amatnieku, mājražotāju, kalēju, individuālo meistaru un citu tirgotāju skaits – 350.
Novadu ziņas
2016. gada 22. jūlijs, 12:35

Cēsis vērienīgi svin 810. dzimšanas dienu. FOTO

Jauns.lv

Cēsīs vērienīgi šajā nedēļas nogalē svin pilsētas 810. jubileju. Tie iesākušies krāšņi, ar tradicionālās, modernās un gastronomiskās kultūras elementiem. Cēsu jubilejas programma veidota, lepojoties ar cēsnieku sasniegumiem pēdējā desmitgadē. Svētki ilgs līdz svētdienai, 24. jūlijam.

Jubilejas gads kalpo kā atskaites punkts, lai kopīgi atskatītos uz padarītajiem darbiem, lepotos ar sasniegto un ieskatītos nākotnes labajās iecerēs, Kasjauns.lv informēja Cēsu novada dome. Svētku programmā ikviens varēs ne tikai atrast kaut ko sev tīkamu un zināmu, bet arī atklāt ko jaunu un iepriekš nepiedzīvotu. Programma veidota dažādām gaumēm un interesēm.

Sestdien, 23. jūlijā, pulksten 22.30 notiks krāšņs lukturīšu gājiens, kurā piedalīsies Cēsu uzņēmumu un organizāciju kolektīvi, interešu grupas, ģimenes, citi interesenti. Gājiens sāksies Rožu laukumā. Tā noslēgumā Cēsu pils parkā paredzēts Cēsu novada mēra Jāņa Rozenberga svētku apsveikums un svinīgais jubilejas uguņošana, kas tiek veidots kā unikāla gaismas izrāde komponista Riharda Zaļupes Cēsīm veltītās oriģinālmūzikas pavadībā.

Svētkos „Cēsis 810” apmeklētājus priecēs vēl Latvijā nepieredzētas gastronomiskas performances, rokfestivāls „Fono Cēsis”, kā arī Ritma svētki ar valstī lielākajiem „bungu apļiem”, kur skaņas radīšanā varēs iesaistīties ikviens festivāla apmeklētājs.

Cēsu jubilejai veltītie pasākumi ar pašvaldības un sponsoru atbalstu apmeklētājiem ir bez maksas. Kopumā šie pasākumi izmaksās ap 150 000 eiro, no kuriem ap 80 000 eiro ir pašvaldības līdzfinansējums, bet pārējā summa - sponsoru un atbalstītāju ieguldījums.

Svētku programma:

* Piektdien, 22. jūlijā: pulksten 18.00 - Rožu laukumā tēlnieka Matiasa Jansona veidotās bronzas skulptūras „Senās Cēsis” atklāšana; pulksten 20.00 – Svētā Jāņa baznīcā Valsts akadēmiskā kora „Latvija” koncerts; pulksten 22.00 - Pils parkā jubilejas koncerts „Cēsis skan”; no pulksten 19.00 - Pils ielā 1 Cēsu Alus sēta ar mūziku, bet Uzvaras bulvārī 22 sāksies rokmūzikas festivāls „Fono Cēsis”.

* Sestdien, 23. jūlijā: Svētku tirdziņš; pasākumi bērniem „Dullais Cēsu desmitnieks” Maija parkā; Ielu florbola turnīrs; Dārza svētki un etno-eko festivāls „Sviests” Pils dārzā; Starptautiskais Cēsu pūtēju orķestru kauss; Cēsu Alus sēta ar mūziku; Ritma svētki; rokmūzikas festivāls „Fono Cēsis”; pārbūvēto motociklu skate; no pulksten 19.00 - Rīgas ielā Ielu mākslas svētki; pulksten 20.00 svētku lielkoncerts Pils parkā; no pulksten 23.00 – Cēsu mūziķu skatuve Rožu laukumā; pulksten 22.30 - Cēsu Lukturu gājiens; pulksten 23.00 – uguņošana.

* Svētdien, 24. jūlijā: Cēsu sporta svētki; pulksten 17.00 - senioru deju festivāls „Kam vēl nav 100, tas var” Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.


Kasjauns.lv/Foto: Cēsu novada pašvaldība