Rīgas zooloģiskajā dārzā svērs un mērīs Galapagu bruņrupučus
Savvaļā Galapagu bruņrupuči dzīvo Galapagu salās, kur uz atsevišķām saliņām kādreiz bija sastopamas 15 šo rāpuļu pasugas.
Runā Rīga
2016. gada 25. jūlijs, 13:06

Rīgas zooloģiskajā dārzā svērs un mērīs Galapagu bruņrupučus

Jauns.lv

Viena no senākajām Rīgas zooloģiskā dārza tradīcijām ir Galapagu milzu bruņrupuču svēršana. Šī gada 26. jūlijā plkst. 15.00 varenie rāpuļi tiks likti uz svariem jau sešpadsmito reizi. Lai arī ļoti aizņemts ar valsts aizsardzības stiprināšanu, arī šogad, kā vienmēr, Čelsijas un Trīnas aplokā rosīsies “bruņrupuču nešanas un svēršanas profesors” Raimonds Bergmanis. Šoreiz kādreizējais svarcēlājs un olimpietis ar karavīru palīdzību rupučus uz svariem cels pats, jo, tikko (25. jūlijā) nosvinējis 50 gadu jubileju, jūtoties tikpat sparīgs un stiprs, kā pirms 16 gadiem. Savukārt svēršanas un mērīšanas rezultātus pierakstīt uzticēts Rīgas mēram Nilam Ušakovam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

23 gadus jaunās Galapagu bruņrupucienes uz Rīgu tika atvestas 1995. gadā un pirmajā svēršanas reizē 2001. gada vasarā to svars nepārsniedza 40 kilogramus. Tad ar celšanu un nešanu Raimonds Bergmanis tika galā viens pats. Gadu gaitā Trīna pieauga līdz pat 110, bet Čelsija gandrīz 90 kilogramiem un palīgā tika aicināti teju vai visi Latvijas (un ne tikai!) dižākie svarcēlāji un stiprinieki. Nu dažus gadus bruņrupucieņu svars nedaudz samazinās, jo radikāli izmainīta to ēdienkarte, palielinot veselīgo zaļumu īpatsvaru. Rūpējoties par vērtīgo rāpuļu veselību un labsajūtu, šogad viņu aplokā izveidots sekls dīķis, kurā veldzēties karstās vasaras dienās.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči dzīvo Galapagu salās, kur uz atsevišķām saliņām kādreiz bija sastopamas 15 šo rāpuļu pasugas.

 

Piecas no tām šobrīd jau ir pilnībā iznīcinātas. Zoodārza bruņrupuču svēršanas pasākums ir mēģinājums pievērst sabiedrības uzmanību daudzu, citādi neievērojamu, dzīvnieku sugu neapskaužamajam liktenim. Mums, cilvēkiem, ir dots spēks un prāts, lai darītu labu, lai palīdzētu, nevis iznīcinātu! Jautāts, vai arī šogad, esot Aizsardzības ministra amatā, nāks svērt bruņrupučus, Raimonds Bergmanis nevilcinājās ne mirkli.

Pienākums palīdzēt dzīvniekiem esot katram, vai tas ministrs vai bērns. Un, galu galā, arī armija miera laikā vienmēr steidz palīdzēt plūdos un citās nelaimēs nokļuvušajiem... Bruņrupuču svēršana gan nav nekāda nelaime! Tie ir svētki, kuros aicinām visus būt kopā un priecāties no sirds!

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto